Bardzo ogólne i niejasne to pytanie, uważam. Bo kreatywność rozwija się niemal na każdym kroku, jakby mimochodem, często nie stosując żadnych metod w tym kierunku. Ot, na przykład zadając uczniom pytania.
Kreatywność można i należy stymulować w różny sposób, zwłaszcza w okresach przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Jest sporo literatury na ten temat. Ze swojej strony mogę polecić "Konstelacje zdolności. Typy inteligencji a kreatywność" autorstwa p. Macieja Karwowskiego czy " Krok w kierunku kreatywności " p. Marioli Jąder. Pierwsza książka to materiał typowo teoretyczny, druga to praktyczne pomysły do wykorzystania w pracy z dziećmi.
_________________ Oficyna Wydawnicza Impuls
ul. Fatimska 53 b, 31-831 Kraków
tel./fax. (12) 422-59-47, 422-41-80
www.impulsoficyna.com.pl
Ja uważam, że kreatywność uczniów jest bardzo powiązana z kreatywnością nauczycieli. To od nas zależy jak poprowadzimy lekcje i czy damy zadania uczniom na pobudzenie kreatywności. Ja osobiście bardzo lubię tworzyć ciekawe scenariusze zajęć, szczególnie przy wykorzystywaniu nowoczesnych technologii, ponieważ tak jest najłatwiej trafić do najmłodszych.
edit - renati23 - usunęłam reklamę
Ostatnio zmieniony przez renati23 2012-05-05, 18:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum