Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 maja 1997 jest nadal obowiazujące. Zmieniły się tylko, jak sam wkleiłeś, przepisy dotyczace bezpieczeństwa i znaków. Możesz to sprawdzić klikając tutaj
Jak już wyszukujemy aktów prawnych i jesteście tacy mądrzy, to mi podpowiedzcie, gdzie znajdę informacje na temat wyjazdów zagranicznych dzieci do lat 10. Organizuję zielona szkołę w Zakopanem i jednego dnia chcemy wyjechać na Słowację. Chodzi mi o to, jakie dokumenty powinny posiadać dzieci, aby mogły swobodnie przekroczyć granicę. Szukam przepisów, bo nie wiem, czy tylko zgoda rodziców na pismie wystarczy.
Basso profondo
Post nr 33, Wysłany: 2012-01-27, 21:58
Dziecko musi mieć albo paszport, albo dowód.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Łazicie na jakieś przypadkowe szkolenia, gdzie przypadkowi ludzie mówią wam przypadkowe rzeczy, które latami potem biegają za prawdy objawione, bo nikomu nie chce się rzeczywiście przeczytać treści rozporządzenia. Tylko kopiuj-wklej, kopiuj-wklej...
Uczciwie rzecz biorąc nie łazimy, a często jesteśmy po prostu wysyłani. Nie mamy wpływu na wybór osób szkolących, a co do czytania...powiem szczerze, że czytam jedynie to, co faktycznie mnie dotyczy lub interesuje. Nie każdy jest pasjonatem takich lektur
Imć Profesór napisał/a:
W rozporządzeniu MENiS z 8 listopada 2001 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki nie ma stwierdzenia, że kierownik wycieczki nie może być jednocześnie opiekunem.
Myślę, że niektórzy brak wyraźnej i dosłownie sformułowanej zgody na łączenie tych funkcji interpretują jako zakaz.
"Nie piszą, że można, to znaczy że nie można".
Basso profondo napisał/a:
Warto wiedzieć, że weszła nowa ustawa:
Zaznaczając, że TPN ma jeszcze tzw. okres przejściowy, gdy pewne obostrzenia dot. grupowych wyjść zachowuje, a w przyszłości może zniesie. Choć dla wycieczek szkolnych w praktyce znaczenia to mieć nie będzie.
Wiele się dzieje na linii fontu przewodnicy kontra reszta świata.;)
Basso profondo
Post nr 38, Wysłany: 2012-01-28, 08:08
Peonia napisał/a:
Czyli, że wystarczy tylko zgoda.
Do KO musisz jeszcze zgłosić.
No ale akurat Ty żadnych głupot w tym wątku nie pisałeś
Ja tylko drogi Basso zabrałem głos w imieniu nauczycieli w ogóle, którzy - podobnie jak ci tu się wypowiadający - nie mają często wpływu na to kto przyjdzie szkolenie przeprowadzić, jak i na to, czy w ogóle muszą w takich szkoleniach uczestniczyć.
Więc jeśli reasumując wziąć pod uwagę ten przymus i dodać do niego brak zainteresowania prawnymi szczegółami, czy choćby czymś jak turystyka, to ... nie ma co się dziwić, że podaje się szczątkowe informacje z "notatek szkoleniowych";)
Basso profondo
Post nr 42, Wysłany: 2012-01-28, 15:29
Na brak zainteresowania prawnymi "szczegółami" i brak nawyku sięgania do źródeł ja nie widzę usprawiedliwienia
Witam! Po dłuższej przerwie wracam do wątku, wycieczka zamówiona, zaliczka wpłacona, a dyrektor teraz mnie jak i nauczycielkom z klas I-III robi problemy (im z zieloną szkołą).
Przedstawiam problem, chodzi o czas pracy nauczyciela, dyrektor boi się PIP (zresztą niedawno była kontrola, dzięki życzliwemu nauczycielowi) i twierdzi, że nauczyciel nie może pracować 24 godziny na dobę i chcę by był jakiś zmiennik. Dla mnie to śmieszne, bo za niedługo będzie tak, że jeden uczeń-jeden opiekun. Przypomnę, że jedziemy do Zakopanego na 3 dni i jedzie 3 opiekunów + kierownik, a teraz dyr chce by 6 opiekunów było (38 uczniów). Jak mu pomysł wybić z głowy? Proszę o rady, ja się dyrektorowi nie dziwie, bo ma kontrolę za kontrolą, ale zaliczka wpłacona, rodzice mnie zjedzą jak z tej wycieczki zrezygnuję.
Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum