Edukacyjna Wartość Dodana- zajęłam się obliczeniem dla swej szkoły, korzystając z kalkulatora na 2009 .... i co ? Klapa! EWD na minusie. Jestem przerażona, bo to znaczy,że szkoła nie uczy....Zaczęłam szybko myśleć i doszłam do wniosku,ze trzeba pilnie na korepetycje wysłać uczniów, wynik wzrośnie, a szkoła powędruję na plus!
hi, hi, hi
-EWD - kolejna bzdura w edukacji!
Esther@
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 2, Wysłany: 2009-09-24, 21:30
Nie wiem, czy bzdura, ale na pewno tylko jeden z różnych wskaźników i nie można na nim opierać całości opinii o szkole. Ale też wskaźnik, który w jakiś tam sposób cząstkę prawdy o szkole pokazuje.
My też wychodzimy średnio, co ciekawe znacznie niżej niż licząc przedziały staninowe, w których zawsze całkiem nieźle się prezentowaliśmy.
Nie wiem, czy bzdura, ale na pewno tylko jeden z różnych wskaźników i nie można na nim opierać całości opinii o szkole. Ale też wskaźnik, który w jakiś tam sposób cząstkę prawdy o szkole pokazuje.
My też wychodzimy średnio, co ciekawe znacznie niżej niż licząc przedziały staninowe, w których zawsze całkiem nieźle się prezentowaliśmy.
W założeniach EWD brane są pod uwagę zarówno czynniki uczniowskie, szkolne i środowiskowe...Tyle że tylko na papierze.Nie istnieje żaden kalkulator , który by obliczył ich wpływ na jakość kształcenia. Wczoraj właśnie podczas obliczania wyniku EWD za 2009, przyszła mi taka myśl.
Nie istnieje żaden kalkulator , który by obliczył ich wpływ na jakość kształcenia. Wczoraj właśnie podczas obliczania wyniku EWD za 2009, przyszła mi taka myśl.
może zamiast dumać to trochę się dokształć w kwestii EWD, a wtedy może znajdziesz merytoryczne argumenty za lub przeciw.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Edukacyjna Wartość Dodana- zajęłam się obliczeniem dla swej szkoły, korzystając z kalkulatora na 2009 .... i co ? Klapa! EWD na minusie. Jestem przerażona, bo to znaczy,że szkoła nie uczy....Zaczęłam szybko myśleć i doszłam do wniosku,ze trzeba pilnie na korepetycje wysłać uczniów, wynik wzrośnie, a szkoła powędruję na plus!
hi, hi, hi
-EWD - kolejna bzdura w edukacji!
Potężna siła argumentacji.
Jakiś wirus w łodzkim? ostatnio czytałem przemyślenia Chętkowskiego o EWD. Też bardzo merytorycznie. EWD to bzdura. Dlaczego? Bo tak.
Ja z łódzkiego i jakoś ten wirus mnie nie dopadł.
Narzędzie jak każde inne. Doskonałe nie jest. Trzeba tylko odpowiednio je stosować i właściwie interpretować, a interpretacja nieco wypaczona została.
Post nr 10, Wysłany: 2009-11-17, 21:06 EWD Szkoła Podstawowa
Mam pytanie, czy ktoś liczy EWD dla SP?? Bo mnie poproszono o obliczenie tego wskaźnika, a nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Dla gimnazjów są kalkulatory, a dla podstawówek???
dla podstawówek nie ma kalkulatora bo nie ma standaryzowanych zewnetrznych egzaminów, a przez to nie ma stworzonego wzoru takiego jak przygotowano dla gimnazjum z uwzględnieniem warunków środowiskowych, różnice płci itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum