Jest... ( na kilku filmach nawet) uważam, ze to dobry sposób. Lecz na 1-3 podstawówkę to stanowczo przesada. A z nietykalnością cielesną, to bez przesady...
Jeżeli uczeń odwrócił się i niewykonuje poleceń, to siłą nalezy go odwrócić. A to jest nietykalnośc?
Moim zdaniem niestykalność ma jak wszystko granice. A taką metodą nawet na nią nie stajesz. Zaledwie się niewiele zbliżasz. To jest ta niepisana część regulaminu- czyli nie będzie zapisaywana w regulaminie ponieważ to jest oczywiste. ( Może w regulaminach szkół specjalnych tak jest).
_________________ Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.
Basso profondo
Post nr 4, Wysłany: 2008-11-18, 19:56
Jedliński napisał/a:
Czy chwycenie dziecka (z klasy 1-3 podstawówka) za ucho w celu odprowadzenia go do ławki jest normalną metodą?
Tak, jest to normalna metoda przestępczego naruszenia nietykalności cielesnej dziecka.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Basso profondo
Post nr 5, Wysłany: 2008-11-18, 20:00
relicher napisał/a:
Jeżeli uczeń odwrócił się i nie wykonuje poleceń, to siłą należy go odwrócić.
Ale to jest co innego. To jest tzw. podpowiedź fizyczna.
Dziecko do ławki można ewentualnie odprowadzić za rękę, ale nie za ucho!
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Nie chodziło mi w tym przykładzie o ucho. Doprowadzić łapiąc za ramię i siłą odwracając.
Podkreślę to, co powiedział miwues - chodzi o odprowadzenie, a nie o zaciągnięcie. Ja bym się oburzył, jakby nauczyciel(albo i ktokolwiek inny) na siłę mnie gdzieś ciągnął, odwracał. Oczywiście nic mi się nigdy takiego nie zdarzyło, ale moim zdaniem siłą na uczniów nauczyciele działać nie powinni.
_________________ As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum