Tortelinka
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 32 Dołączyła: 06 Gru 2011 Posty: 2 Skąd: wielkopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2011-12-06, 22:30 2 ciąże w trakicie stażu na nauczyciela mianowanego
Witam,
Pisze do was moi drodzy bo nie wiem do kogo zwrócić sie o pomoc, mam nadzieję, że tu ja odnajdę.
Jęstem nauczycielem w Gimnazjum w 2009r zaczęłam swój staz na mianowanego będąc juz w ciąży 14 listopada 2009 r poszłam na L4 i pozostałam na nim dorozwiązania czyli do 5 lutego 2010r. Nastepnie byłam na macierzyńskim do 24 czerwca 2010r. Razem ok 7 miesiecy. Lubie uczyc i dlatego tez postanowiłam nie brać wyrównania za ferie i wrócić do pracy. Kontynuowałam staż bez problemu wydłużyli mi tylko jego trawnie o czas nieobecności (zgodnie z przepisami). Jednak w juz w lipcu 2011 zaczęłam sie zastanawiać na schodami, które mnie czekają. Własnie w lipcu 2011 dowiedziałam sie, że na świat przyjdzie moje drugie dziecię, obecnie jestem w 6 miesiącu ciąży i nadal pracuję, jednak chciałabym pójść juz na wolne (troche juz cięzko z brzuszkiem) od nowego semestru. Pani dyrektor powiedziała mi, że musze pracować do 9 miesiaca bo przerwie mi staż bo połączy mi poprzednia nieobecność z tą która nastąpi w 2012 . Wedele przepisów musi być to przerwa ciągła dłyuższa niż rok, prawda? Czy Pani dyrektor może zsumować mi poprzednia nieobecność?
Błagam pomóźcie bo uczenie naprawde sprawia mi frajdę, ale chodzenia z brzuchem pod brodą i w 9 miesiacu trudno mi sobie wyobrazić Pomóżcie proszę.
5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze
ciapka
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 32 Dołączyła: 28 Lut 2010 Posty: 5 Skąd: świętokrzyskie
Post nr 5, Wysłany: 2012-01-05, 15:54
Czy w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego mogę przystąpić do egzaminu na mianowanego? Staż zakonczę z dniem 31 maja br., poród po 20 czerwca. Rozmowa odbyłaby się w lipcu (czyli czas macierzyńskiego).
To chyba sprawa wątpliwa, żeby w czasie zwolnienia (urlopu) móc przystąpić do egzaminu.
Proszę o jakąś podpowiedź.
Yoka
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 777 Skąd: dolnośląskie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum