U nas tez tak, jak u Linczerki. Karciane muszą być dokumentowane.Więc jeśli masz zastępstwo w ramach godzin KN i nigdzie tego nie zapisujesz, to formalnie nie realizujesz godzin karcianych, bo brak na to dowodu.
w sytuacji gdy dyrektor łamie prawo, to trzeba poruszyć wszystkie związki w szkole i poruszyć sprawę na radzie pedagogicznej z wpisem do protokołu.
A czy można karciane mieć wyrobione wcześniej niż do końca roku? Co wtedy? Czy mimo wszystko dalej trzeba je robić, czy też jak liczba godzin jest wyrobiona to już mogę ale nie muszę?
U nas niektórzy wkrótce wyrobią karciane. Ja skończę na początku kwietnia. A co dalej, to problem dyrekcji. W zeszłym roku było podobnie i mniej więcej od kwietnia część zajęć zawieszono, a za część płacono jak za nadliczbówki. Realizowano tylko zajęcia konieczne typu zajęcia korekcyjno-kompensacyjny, logopedię, rewalidację i tylko jedno kółko, o które zabiegali rodzice.
_________________ Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
A co tu do liczenia jest: 36 tyg * 2 =72 godziny, skąd tą 73 wzięłaś to nie wiem, swoja drogą nie wierze, że o takich rzeczach nie mówi dyrektor na radzie sierpniowej, bo u nas przy każdym rozliczaniu przypomina. Powinny być 32 tyg., bo z tylu jest się rozliczanym przy realizacji podstawy programowej.
Hmm...nie wiedziałam, że karcianych ma być 72 godziny. Nikt nas nie poinformował, że mozna je zrealizować wcześniej, przed końcem roku szkolnego. Wygląda na to, że w poprzednim roku pracowaliśmy społecznie.
Raczej nie można ich zrealizować wcześniej, jak zwykle wszystko zależy od dyrektora, nam powiedział wprost, że połowa godzin kartowych ma być zrealizowana w pierwszym, a reszta w drugim półroczu, oczywiście proporcjonalnie do etatu. Masz 2 godziny kartowe w tygodniu, to realizujesz 2, a nie 4, a nawet trudno mi to sobie wyobrazić, przy ogromnej ilości godzin dodatkowych
whiteeye
Przedmiot nauczania: pedagog specjalny
Post nr 986, Wysłany: 2012-04-24, 18:28 godz. karciane a urlop macierzyński
Witam,
mam taki problem. Jestem zatrudniona na pełny etat, dyrektorka wyliczyła mi że mam do odpracowania 76 godzin karcianych. Do 6 października tego roku szkolnego 2011/2012 przebywałam na urlopie macierzyńskim. Czy w takim przypadku mogę odliczyć sobie jakaś ilość godz karcianych czy mam do odpracowania tyle samo co nauczyciele pracujący od 1 września? Będę wdzięczna za pomoc.
Dzięki serdeczne za odpowiedź, od razu mi lżej gdy wiem że tych godzin jest troszkę mniej Mam jeszcze taką prośbę. Bo z moją dyrektorką trzeba rozmawiać konkretnie, a każdą wypowiedź poprzeć przepisem... W jaki sposób wyliczyć ile odpada mi tych godzin albo czy jest jakiś przepis który mówi jasno że w takiej sytuacji można odpisać daną liczbę godzin...
Karta Nauczyciela, paragraf 42 (pkt.3)
Od 1 wrzesnia do 6 października przebywałas na urlopie, więc przez te 5 tygodni nie realizujesz w ogóle godzin, także tych "karcianych".
Przecież to proste...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum