Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2 ciąże w trakicie stażu na nauczyciela mianowanego
Autor Wiadomość
Tortelinka 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2011-12-06, 22:30   2 ciąże w trakicie stażu na nauczyciela mianowanego

Witam,
Pisze do was moi drodzy bo nie wiem do kogo zwrócić sie o pomoc, mam nadzieję, że tu ja odnajdę.
Jęstem nauczycielem w Gimnazjum w 2009r zaczęłam swój staz na mianowanego będąc juz w ciąży 14 listopada 2009 r poszłam na L4 i pozostałam na nim dorozwiązania czyli do 5 lutego 2010r. Nastepnie byłam na macierzyńskim do 24 czerwca 2010r. Razem ok 7 miesiecy. Lubie uczyc i dlatego tez postanowiłam nie brać wyrównania za ferie i wrócić do pracy. Kontynuowałam staż bez problemu wydłużyli mi tylko jego trawnie o czas nieobecności (zgodnie z przepisami). Jednak w juz w lipcu 2011 zaczęłam sie zastanawiać na schodami, które mnie czekają. Własnie w lipcu 2011 dowiedziałam sie, że na świat przyjdzie moje drugie dziecię, obecnie jestem w 6 miesiącu ciąży i nadal pracuję, jednak chciałabym pójść juz na wolne (troche juz cięzko z brzuszkiem) od nowego semestru. Pani dyrektor powiedziała mi, że musze pracować do 9 miesiaca bo przerwie mi staż bo połączy mi poprzednia nieobecność z tą która nastąpi w 2012 :( . Wedele przepisów musi być to przerwa ciągła dłyuższa niż rok, prawda? Czy Pani dyrektor może zsumować mi poprzednia nieobecność?
Błagam pomóźcie bo uczenie naprawde sprawia mi frajdę, ale chodzenia z brzuchem pod brodą i w 9 miesiacu trudno mi sobie wyobrazić :( Pomóżcie proszę.

koma

Post nr 2, Wysłany: 2011-12-06, 22:56   

Twoja dyrektorka nie zna przepisów - nie sumuje sie zwolnień.

Tortelinka 

Post nr 3, Wysłany: 2011-12-07, 19:57   

Koma, tak też myślałam, jednak Pani dyrektor poprosiła dowodu na piśmie :( Czy jest na to jakiś przepis ?

koma

Post nr 4, Wysłany: 2011-12-07, 20:16   

Tortelinka napisał/a:
Czy jest na to jakiś przepis ?

Karta Nauczyciela, art.9

5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze

ciapka 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 5, Wysłany: 2012-01-05, 15:54   

Czy w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego mogę przystąpić do egzaminu na mianowanego? Staż zakonczę z dniem 31 maja br., poród po 20 czerwca. Rozmowa odbyłaby się w lipcu (czyli czas macierzyńskiego).
To chyba sprawa wątpliwa, żeby w czasie zwolnienia (urlopu) móc przystąpić do egzaminu.
Proszę o jakąś podpowiedź.

Yoka 

Post nr 6, Wysłany: 2012-01-05, 17:43   

była o tym dyskusja i wyszło ,że nie można

wulina 

Przedmiot nauczania: Język polski, biblioteka
Post nr 7, Wysłany: 2012-01-06, 22:11   

Nie wiem, jak jest w przypadku macierzyńskiego, ale moja koleżanka będą na zwolnieniu (ciąża) zdawała egzamin na mianowanie.

Odpowiedz do tematu