Tak, ale zawsze ja pracuje, a ta banda tumanów nic i na koniec mam 4. Dlaczego, przecież dużo sie napracowałem? A dlatego bo to praca w grupach, gdyby była indywidualna dostałbym owiele lepszą ocenę. Przykłed, z lekcji biologii ( bardzo lubię biologię):
Mamy uzupełnić kartki, pierwsze 3 grupy - 5; 4, 5 i 6 - 4; reszta - 3 lub 3 plusy (do 5 trzeba mieć 5 plusów). Ja zrobiłem całą kartę jako 1 i moja grupa dostała piątkę. A oni? Nic nie robili i mają 5.
Jedyny + to, że ja sam zrobiłem szybciej niż 3 najlepszych razem.
_________________ Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.
Post nr 40, Wysłany: 2008-11-04, 20:26 Re: Praca w grupach
chiczi napisał/a:
Mam pytanie do starszych kolegów i koleżanek odnośnie pracy w grupach na lekcji
Na jakich zasadach dokonujecie tegoż podziału?
Na studiach uczono nas, aby dobór osób nie był przypadkowy- zanim zdecydujemy się na pracę w grupach, musimy poznać możliwości uczniów, aby w każdym zespole były osoby zdolniejsze i słabsze.
Spotkałam się z inną koncepcją- dobór osób jest losowy- uczniowie losują karteczki, cukierki itp. i są "przydzielani" do danego zespołu...Wydaje mi się, że nie jest to rozwiązanie doskonałe, bo przecież może być tak, że w danej grupie będą pracować uczniowie słabi, którzy nie poradzą sobie z zadaniem...
Ale..to drugie rozwiązanie zostało mi "niejako" narzucone , bo jest najsprawiedliwsze ("bo los tak chciał"....)
Czekam na Wasze uwagi i spostrzeżenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum