Post nr 1, Wysłany: 2008-10-23, 10:17 Bohaterowie bajek UE
Witajcie,
muszę przygotować cykl zajęć dotyczących bohaterów bajek i baśni w krajach Unii Europejskiej i o ile scenariusz zajęć jakoś nie wydaje mi się strasznie trudny to sen spędzają mi bohaterowie tych bajek czy znacie bohaterów + autora bajki i tytuł takich książek.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, dodam, że zajęcia muszę przygotować dla dzieci klas 1-3
A nie mogą to być bajki i baśnia takich autorów jak: Jean de La Fontaine (francuski bajkopisarz), Hans Christian Andersen (duński baśniopisarz), Charles Perrault (francuski baśniopisarz), bracia Grimm (niemieccy baśniopisarze)? Ich bajki i baśnie są znane. Tyle, że oni tworzyli, gdy jeszcze nie było UE, więc nie wiem, czy to dobry przykład?
Edzia też tak sobie pomyślałam, ale obawiam się że oprócz takich znanych baśni na jednych z kolejnych zajęć będę potrzebowała coś "nowoczesnego", a z tym mam duży problem.
Dziękuje mimo wszystko.
Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 4, Wysłany: 2008-10-24, 14:58
Ronja -córka rozbójnika
Jak chcesz coś nowoczesnego to zetknąłem się z serią Niebaśnie (poszukaj w necie info -nie wiem czy o to ci chodzi)."Seria NIEBAŚNIE zawiera powszechnie znane motywy baśniowe, w nowej interpretacji."
Tak na marginesie to psychologia mocno zajęła się baśniami i bajkami (nawet coś w rodzaju bajkoterapii).A w bajkach jest wiele różnych motywów (archetypów a la Jung).
_________________ W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama
Dziękuje bardzo poszukam w internecie i od przyszłego tygodnia zabieram się za zajęcia, bo czas leci. Na początek typowe baśnie, a potem coraz to nowsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum