Post nr 1, Wysłany: 2010-08-31, 16:19 Egzamin na mianowanie i co dalej
Mam pytanie do osób, które uzyskały stopień nauczyciela mianowanego we wcześniejszych latach. Jak wygląda sprawa zmiany stosunku pracy z umowy na czas nieokreślony na mianowanie. Czy podpisuje się nową umowę, aneks czy dyrektor wydaje jakieś zaświadczenie.
Yoka
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 647 Skąd: dolnośląskie
Post nr 2, Wysłany: 2010-09-03, 11:11
też by mnie to interesowało. Zdałam egzamin w wakacje i na razie ani słychu ani dychu o jakiejś zmianie wprowadzanej do mojej poprzedniej umowy.
KN, art. 10.
5a. Stosunek pracy nawiązany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony przekształca się w stosunek pracy na podstawie mianowania z pierwszym dniem miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym:
1) nauczyciel uzyskał stopień nauczyciela mianowanego, (...)
5b. Przekształcenie podstawy prawnej stosunku pracy, o którym mowa w ust. 5a, potwierdza na piśmie dyrektor szkoły.
Yoka
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 647 Skąd: dolnośląskie
Post nr 4, Wysłany: 2010-09-04, 08:40
a co w przypadku,gdy to nie następuje mimo pisemnego podania i dostarczenia aktu do szkoły?
Henio
Przedmiot nauczania: Historia
Post nr 5, Wysłany: 2010-10-05, 16:04
Cześć
Ja także mam problem z tym co dalej.Moja sytuacja jest taka.
Mimo tego że jestem od 3 lat faktycznie zatrudniony na etat, to mam tylko starą umowę na 14 godzin na czas nieokreślony. Wynika to generalnie z bałaganu który w naszej szkole panował. Min nastąpiła zmiana dyrektora itd.
W tym roku zakończyłem pozytywnie staż na mianowanie i powinienem dostać informację o zmianie sposobu zatrudnienia. Jednak dyrekcja zasłania się ww umową i twierdzi że nie może zmienić mi umowy. Oczywiście gdybym pracował rzeczywiście na 14 godzin nie ma sprawy, tyle że w tym roku mam 25 godzin w poprzednim 22, jeszcze wcześniej też ponad 20. Dyrekcja twierdzi, że godziny powyżej owych 14 są traktowane jako ponadwymiarowe.
Moim zdaniem wystarczyłby aneks do umowy na dzień 1 września i po sprawie, niestety dyrekcja nie chce w wystawić aneksu na dzień 1 września, twierdząc że nie może wystawić dokumentu jeżeli już jest po dacie.
I teraz pytanie. Jeżeli dostałbym aneks do umowy np. 1 listopada czy z tym dniem umowa przekształca się na mianowanie czy już jest za późno, bo powinno się to stać 1 września?
Mam nadzieję, źe nie zagmatwałem zbytnio sytuacji. Czy jest jakieś wyjście? Czy dyrekcja nie dająć mi umowy w poprzednich latach postępowała zgodnie z prawem?
Zaraz dostanę kolejną zj....kę za pisanie dla pisania, ale trudno.
Art. 35, ust. 2 KN Przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.
Art. 42, ust. 3 KN Tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych, prowadzonych bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, nauczycieli zatrudnionych w pełnym wymiarze zajęć ustala się, z zastrzeżeniem ust. 2a i 4a, według następujących norm:
Nauczyciele: przedszkoli specjalnych, szkół podstawowych, gimnazjów, szkół specjalnych, liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych i liceów uzupełniających, przedmiotów teoretycznych w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe, w tym w szkołach specjalnych i szkolenia rzemieślniczego w schroniskach dla nieletnich oraz zakładach poprawczych, przedmiotów artystycznych i ogólnokształcących w szkołach artystycznych i innych placówkach kształcenia artystycznego - 18. (inne w tabeli KN)
Oznacza to, że każda godzina stale przydzielona powyżej np. 18 jest ponad-wymiar-owa. Natomiast godzinki wpadające za koleżanki i kolegów to doraźne.
I jeszcze art. 10, ust. 5a, 5b. KN o nawiązywaniu stosunku pracy.
Henio
Post nr 9, Wysłany: 2010-10-05, 20:36
ok, doczytałem, właściwie cały dzień to czytam.
No i jak to jest w moim przypadku?
Formalnie umowa jest na 14 godzin więc nie spełniam warunku art.10 p.5 choć faktycznie mam 25 godzin. Czy aneks do umowy podpasany z dniem np. 1 listopada, zwiększający wymiar godzin do 18 na czas nieokreślony spowoduje automatycznie przekształcenie umowy o prace na mianowanie.
Basso profondo
Post nr 10, Wysłany: 2010-10-05, 20:46
Henio napisał/a:
Formalnie umowa jest na 14 godzin więc nie spełniam warunku art.10 p.5 choć faktycznie mam 25 godzin
Ale jakie ma znaczenie, jaka umowa jest formalnie? Faktycznie masz 25 godzin, jest na to dokumentacja w dziennikach lekcyjnych, więc skarga do PIP - na początek.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
zgadzam się. ale mnie wkurza że dyrektorzy zbywają ludzi.
Henio
Post nr 12, Wysłany: 2010-10-06, 17:42
Oczywiście i PIP i sąd biorę pod uwagę i w momencie kiedy nie będzie już innego wyjścia nie zawaham się ani chwili. Na razie wolałbym załatwić sprawę spokojnie i bez niepotrzebnych napięć. Niestety mam wrażenie że się nie da . Chętnie wysłucham jeszcze jakiś sugestii. I jeszcze raz powtórzę pytanie dość istotne dla mnie "Czy aneks do umowy podpasany z dniem np. 1 listopada, zwiększający wymiar godzin do 18 na czas nieokreślony spowoduje automatycznie przekształcenie umowy o prace na mianowanie."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum