[uczeń]asia00
Przedmiot nauczania: studiuję pedagogikę przedszkolną i wczesnoszkolną
Wiek: 25 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 4 Skąd: małopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2008-03-29, 20:16 a co z teorią w praktyce?!
Mam kilka pytań do osób profesjonalnie zaangażowanych w praktykę
edukacyjną:
* jakie problemy praktyczne skłoniły kiedyś pania/pana do siegniecia
po teorie naukowe?
* i czy wogóle odnosi się pan/pani do teorii naukowych?!
* jeśli tak, to co to były za teorie?
* z jakimi teoriami zapoznał/a się pani/pan w procesie studiowania
pedagogiki
Jestem studentka Akademii Pedagogicznej, studiuje pedagogike
przedszkolną i wczesnoszkoną Bardzo prosze o udzielenie informacji
na powyższe pytania. Będę bardzo wdzięczna
Wyrażenie przyimkowe "w ogóle" piszemy rozłącznie. To tyle na temat praktyki bez teorii.
_________________ otaka
[uczeń]asia00
Post nr 3, Wysłany: 2008-04-08, 08:58
otaka napisał/a:
Wyrażenie przyimkowe "w ogóle" piszemy rozłącznie. To tyle na temat praktyki bez teorii.
gratuluję! w wytykaniu błędów jest pani mistrzynią!
właśnie tacy są-na szczęście niektórzy tylko-nauczyciele... i zwłaszcza takie zachowanie nasuwa mi wątpliwości co do kontynuacji studiów pedagogicznech... bo może ja też kiedyś tak skończę... oby nie!
Co do ankiety, to ja jestem leniwy i nie czytuje fachowej literatury z teoretycznymi wykładami. Chętniej korzystam z różnych konferencji na których teoria jest podbudowana przykładami, gotowymi rozwiazaniami.
Niestety żadnej teorii nie potrafię nazwać po "imieniu" i nawet tutaj niedawno zostałem zastrzelony obcą mi nazwą, po jednak przeczytaniu "czym to się je" okazało, że rzecz zupełnie zwykła codzienna
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Co do błędów: oczywiście znalazłam je, ale nie będę wskazywać, pozwalając tym samym autorce postu ćwiczyć autokontrolę ortograficzną. Przyda się.
Co do studiów: faktycznie trzeba się zastanowić nad zasadnością kontynuacji. Uczniowie są mniej tolerancyjni i bardziej bezwzględni. Drobne błędy zapamiętają i wytkną nawet po latach, np. na którymś z portali. Osoby źle znoszące krytykę powinny wybrać inny zawód.
Co do postu: lepiej podać wprost do czego są potrzebne informacje, wówczas łatwiej znaleźć chętnych do udzielenia odpowiedzi.
_________________ otaka
Basso profondo
Post nr 6, Wysłany: 2008-04-09, 19:40 Re: a co z teorią w praktyce?!
asia00 napisał/a:
Jestem studentka Akademii Pedagogicznej, studiuje pedagogike
przedszkolną i wczesnoszkoną Bardzo prosze o udzielenie informacji
na powyższe pytania. Będę bardzo wdzięczna
Ja mam inne pytanie. Oto pierwszy rezultat z googla (no dobrze, wiem, że googlując upraszczam i idę na łatwiznę) dotyczący zapytania teorie pedagogiczne: http://www.sciaga.pl/teks..._cym_nas_wiecie
Konia z rzędem temu, kto w tekście potrafi wskazać choć jedno zdanie przydatne nauczycielowi w rzeczywistej pracy z uczniem
Czy aby być dobrym nauczycielem trzeba znać teorie pedagogiczne? A trzeba znać teorię literatury, żeby mówić prozą?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Superstruny pedagogiki empirycznej, prakseologicznej i hermeneutycznej tworzą razem układ rezonansowy.
struna to po angielsku string. Nie powiem jakie stringi mi pomagają
Fakt, że teoretyczny bełkot skutecznie obezwładnia, ale przecież praktyka oparta jest na teorii i jeśli jest to napisane po "polskiemu" to można parę rzeczy podpatrzyć. Zwłaszcza, że będąc już nauczycielem lepiej rozumiemy własne potrzeby odnośnie zawodu.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
A po kiego diabła nam teorie, jak wymaga się od nas podejścia indywidualnego do ucznia, a jak wiadomo - teorie głównie uogólniają?
Post nr 9, Wysłany: 2008-04-11, 20:16
otaka napisał/a:
Co do studiów: faktycznie trzeba się zastanowić nad zasadnością kontynuacji. Uczniowie są mniej tolerancyjni i bardziej bezwzględni. Drobne błędy zapamiętają i wytkną nawet po latach, np. na którymś z portali. Osoby źle znoszące krytykę powinny wybrać inny zawód..
Dziękuje za radę - mimo wszystko nie skorzystam!
To prawda, nie należę do osób, które przyjmują słowa krytyki... bez słowa -a z ortografią od zawsze miałam problemy -ale bez obaw, proszę sie nie martwić- pracuję nad tym
_________________ asia:)
[uczeń]asia00
Post nr 10, Wysłany: 2008-04-11, 20:18
otaka napisał/a:
Co do postu: lepiej podać wprost do czego są potrzebne informacje, wówczas łatwiej znaleźć chętnych do udzielenia odpowiedzi.
Informacje o które proszę, potrzebne mi są na jedne z zajęć-konkretnie teorię wychowania.
I straśśśnie dziękuję tym, którzy już zechcieli mi pomóc
_________________ asia:)
Dolores
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 2 Skąd: małopolskie
Post nr 11, Wysłany: 2008-05-15, 11:04
to niemożliwe, żę nikt nie jest w stanie podać jakiejś teorii.
hmm
Basso profondo
Post nr 12, Wysłany: 2008-05-15, 13:06
Świadczy to o tym, że na uczelni z nazwy pedagogicznej nie zajmujecie się przede wszystkim tym, czym rzeczywiście żyje nauczyciel i co rzeczywiście potrzebne do efektywnej pracy z uczniem.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Dolores
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 2 Skąd: małopolskie
Post nr 13, Wysłany: 2008-05-15, 13:30
hmm
tylko czyja to wina
Zresztą to tylko takie pytania orientacyjne, nie rozumiem całego fermentu w tej sprawie.
Post nr 14, Wysłany: 2008-11-24, 12:10 teorie naukowe w pedagogice
Witam wszystkich nauczycieli i nie tylko nauczycieli:)
Piszę z prośbą do Was kochani o parę zdań od Was. Jestem studentką pedagogiki specjalnej i moje zadanie na zaliczenie to zadać kilku nauczycielom trzy pytania w formie wywiadu. Bardzo proszę wszystkich którzy zechcieli by mi pomóc o odpowiedź.
Oto następujące pytania:
1.Jakie problemy praktyczne skłoniły Was jako nauczycieli kiedyś do sięgnięcia po teorie naukowe?
2.Jakie to były teorie?
3.Z jakimi teoriami naukowymi zapoznaliście się w procesie studiowania?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum