Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: igor
2009-03-27, 10:10
Ortografia- metoda wizualizacji
Autor Wiadomość
polonistka 

Przedmiot nauczania: kiedyś język polski
Post nr 1, Wysłany: 2007-08-17, 16:33   Ortografia- metoda wizualizacji

Bardzo proszę o porady jak uczyć ortografii metodą wizualizacji...wiem, że przynosi efekty.

Marzena82 

Przedmiot nauczania: j.polski, pedagog specjalny
Post nr 2, Wysłany: 2007-08-21, 19:32   

Droga polonistko;) Zapewne wiesz,ze wizualizacja to plastyczne wyobrażenie sobie procesu pisania trudnego wyrazu. Wiem, że bardzo widoczne efekty ta metoda przynosi w pracy z dzieckiem dyslektycznym.
Być może w tych dwóch pozycjach znajdziesz coś więcej na ten temat:
1. Biblioteczki nauczyciela nr 1 styczeń 2002 „O dysleksji prawie wszystko „
2. Refleksje marzec 2003 „Symptomy dysleksji . Opieka nad dzieckiem z problemem dysleksji „

polonistka 

Post nr 3, Wysłany: 2007-08-22, 16:51   

Bardzo dziękuję, mam nadzieję że znajdę te artukuły. Wiadomości na temat tej metody są mi potrzebne do kółka redakcyjnego, w którym będzie dodatek ortograficzny. Chcę małe dzieci oswoić z ortografią i pokazać, że można się przy tym świetnie bawić. Dlatego szukam pomysłów jak przeprowadzić ciekawie zajęcia.

kallys

Przedmiot nauczania: jęz.polski, plastyka, jęz.angielski, pedagog-terapeuta, opiekun stażu
Post nr 4, Wysłany: 2007-08-24, 18:23   

www.sp2.police.pl/labirynt17%5Cartykul_7.doc

polonistka 

Post nr 5, Wysłany: 2007-08-25, 06:30   

Dzięki, też już trafiłam na tę stronę. Potrzebuję bardziej praktycznych źródeł...jakieś pomysły na zajęcia. A może istnieją książki, które ułatwieją pracę?

kallys

Przedmiot nauczania: jęz.polski, plastyka, jęz.angielski, pedagog-terapeuta, opiekun stażu
Post nr 6, Wysłany: 2007-08-25, 08:02   

Ja to pewnie coś bym sama wymyśliła... wiele lat mojej pracy zawodowej to zgłębianie tajników dysleksji... proponuję zacząć od pojęcia "wizualizacji" .... jak najwięcej czytaj na ten temat to pomysły przyjdą same... :D

http://pajomed.w.interia.pl/wizualiz.htm
http://www.sowieoczy.pl//...051024153931367
http://www.sowieoczy.pl//...051022170005839

i coś o dysleksji jeszcze:

http://portal.adhd.org.pl...1c6d5c6e85b286d
http://portal.adhd.org.pl...1c6d5c6e85b286d

polonistka 

Post nr 7, Wysłany: 2007-08-25, 11:18   

Bardzo Ci dziękuję! Postaram się sprostać zadaniu. Wiem, że dzieci mogą ilustrować wierszyk ortograficzny, z podanych wyrazów np. na "ó" układają i rysują własną historyjkę...co jeszcze?

Filomatka 
studentka

Przedmiot nauczania: j.polski
Post nr 8, Wysłany: 2007-09-26, 10:18   

Ja jak uczyłam ortografii na lekcji próbnej (chociaż nie mam doświadczenia, bo dopiero studiuję" starałam się wywołać dzieciakom wyobrażenie o zapisie jakiegoś wyrazu przez rysowanie. Np napisałam wyraz "ogórek" ale "ó" było w kształcie ogórka. Podobnie z różą... Nie da się tego wykorzystać do wszystkich słów ale pomaga, a poza tym dzieciaki mają frajdę, co się zdarza rzadko kiedy jest brana ortografia ;)
Najważniejsze jest odnoszenie się do desygnatu. Ortografia też jest bardziej do przyswojenia, jeżeli dziecko może ją poznawać przez zabawę. W podstawówce to jest najlepsza metoda i kogoś kto uczy też to cieszy, że dzieciaki zamiast się burzyć zaczynają się bawić tym tematem :)
Można później też sprawdzić wiedzę w sposób quizu. Moja kumpela prowadząc lekcję też miała fajny pomysł :) Dała temat : Wycieczka w góry z ortografią. Narysowała na tablicy górę i ścieżkę w postaci kółek. Gdy ktoś umiał uzupełnić wyraz właściwą literą "u" albo "ó" mógł zamalować jedno z kółek :) Dzieciaki miały straszną frajdę :) Możesz tego spróbować :)

katarzyna66

Post nr 9, Wysłany: 2007-10-26, 07:50   

ó różowe od dziś będzie
granatowe rz wszędzie
ż zielone niezawodnie
h brązowe - bardzo modnie
wyjątki czerwone
ch i u czarnym posmalone

To wierszyk z metody którą znalazłam w internecie, ale nie pamiętam jej nazwy Zaproponowałam Pani i złapało. Dzieci najpierw nauczyły się wierszyka, a teraz już cały czas (są już w II klasie, a zaczęły w pierwszej) w zeszytach jak piszą to mają obowiązek obwodzić tymi kolorami literki w słowach. Skuteczność? Nie umiem ocenić. Metoda jest bardzo rozbudowana. Poszukaj w internecie.

aza-rg

Post nr 10, Wysłany: 2007-11-04, 17:20   

Ta metoda to kolorowa ortografia. W internecie można znaleźć mnustwo informacji. Pracochłonna ale warto, przynosi wymierne efekty. Wykorzystywałam ją już w klasie 2 sp. Dzieci traktowały ją jak zabawę i lepiej zapamiętywały trudne słowa,

Ajax

Post nr 11, Wysłany: 2007-11-09, 00:42   

aza-rg napisał/a:
Ta metoda to kolorowa ortografia. W internecie można znaleźć mnustwo informacji. Pracochłonna ale warto, przynosi wymierne efekty. Wykorzystywałam ją już w klasie 2 sp. Dzieci traktowały ją jak zabawę i lepiej zapamiętywały trudne słowa,

Też Ci się przyda. "Mnustwo" od dzisiaj musisz widzieć tylko w różowych kolorach :-)

kallys

Post nr 12, Wysłany: 2007-11-10, 21:14   

:rotfl:

Odpowiedz do tematu