Post nr 1, Wysłany: 2008-06-27, 15:29 formy a metody pracy
w środę mam egzamin na kontraktowego i opiekun powiedział, że może paść pytanie o formy i metody pracy...a czym one się w ogóle różnią?...znalazłam pewne informacje, ale dość mało konkretne....POMOCY
Przedmiot nauczania: oligofrenopedagogika, pedagogika wczesnoszkolna, informatyka, język angielski w edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej
Post nr 2, Wysłany: 2008-06-27, 17:41
Formy pracy - to praca indywidualna, zbiorowa lub grupowa. Może być jeszcze jednolita lub zróżnicowana. Przykładowo: Forma pracy grupowej jednolitej - dzielisz uczniów na grupy i każda grupa wykonuje te same zadania. Forma pracy grupowej zróżnicowanej - dzielisz uczniów na grupy, ale każda z grup wykonuje inne zadania.
Co do metod nauczania - to jest tu mnóstwo klasyfikacji, najlepiej wpisz sobie w google i wybierz te, które najlepiej do Ciebie przemawiają. Ogólnie mamy metody słowne, oglądowe, czynnościowe, metody aktywizujące. Ale to tylko jeden z podziałów. Do każdej z tych grup przyporządkowane są dopiero konkretne metody, np. wykład, pogadanka, pokaz, itp..., itd...
Zwróć jednak uwagę, na to co czytasz, bowiem zauważyłam, iż w zamieszczanych, w necie artykułach, zdarzają się jednak błędy. Jeśli masz jakieś wątpliwości, to najbezpieczniej sięgnąć po prostu do jakiejś dydaktyki, np. Kupisiewicza czy Okonia.
Teraz bardzo modne, są metody aktywizujące - więc na pewno zwróć na nie szczególną uwagę.
bardzo dziękuje....dotarłam już wcześniej do tej stronki, ale po drodze natrafiłam na wiele innych, aż w końcu nie byłam pewna które informacje są bardziej trafne....jeszcze raz dziękuje za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum