Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Punktowy system oceniania zachowania
Autor Wiadomość
edzia 

Post nr 106, Wysłany: 2011-09-03, 01:00   

renati23 napisał/a:
W mojej szkole też była przymiarka i ... nie przeszło.
Ale co nie przeszło - wprowadzenie czy obalenie systemu punktowego?

Chociaż wnioskując, iż to pomysł pedagoga, domyślam się, że chodziło o wprowadzenie. ;)

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 107, Wysłany: 2011-09-05, 16:55   

edzia, tak - przymiarka była do wprowadzenia i nie udało się :wink:

Basso profondo 

Post nr 108, Wysłany: 2011-09-05, 17:20   

renati23 napisał/a:
przymiarka była do wprowadzenia i nie udało się :wink:
Miałaś w tym jakiś udział? ;)

Moraw 

Przedmiot nauczania: historia, wos, wok
Post nr 109, Wysłany: 2011-09-05, 19:24   

Uhh, w moim liceum coś takiego jest, wcześniej się tym nie interesowałem, ale teraz mam wychowawstwo i poinformowano mnie, dostałem też wzór: http://img708.imageshack..../zachowanie.jpg
Mam niby robić głosowanie, komu przyznać punkt od klasy? :shock:

vuem 

Post nr 110, Wysłany: 2011-09-05, 20:18   

Ocenę zachowania ustalasz po konsultacjach, m.in. w uczniami swojej klasy. Klasa wskaże osoby, które wg nich wyróżniały się ze względu na swoje koleżeństwo i oferowaną pomoc, co powinieneś uwzględnić ustalając ocenę.

Punkty mają złą sławę z wiadomych przyczyn, ale można je przetrwać, popatrz na nie tak ... jakby ich nie było i miałbyś ustalić ocenę mając w głowie obraz Kowalskiego, którego należy docenić dobrą ocena zachowania ze względu na to ... co masz na liście.
Uwzględniając notatki, czy myśli w pamięci zaznaczasz sobie odpowiednie punkciki.

Mam wrażenie, że w Twojej szkole nie stosuje się twardej kalkulacji, bo oczekuje się uzasadnienia oceny. gdyby tylko punkty miały decydować uzasadnienie byłoby zbędne.

edzia 

Post nr 111, Wysłany: 2011-09-05, 20:33   

Mnie się ta karta @Morawa nie podoba. Inna sprawa, że pewnie u siebie zlekceważyłabym jej stosowanie.

Bo punkty od 1 do 9 promują nadzwyczajną aktywność ucznia i to nie tylko szkolną. Cenię ją, ale normalnie nikt albo niewielu uczniów otrzymałoby za te obszary aktywności jakiekolwiek punkty. "Normalny" uczeń wg tej tabeli zasłużyć sobie może na przyzwoite zachowanie jedynie punktami 10 - 13, w tym aż dwa z nich zależą od uznania klasy. A gdzie wychowawca ma "wpisać" swój obraz ucznia? Zostaje w zasadzie tylko pkt 13 "Inne formy aktywności". No właśnie, znów "aktywności"... Wygląda na to, że w tej szkole wychowawca tak naprawdę ma niewiele do powiedzenia. Jest od zliczenia punktów chyba tylko. Gdzie miejsce na promowanie zwykłej codziennej solidności, uczynności, grzeczności, uczciwości (ale tej od strony wychowawcy), prawdomówności, zaufania?

A odwróćmy teraz sytuację. Weźmy jakąś gwiazdę klasową, która pewnie bez problemu dostanie oba punkty od klasy (11 i 12), i może być niezłym łobuzem, a na zachowanie dobre już "zasłużyła".

Moraw 

Przedmiot nauczania: historia, wos, wok
Post nr 112, Wysłany: 2011-09-05, 20:47   

Mnie się ta karta także zupełnie nie podoba. Zatelefonowałem do koleżanki, bardziej doświadczonej i uspokoiła mnie. Ta karta jest tylko po to by była, w sumie bez sensu tak na prawdę. W praktyce wygląda to tak, że rozdają uczniom karty i każdy sam się ocenia, a potem wychowawca sprawdza i wystawia ocenę po konsultacjach z nauczycielami.
Cały ten system jest wg mnie zupełnie niepotrzebny, no ale jakoś to będzie.

vuem 

Post nr 113, Wysłany: 2011-09-06, 17:43   

edzia napisał/a:
Mnie się ta karta @Morawa nie podoba. Inna sprawa, że pewnie u siebie zlekceważyłabym jej stosowanie.

Ja bym - skoro większość chce używać - użył, ale dostosował jej użycie do własnych metod.
Zapewne znakomita większość informacji o uczniu, jak i oceny jego zachowania zmieściłbym w części "inne" oraz "uzasadnienie".

Jeśli ktoś miałby użyć jej ... i zapewne setki innych przygotowanych do celów stosowania systemu punktowego bezmyślnie i mechanicznie, to " o kant d*** to rozbić.

Moraw napisał/a:
Cały ten system jest wg mnie zupełnie niepotrzebny, no ale jakoś to będzie.

Trudno jest znaleźć idealny system uzasadnienia oceny zachowania. Tu mamy jedna skrajność, gdy wychowawca może skwitować ucznia: wzorowy, bo dostał 100 pkt wg tabeli.
A po drugiej stronie mamy nauczyciela oświadczającego, że uczeń wzorowy, bo ... bo ... bo ona taki fajny ... i ma wysoka średnią.

edzia 

Post nr 114, Wysłany: 2011-09-06, 19:31   

vuem napisał/a:
Zapewne znakomita większość informacji o uczniu, jak i oceny jego zachowania zmieściłbym w części "inne" oraz "uzasadnienie".
Taaa, i co z tego, skor na ten punkt przypada tylko jeden punkt? :)

Właśnie to mnie się nie podoba, że w tej karcie ustalono już za mnie wagi poszczególnych zasług ucznia. Przy czym promuje się jakieś kosmiczne, prawie fikcyjne zasługi, nie dostrzegając tych istotnych, ważnych, dla całości obrazu wychowanka.

vuem 

Post nr 115, Wysłany: 2011-09-06, 20:24   

Racja. Zdrowy rozsądek może tylko uratować.

Odpowiedz do tematu