Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ciąża a staż
Autor Wiadomość
schmetterlingg 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 1, Wysłany: 2011-09-20, 18:13   ciąża a staż

Witam! 1 września rozpoczęłam staż jako nauczycielka niemieckiego, staż ma trwać do 31 maja, jednak dowiedziałam sie że jestem w ciąży (termin na połowę kwietnia) w związku z tym stażu nie ukończę... Mam nadzieję, ze będę mogla pracować do kwietnia i chciałabym jak najszybciej wrócić do pracy. Umowę mam do 31 sierpnia. Proszę o informację czy jeśli zostanie mi miesiąc do ukończenia stażu to będę mogła ten miesiąc zrobić we wrześniu i staż w ten sposob zakończę czy bedę musiała staż zaczynać od początku w następnym roku szkolnym? Dyrektor jeszcze nie wie o mojej ciąży, czy do 31 sierpnia nie będzie mógł mnie zwolnić jeśli się o niej do wie czy jestem chroniona? Bardzo zależy mi na tej pracy i mam nadzieję, że wszystko się ułoży...:/ Z góry dziękuję za odpowiedź.

Yoka 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 2, Wysłany: 2011-09-20, 19:50   

tu masz kalkulator urlopu macerzyńskiego
http://www.ciazowy.pl/kal...cierzynski.html

wynika z tego, że jeśli urodziłabyś dokładnie 15 kwietnia to Twój macierzyński trwałby do 1 września 2012. I od 2 września przykładowo chciałabyś wrócić od razu do pracy? Naprawdę?

Dyrektor nie ma wobec Ciebie żadnych zobowiązań wynikających z ciąży a raczej macierzyńskiego, bo masz umowę do 31 sierpnia i ona wygasa i nie ma obowiązku przedłużania umowy. Może Ci dać umowę kolejną od 1 września, ale nie musi. Gdybyś rodziła np. 3 września wówczas miałabyś przedłużenie do dnia porodu czyli do tego przykładowego 3.09.

Stażu nie dokończysz. Nie wiem, co ci da wydłużenie go i tak masz rok z głowy i przerwa wymagana, aby zacząć staż na mianowanego też o rok się wydłuży. Poza tym o jaki m-c? Staż skończy się 31 maja, a jeśli urodzisz 2 kwietnia? I co zamierzasz z pracy być zabrana prosto na porodówkę? Rozumiem, że to Twoje pierwsze dziecko i stąd takie filmowo-"amerykańskie" wyobrażenie.

Trzeba było to wszystko przemyśleć zanim stawiłaś się do pracy 1.09.2011, ale rozumiem, że chciałaś mieć płatny macierzyński.

schmetterlingg 

Post nr 3, Wysłany: 2011-09-20, 20:54   

Dziękuję za szybką odpowiedź. Z dyrektorem rozmawiałam juz w lutym, że od września będę zatrudniona, a o ciąży dowiedziałam się pod koniec sierpnia (potwierdzenie u lekarza na początku września), dlatego przystąpiłam do pracy z nadzieją, że ciąża będzie przebiegać prawidłowo i będę mogła do końca pracować (moja mama była nauczycielką i za każdym razem jak była w ciąży pracowała niemal do końca...). Nie chodzi mi o płatny macierzyński tylko o doświadczenie i możliwość pracy w zawodzie, a ta sprawia mi dużą przyjemność, dlatego nie chciałam rezygnować i przez 9 miesięcy siedzieć w domu... Do pracy chciałabym wrócić we wrześniu, ponieważ pracuję około 4-5 godzin dziennie, a mieszkamy niedaleko rodziców, którzy przez ten okres bez problemu zajmą się dzieckiem, poza tym mąż jest chętny pójść na tacierzyński w razie czego;) jeśli nie będę dawać rady to mogę również pracować na pół etatu...
Miałam tylko nadzieję, że staż mi nie przepadnie i będę mogła go "dokończyć" we wrześniu/październiku. Ale z tego co piszesz wynika, że jednak nie...:( Oczywiście jeśli w ogóle przedłużą mi umowę...

schmetterlingg 

Post nr 4, Wysłany: 2011-09-20, 21:01   

Zdaję sobie sprawę, że po 31 sierpnia pracodawca nie ma wobec mnie żadnych zobowiązań ale czy przed 31 sierpnia mogę zostać zwolniona?
Piszesz :
"Nie wiem, co ci da wydłużenie go i tak masz rok z głowy i przerwa wymagana,"
Jaka przerwa jest wymagana? Chodzi o macierzyński czy dodatkowo jakąś przerwę?

Yoka 

Post nr 5, Wysłany: 2011-09-20, 21:09   

aby móc kontynuować ten staż musisz mieć umowę w tej samej szkole. Nauczyciel stażysta nie może przenosić stażu do innnej szkoły. A więc załózmy, że urodzisz 5 kwietnia, i pracowałaś do 4 kwietnia ( w co osobiście nie wierzę, ale niech Ci będzie), więc musiałabyś mieć wydłużony czas zaraz po powrocie we wrześniu, ale to nic Ci nie daje w efekcie - bo kończysz staż w środku r.szk. i ten rok już trwa. Owszem zyskujesz to, że nie robisz stażu od początku, ale przy opcji rozpoczynania stażu na mianowanie i tak masz o 1 rok dłuższą przerwę, bo właśnie miałaś wydłużony staż.

I serio, wierzysz w to i naprawdę chcesz z wielkim brzuchem do końca ciąży chodzić po szkole podczas przerw? Nie obawiasz się, że coś się może stać przez nierozwagę uczniów? Że np. któryś z uczniów padnie na /ciebie, popchnie Cię niechcący albo trąci i coś się stanie? Warto tak się zabijać o 150zł brutto w wypłacie? Sama byłam 2x w ciąży pracując w szkole i serio, do 7 m-ca praca uważam za max, moja dyrektorka zresztą niechętnie widzi panie w zaawansowanej ciąży w pracy właśnie z obawy o ich bezpieczeńśtwo.

Skoro Mama Twoja jest nauczycielką, to może też coś Ci doradzi. A w przypadku mężą, to chyba masz na myśli wychowawczy?

Yoka 

Post nr 6, Wysłany: 2011-09-20, 21:13   

schmetterlingg napisał/a:
Zdaję sobie sprawę, że po 31 sierpnia pracodawca nie ma wobec mnie żadnych zobowiązań ale czy przed 31 sierpnia mogę zostać zwolniona?
Piszesz :
"Nie wiem, co ci da wydłużenie go i tak masz rok z głowy i przerwa wymagana,"
Jaka przerwa jest wymagana? Chodzi o macierzyński czy dodatkowo jakąś przerwę?

w ciązy kobiety nie można zwolnić. Zresztą w szkole nie ma zwolnień w trakcie r.szk. Możesz tylko dostać wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony w maju danego r.szk. mówiącą o zwolnieniu Cię od września kolejnego r.szk.A Ciebie to nie dotyczyc wcale, bo masz umowę na rok.

Mówię o przerwie w stopniach awansu. Po uzyskaniu stopnia kontraktowego n-la, musisz przepracować 2 lata jako kontraktowy, aby móc zacząć staż na minowaniego. I tu i tak Ci się zrobi 3 lata szkolne przerwy, bez różnicy, czy wydłuży Ci się staż o ten macierzyński, czy zaczniesz go we wrześniu po macierzyńskim od nowa.

schmetterlingg 

Post nr 7, Wysłany: 2011-09-20, 21:23   

jeśli chodzi o męża to tak, miałam na myśli wychowawczy:)
Ja na razie gdybam, mam nadzieję, że będę się dobrze czuła i będę mogła pracować jak najdłużej, ale czas pokaże... Jeśli pracowałabym piąty rok w tej szkole to oczywiście nie chciałabym pracować do "końca" ciąży, jednak to jest mój pierwszy rok pracy po studiach i choć cieszę się z ciąży to nie była do końca planowana, mam wrażenie, że zawiodłam zaufanie dyrektora, który przyjął mnie bez doświadczenia i w związku z tym chciałabym pracować jak najdłużej żeby pokazać, że mi zależy, bo naprawdę lubię swoją pracę i nie chciałabym jej stracić, tak jak pisałam nie zależy mi na pieniądzach, tylko chciałabym się wykazać, aby dyrektor docenił moją pracę i chciał przedłużyć umowę... Chociaz po takim numerze szczerze w to wątpię...
Dziękuję za wyjaśnienia.

Yoka 

Post nr 8, Wysłany: 2011-09-20, 21:35   

życzę Ci powodzenia i zdrowej dzidzi oraz szczęśliwego rozwiązania.

Mam nadzieję, że dyrektor doceni Twoje poświęcenie i da Ci umowę po macierzyńskim od września, choć powiem Ci, że jeszcze nie spotkałam takiego osobiście ani o takim nie słyszałam - sama byłam w takiej sytuacji przy pierwszej ciąży i mimo, że usłyszałam w marcu, że jestem uwzględniona w arkuszu orgaznizacyjnym na kolejny r.szk. po oznajmieniu, że miło mi i żę jestem w ciąży, dostałam umowę do dnia porodu, a dyr znalazła nowego anglistę. Niedawno też był wątek o tym, że dziewczyna uczciwie przyznała się w sierpniu, że jest w ciąży i obiecanej umowy od września już nie dostała, tylko ta stara jej się przedłużyła do porodu.
Oby u Ciebie było inaczej.

Ale powiem tak, jeśli poczujesz się źle w ciąży lub poczujesz, że już nie dajesz rady, idź na L4 i nie rozmyślaj, czy doceni czy nie doceni - bo...pracę można mieć niejedną, a dziecko jest jedyne i niepowtarzalne.

schmetterlingg 

Post nr 9, Wysłany: 2011-09-21, 06:38   

Dziękuję za fachową pomoc oraz miłe słowa...:) Mam nadzieję, że wszystko się ułoży, ale oczywiście ciąża jest w tej chwili najważniejsza....
Jak już będę wiedziała na czym stoję to podzielę się tą informacją...
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu