Post nr 1, Wysłany: 2011-10-04, 18:43 Nauczycielka z "amnezją" prosi o pomoc;)
Proszę serdecznie Drodzy Nauczyciele o pomoc...OD pażdziernika zacznę prowadzić zajęcia z podstaw ekonomii i ekonomiki przedsiębiortw oraz z podstaw prawa na kierunkach: technik prac biurowych i technik eknomista i nie wiem skad mam wziac zakres materiału ktory powiennam przerabiac na zajęciach......wstyd ale zapomniałam do czego mam siegnąć-do podstawy programowej? ale tam tego nie ma....powiem wprost: chodzi mi o taka ksiązeczke-broszurke w któej krok po kroku było napisane co powinnam na danych lekcjach w szkole przerabiac.
Post nr 3, Wysłany: 2011-10-04, 22:06 Re: Nauczycielka z "amnezją" prosi o pomoc;)
Emiszka_1 napisał/a:
skad mam wziac zakres materiału ktory powiennam przerabiac na zajęciach ... do czego mam siegnąć-do podstawy programowej? ale tam tego nie ma
Właśnie tam to jest! Co to jest właściwie podstawa programowa? Kolej rzeczy jest taka: podstawa programowa - program (czyjś, własny, zmodyfikowany) nauczania.
Przecież w podstawie programowej nie ma nawet podziału na przedmioty. Skąd więc - studiując jedynie podstawę programową - dziewczyna ma wiedzieć, jak szeroko omówić podane zagadnienia, albo tym bardziej w jakiej kolejności?
Przecież w podstawie programowej nie ma nawet podziału na przedmioty. Skąd więc - studiując jedynie podstawę programową - dziewczyna ma wiedzieć, jak szeroko omówić podane zagadnienia, albo tym bardziej w jakiej kolejności?[/quote
Powiem tak: nauczyciel danego przedmiotuu np. podstaw ekonomii w szkole policealnej skad wie co ma wykładac na zajęciach?Podstawa programowa o tym nie mówi
Wiem ze to patowe, ale przyznaje się do niewiedzy w tej materii.....:(
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Przecież w podstawie programowej nie ma nawet podziału na przedmioty. Skąd więc - studiując jedynie podstawę programową - dziewczyna ma wiedzieć, jak szeroko omówić podane zagadnienia, albo tym bardziej w jakiej kolejności?
W tym rzecz, że UoSO dała nauczycielom możliwość samodzielnego pisania programów. Uwierzono w nasze kwalifikacje i doceniono to.
szkoła da mi aki wyznacznik nauczania czy to zalezy od mojej fantazji?
Tym wyznacznikiem jest podstawa programowa kształcenia w zawodzie. Jeśli chcesz, to ci ją prześlę. Ale konktretów szukaj raczej, jak pisałam już wyżej, a nie ustosunkowałaś się do tego, z programu nauczania. Ściągnij więc sobie podlinkowany program nauczania i według niego zaplanuj swoją pracę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum