Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: igor
2009-03-27, 10:10
Problem oceniania aktywności uczniów
Autor Wiadomość
Basiek70 

Przedmiot nauczania: nauczanie zintegrowane
Post nr 16, Wysłany: 2007-09-22, 16:40   

Zgadzam się, malgala. Rozumiem potrzebę ruchu i spontaniczności u dzieci, dlatego zapewniam jej realizację w innych formach, m. in. w podchodzeniu do biurka - ale tylko na polecenie, nie z każdą "duperelką". Swoją drogą smutne, ze są niereformowalne panie, nie rozumiejące, jakie to sprawia potem trudności. Przecież pośrednim wyjściem byłoby pozwolić w 1 klasie, ograniczyć w 2, a całkowicie wyeliminowac w 3 :)

micrus

Post nr 17, Wysłany: 2007-09-22, 21:58   

miwues napisał/a:

To zmniejsz tę wagę.

Ocena za aktywność ma wagę 3 i jest to odgórny przepis w naszej szkole, więc nie mogę sobie tego od tak zmienić. Mogę jednak faktycznie stawiać plusy "za zrobienie czegoś konkretnego".
W każdym razie problem plusów już rozwiązałam. Zobaczymy jak ten pomysł się sprawdzi. :) Dziękuję za pomoc !

Basso profondo 

Post nr 18, Wysłany: 2007-09-23, 05:53   

micrus napisał/a:
Ocena za aktywność ma wagę 3 i jest to odgórny przepis w naszej szkole

Zapis w statucie jest pozaprawny. Rada nie ma kompetencji uchwalać w statucie postanowień naruszających ustawową autonomię nauczyciela w zakresie oceniania.

Filomatka 
studentka

Przedmiot nauczania: j.polski
Post nr 19, Wysłany: 2007-09-26, 10:26   

Plusy i minusy są wg mnie fatalnym sposobem na nagradzanie aktywności.
Wiem to nie z nauczania, ale z tego, że jeszcze niedawno siedziałam po drugiej stronie biurka. Też jednak z hospitacji lekcji w podstawówce.
Wstawianie za wszystko minusów, powoduje że dzieciaki boją się wypowiadać. Miałam taką klasę bombardowaną minusami i 10 uczniów, którzy przeczytali zadany text kłamało, że nie zaglądnęło do niego, bo bało się wyrazić zdania z powodu strachu przed minusem. Tragedia. Wyciągałam od nich powoli, bo widać, kiedy dzieci kłamią ;)
Z kolei plusy za każdą odpowiedź mogą przerodzić się w wyścig szczurów. Są dzieci, które sporo wiedzą, ale są zbyt nieśmiałe by "wisieć" z ręką w górze. Dlatego, że nie mają siły przebicia mają być pokarane? Tym bardziej zamkną się w sobie.
Nie popieram tego, ma to dużo niebezpieczeństw w sobie.

wilga 

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 20, Wysłany: 2008-07-09, 11:36   

Nie wiem, czy mój problem powinien zanaleźć się akurat w tym temacie?
Zauważyłam, że w dzisiejszych czasach, bez ocen i plusów ciężko dzieci zachęcić do dodatkowej pracy. Wcześniej uczniowie klas VIII chętnie rozwiązywali dodatkowe zestawy i zależało im, aby jak najlepiej zdać egzamin, a teraz :cry:

Uczyłam w klasie VI. Chcąc przygotować ich do sprawdzianu, raz na tydzień (lub dwa) zadawałam prace dodatkowe w formie testów lub zadań (wybranych z różnych sprawdzianów). Otóż ciężko było mi wyegzekwować naprawdę samodzielną pracę :( Słabsi (a było ich większość w tej klasie - słabi i mało ambitni) spisywali od lepszych (dla poprawienia ocen) i nie przekonywały ich tłumaczenia, że praca samodzielna, to dla ich dobra, aby oswoili się z formą i problemami, które mogą pojawić się na sprawdzianie, poza tym "trening czyni mistrza".

Próbowałam na różne sposoby (ale nic za darmo - ze strony uczniów - tzn. bez ocen :( ). Mimo wszystko bardzo często zdarzały się prace niesamodzielne i właśnie ci uczniowie dopominali się o oceny (aby poprawić jedynki). Zaproponowałam, że z tych zadań będę robiła krótkie kartkóweczki - wtedy rezygnowali.

Prosiłabym o pomoc i propozycje, w jaki sposób motywujecie Państwo swoich uczniów do dodatkowych powtórek przed sprawdzianem lub egzaminem? Również w tym roku będę miała VI klasę i zależy mi, aby dobrze przygotować ich do sprawdzianu.
Za wszystkie rady z góry dziękuję.

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 21, Wysłany: 2008-07-09, 16:22   

Ja pracuję z dzieciakami na godzinie wychowawczej (mam ten luksus pracy w klasie integracyjnej, więc jestem z nimi na każdej lekcji i na bieżąco rozwiązujemy sprawy wychowawcze, więc co mniej więcej 3 tygodnie mieli pracę na godzinie wych.). Najpierw wytłumaczyłam im, dlaczego wprowadzam rozwiązywanie zadań/testów/czytanie ze zrozumieniem. Mało tego, nieco ich podpuściłam - byli w 4 klasie, i powiedziałam, ze będę szukała zadań z 6 klasę z materiału, który już mają przerobiony i z lekkim przekąsem dodałam "no ciekawa jestem, czy sobie poradzicie" - zadziałało jak płachta na byka ;) No na zasadzie - co, my nie damy rady?

Poza tym umówiłam się z przedmiotowcami, że będą za dodatkowe rzeczy oceny dostawać - i tak jeśli zadania oparte były na historii - zarabiali ocenę z tego przedmiotu, jeśli na przyrodzie - z przyrody.

Ale myślę, że bardzo to podpuszczenie zadziałało :)

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 22, Wysłany: 2008-07-09, 17:01   

wilga napisał/a:
Wcześniej uczniowie klas VIII chętnie rozwiązywali dodatkowe zestawy i zależało im, aby jak najlepiej zdać egzamin, a teraz

Egzamin mobilizował ich do dodatkowej pracy. Zdawali go w obcym otoczeniu, wiedzieli, że wynik będzie decydował o przyjęciu do szkoły.
A teraz egzamin gimnazjalny lib sprawdzian po klasie VI traktują jak dodatkową klasówkę tylko bardziej oficjalną i uroczystą.
Zadania dodatkowe zaczerpnięte z testów egzaminacyjnych wplatam w normalne sprawdziany. Uczniowie już się do tego przyzwyczaili.
Testów nie rozwiązujemy wspólnie. To jest ich praca samodzielna. Zawsze mogą między sobą rozwiązania przedyskutować a w razie trudności liczyć na moją pomoc.
Jak do tych testów zaglądać nie będą, to na klasówce zawsze 1 lub 2 zadania do tyłu.

[uczeń]haniux 

Post nr 23, Wysłany: 2008-07-09, 17:37   

Mam nadzieję, że moja (była już) nauczycielka matematyki nie miałaby nic przeciwko, wiedząc, że przedstawiam jej "sposób" na poradzenie sobie z przedstawionym problemem.

Mianowicie podczas omawiania każdego działu wyodrębnionego w podręczniku do matematyki dostawaliśmy jako pracę domową test powtórzeniowy z tematów, które obejmował ten rozdział. Wraz z zakończeniem działu oddawaliśmy zrobione przez nas testy (to mogło być około 25-30 zadań o różnym poziomie trudności - im wyższy numer zadania tym trudniejsze).
Na kolejnej lekcji każdy uczeń losował 2 zadania (z tych, które rozwiązywaliśmy na teście). Była to kartkówka sprawdzająca czy zrobiliśmy (samodzielnie) zadania z testu.
Z kartkówki każdy dostawał ocenę, która miała taką samą wagę jak pozostałe kartkówki (średnia ważona).

Co prawda było to gimnazjum, ale sposób sprawdzał się idealnie.

edzia 

Post nr 24, Wysłany: 2008-07-09, 22:03   

haniux, podoba mi się ten pomysł z losowaniem zadań na kartkówce :D Podobnie przygotowuję uczniów do egzaminu zawodowego. Z tym, że ja mam jeszcze niewielką bazę testów. Czasem zadaję uczniom na zadanie domowe ułożyć kilka pytań w formie testu. Następnie je weryfikuję, a potem na lekcji uczniowie wymieniają się nimi i próbują rozwiązywać. Niektóre pytania uczniów czasem nawet bez modyfikacji, znajdują się później na sprawdzianie. Szkoła ponadgimnazjalna oczywiście.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 25, Wysłany: 2008-07-10, 07:37   

Moim tegorocznym szóstoklasistom bardzo przypadły go gustu zadania konstrukcyjne. Wykorzystałam to i zaproponowałam im wykonanie zbioru zadań konstrukcyjnych. Po zapoznaniu się ze sposobem wykonywania podstawowych konstrukcji geometrycznych sami wymyślali różne zadania. Potraktowali to jako zabawę. Oczywiście każde wymyślone przez siebie zadanie rozwiązywali. Przez miesiąc miałam co sprawdzać. Jednak było warto. Wybrałam z ich propozycji wiele ciekawych zadań. Autorzy wszystkich wybranych zadań otrzymali dodatkowo oceny celujące i bardzo dobre (chociaż wcześniej nie wiedzieli, że mogą być za to jakieś oceny). Dorzuciłam do tego kilka swoich, przepisałam to wszystko na komputerze i tak powstał zbiór "100 zadań konstrukcyjnych". Daliśmy to do zbindowania. Jeden egzemplarz daliśmy do biblioteki szkolnej, a drugi mam ja.
Dzieciaczki były z siebie bardzo dumne. Wymienieni są jako autorzy tego zbiorku. Myślę, że obecna klasa VI chętnie po niego sięgnie.

wilga 

Post nr 26, Wysłany: 2008-07-10, 07:50   

Dziękuję za podpowiedzi. Na pewno wykorzystam to w swojej pracy.

Myślę, że obecna klasa VI będzie choć trochę bardziej aktywna i zróżnicowana pod względem zdolności (i chęci współpracy :) )

Była klasa to: 3 osoby, z którymi mogłam pracować, 2 trochę się starały, ale słabo im to wychodziło :( , zaś pozostałe 8 osób to albo drugoroczni, którym na niczym nie zależało, albo cwaniacy - spisać i przetrwać do następnej lekcji - tyle w głowie co pozostało po lekcji (gdy ich na siłę angażowałam do pracy).

Dziękuję jeszcze raz!!!

maniakos 

Przedmiot nauczania: TPZ
Post nr 27, Wysłany: 2008-09-21, 10:47   

Mam pytanie. Czy tworzycie osobne rubryki do ocen z kartkówek i aktywności ucznia na lekcji?

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 28, Wysłany: 2008-09-21, 11:20   

Tak.

Odpowiedz do tematu