Uhh, w moim liceum coś takiego jest, wcześniej się tym nie interesowałem, ale teraz mam wychowawstwo i poinformowano mnie, dostałem też wzór: http://img708.imageshack..../zachowanie.jpg
Mam niby robić głosowanie, komu przyznać punkt od klasy?
Ocenę zachowania ustalasz po konsultacjach, m.in. w uczniami swojej klasy. Klasa wskaże osoby, które wg nich wyróżniały się ze względu na swoje koleżeństwo i oferowaną pomoc, co powinieneś uwzględnić ustalając ocenę.
Punkty mają złą sławę z wiadomych przyczyn, ale można je przetrwać, popatrz na nie tak ... jakby ich nie było i miałbyś ustalić ocenę mając w głowie obraz Kowalskiego, którego należy docenić dobrą ocena zachowania ze względu na to ... co masz na liście.
Uwzględniając notatki, czy myśli w pamięci zaznaczasz sobie odpowiednie punkciki.
Mam wrażenie, że w Twojej szkole nie stosuje się twardej kalkulacji, bo oczekuje się uzasadnienia oceny. gdyby tylko punkty miały decydować uzasadnienie byłoby zbędne.
Mnie się ta karta @Morawa nie podoba. Inna sprawa, że pewnie u siebie zlekceważyłabym jej stosowanie.
Bo punkty od 1 do 9 promują nadzwyczajną aktywność ucznia i to nie tylko szkolną. Cenię ją, ale normalnie nikt albo niewielu uczniów otrzymałoby za te obszary aktywności jakiekolwiek punkty. "Normalny" uczeń wg tej tabeli zasłużyć sobie może na przyzwoite zachowanie jedynie punktami 10 - 13, w tym aż dwa z nich zależą od uznania klasy. A gdzie wychowawca ma "wpisać" swój obraz ucznia? Zostaje w zasadzie tylko pkt 13 "Inne formy aktywności". No właśnie, znów "aktywności"... Wygląda na to, że w tej szkole wychowawca tak naprawdę ma niewiele do powiedzenia. Jest od zliczenia punktów chyba tylko. Gdzie miejsce na promowanie zwykłej codziennej solidności, uczynności, grzeczności, uczciwości (ale tej od strony wychowawcy), prawdomówności, zaufania?
A odwróćmy teraz sytuację. Weźmy jakąś gwiazdę klasową, która pewnie bez problemu dostanie oba punkty od klasy (11 i 12), i może być niezłym łobuzem, a na zachowanie dobre już "zasłużyła".
Mnie się ta karta także zupełnie nie podoba. Zatelefonowałem do koleżanki, bardziej doświadczonej i uspokoiła mnie. Ta karta jest tylko po to by była, w sumie bez sensu tak na prawdę. W praktyce wygląda to tak, że rozdają uczniom karty i każdy sam się ocenia, a potem wychowawca sprawdza i wystawia ocenę po konsultacjach z nauczycielami.
Cały ten system jest wg mnie zupełnie niepotrzebny, no ale jakoś to będzie.
Mnie się ta karta @Morawa nie podoba. Inna sprawa, że pewnie u siebie zlekceważyłabym jej stosowanie.
Ja bym - skoro większość chce używać - użył, ale dostosował jej użycie do własnych metod.
Zapewne znakomita większość informacji o uczniu, jak i oceny jego zachowania zmieściłbym w części "inne" oraz "uzasadnienie".
Jeśli ktoś miałby użyć jej ... i zapewne setki innych przygotowanych do celów stosowania systemu punktowego bezmyślnie i mechanicznie, to " o kant d*** to rozbić.
Moraw napisał/a:
Cały ten system jest wg mnie zupełnie niepotrzebny, no ale jakoś to będzie.
Trudno jest znaleźć idealny system uzasadnienia oceny zachowania. Tu mamy jedna skrajność, gdy wychowawca może skwitować ucznia: wzorowy, bo dostał 100 pkt wg tabeli.
A po drugiej stronie mamy nauczyciela oświadczającego, że uczeń wzorowy, bo ... bo ... bo ona taki fajny ... i ma wysoka średnią.
Zapewne znakomita większość informacji o uczniu, jak i oceny jego zachowania zmieściłbym w części "inne" oraz "uzasadnienie".
Taaa, i co z tego, skor na ten punkt przypada tylko jeden punkt?
Właśnie to mnie się nie podoba, że w tej karcie ustalono już za mnie wagi poszczególnych zasług ucznia. Przy czym promuje się jakieś kosmiczne, prawie fikcyjne zasługi, nie dostrzegając tych istotnych, ważnych, dla całości obrazu wychowanka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum