Widziałem tą płytkę na stanie biblioteki. Katyń to tak szeroki i złożony problem, że doprawdy ciężkim jest tematem.
Jak rozmawiać to zależy z kim?
Z osobistych przeżyć dopowiem, że Rosjanie nie bardzo nas rozumieją. Dla nich trudno jest przyjąć polska optykę. Czymże jest Katyń wobec milionów Ukraińców zmarłych w wyniku głodu, wobec milionów ofiar różnych czystek i przesiedleń, wobec gułagów.
Teraz "Katyń" Wajdy ma szansę zaistnieć w świadomości amerykańskiego widza. Pytanie czy zrobi na nim większe wrażenie niż mordowanie się Tutsi i Hutu w Ruandzie?
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
wiekszosc polskiej mlodziezy [tej tępej] nie wiem co to katyn, nie wie o co chodzilo.. w kinie siedze a jakas panna pyta sie kogos o co chodzilo z tym katyniem... beton
wiec nie wiem czy jest jaki kolwiek sens mowienia o Katyniu podczas lekcji...
Film Wajdy jest dobrym przedstawieniem historii..
oczywiscie rosja sie z tym nie zgadza bo uwaza ze Katyn niee bylo to miejscem rzezni i mordowania ludzi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum