Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Legendy oświatowe
Autor Wiadomość
Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
  Post nr 1, Wysłany: 2008-06-26, 20:09   Legendy oświatowe

Witajcie!

Postanowiłem zebrać w jednym miejscu tzw. "legendy oświatowe", czyli rzekome przepisy i prawa powielaczowe, które przekazywane z ust do ust i ogłaszane na Radach Pedagogicznych "umilają" życie nauczycielom i wychowawcom. Jeśli znacie jakieś własne - podajcie.

1. Rozkłady materiału (plany wynikowe)
Zgodnie z tą legendą istnieje gdzieś jakiś przepis, na mocy którego nauczyciel musi mieć starannie przygotowany stos papieru pn. "plan wynikowy", z którego to papieru jedynie wolno mu czerpać tematy lekcji, których zgodność z zapisami w dzienniku strzegą tajemniczy "ludzie z Kuratorium".

2. Konspekty zajęć
Według tego podania młodzi stażem nauczyciele (szczególnie stażyści) obowiązkowo muszą sporządzać konspekty z zajęć, na każdą z lekcji, nawet jeśli mają ten sam temat zrealizować sto razy. Nieposiadanie konspektów ma rzekomo skutkować brakiem awansu.

3. Ocena semestralna a roczna
Według tej legendy ocena roczna nie może się różnić od semestralnej więcej niż o 1 stopień (a w szczególnych wypadkach o 2 stopnie). Jest to starannie kultywowany zabobon, szczególnie wśród uczniów i ich rodziców.

4. Zagrożenie oceną niedostateczną
Zgodnie z tą bajką kto nie poinformował rodziców o zagrożeniu oceną niedostateczną (lub nieklasyfikowaniem) nie może tej oceny wystawić. Nawet gdy w dzienniku figuruje 100% pał.

5. Świadectwo z paskiem
Zgodnie z tą legendą świadectwa z wyróżnieniem nie może otrzymać uczeń, który ma choć jedną ocenę niższą niż dobra.

6. Zgoda rodziców
Szczególna legenda. Według niej uczeń pełnoletni wciąż musi przedstawiać pisemną zgodę rodziców na wycieczkę, wciąż musi swoje pisemne usprawiedliwienia "legalizować" podpisem rodziców. W przypadku Zespołu Wychowawczego musi być zasięgana opinia rodziców itepe.
Swoją drogą - jakim zatem cudem uczeń taki może zupełnie lege artis podpisać deklarację maturalną? Bez pisemnej zgody rodziców

Jak znacie jeszcze jakieś bajki to wpiszcie. Proszę...

Basso profondo 

Post nr 2, Wysłany: 2008-06-26, 20:44   

7. Ciąża wychowanki
Zgodnie z tą legendą alimenty na dziecko poczęte ukradkiem przez uczniów podczas wycieczki szkolnej płaci nauczyciel.

8. Opuszczenie klasy
Według tego podania nauczyciel nigdy nie może opuścić klasy podczas lekcji, nawet do toalety albo w innych sytuacjach uzasadnionych koniecznością.

Basso profondo 

Post nr 3, Wysłany: 2008-06-26, 20:58   

9. Przechowywanie kartkówek i klasówek
Według tej legendy nauczyciel ma obowiązek przechowywać prace pisemne ucznia do końca roku szkolnego i ma to rzekomo olbrzymie znaczenie dla uznania przez kuratorium prawidłowości procedur dotyczących ustalenia oceny.

10. PSO
Zgodnie z tym każdy nauczyciel musi, po prostu musi, mieć pisemnie opracowany tzw. przedmiotowy system oceniania i w przypadku jakichkolwiek niezgodności z literalnymi zapisami pso w razie skargi na prawidłowość oceniania nauczyciel jest "bez szans".

11. Poprawa ocen

Podług tej bajędy uczeń ma prawo żądać od nauczyciela możliwości poprawy każdej oceny.

12. Poinformowanie o wymaganiach edukacyjnych
Ponoć jeżeli nauczyciel nie poinformuje ucznia na początku roku szkolnego o jakimś swoim wymaganiu dotyczącym oceniania, to jest to naruszenie trybu ustalania oceny rocznej(sic!) i w razie skargi nauczyciel jest "bez szans".

13. Podpisy uczniów

Według tej legendy nauczyciel na wszystko musi mieć potwierdzenie podpisem ucznia. Poinformował o wymaganiach - podpis, poinformował o zagrożeniu - podpis, poinformował o możliwości nieklasyfikowania - podpis, że uczeń przyjął informację, zapoznał na wycieczce z zasadami poruszania się po drogach i przepisami przeciwpożarowymi - podpis, przeprowadził lekcję - stop! to jeszcze nie ;-)

edzia 

Post nr 4, Wysłany: 2008-06-26, 23:38   

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
A najlepsza jest ta:
miwues napisał/a:
alimenty na dziecko poczęte ukradkiem przez uczniów podczas wycieczki szkolnej płaci nauczyciel.

Swoją drogą wiele z tych legend głoszą sami dyrektorzy! :wink: A nauczyciele? Cóż... :oops: :oops: :oops: :oops:
14. Terminy wpisywania ocen ndst tzw. długopisem - kto wpisze oocenę niedostateczną na koniec semestru czy roku choćby dzień po ustalonym terminie, ten musi się wycofać i wpisać 2

15. Kolowanie świadectw - dyrektor nie podpisze świadectw bez "coll" z podpisem jakiegoś nauczyciela
Ostatnio zmieniony przez edzia 2008-09-05, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 5, Wysłany: 2008-06-27, 08:27   

punkt 9 mimo zastrzeżeń ułatwia życie. Zamiast udowadniać, że nie jest się wielbłądem można pokazać dorobek ucznia rodzicom, co pacyfikuje ich roszczeniowe zapędy. Dlatego nie wyśmiewałbym zbytnio tego zabobonu.

Podobnie z PSO. jest to dobry obyczaj tak samo jak to, że nauczyciel przedstawia się klasie. My też wolimy gdy dyrekcja jasno określa oczekiwania.

16. Nauczyciela obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 6, Wysłany: 2008-06-27, 08:52   

Witold Telus napisał/a:
2. Konspekty zajęć

A to zależy od podejścia szefostwa szkoły ;) Ja pisałam 1 miesięcznie.

Witold Telus napisał/a:
Świadectwo z paskiem
Zgodnie z tą legendą świadectwa z wyróżnieniem nie może otrzymać uczeń, który ma choć jedną ocenę niższą niż dobra.

Nie słyszałam o tym. Liczy się średnia - minimum 4,75, u mnie dziewczynka miała 5,6 i dst z wf :) A średnia 5,2.

Witold Telus napisał/a:
jakim zatem cudem uczeń taki może zupełnie lege artis podpisać deklarację maturalną? Bez pisemnej zgody rodziców

Może takim, że jest pełnoletni?

miwues napisał/a:
Poprawa ocen
Podług tej bajędy uczeń ma prawo żądać od nauczyciela możliwości poprawy każdej oceny.

Nie zawsze. U nas uczeń ma prawo w ciągu 2 tyg. poprawić ndst, a inne oceny - zależnie od dobrej woli nla.
miwues napisał/a:
13. Podpisy uczniów

Uczniowie podpisywali mi wyłącznie fakt otrzymania ode mnie jakiś pieniędzy - np. zwrot za wycieczkę itd.

Ale też coś dodam:

17. Obowiązek codziennego podawania dyrekcji na kartkach, który uczeń nie ma mundurka i - o zgrozo! - jeżeli wszyscy w klasie mundurki mają - również mam to na kartce podać :shock:

18. Obowiązek dokładnego wyzetowania dziennika - w każdym pustym miejscu, oraz na każdej stronie zrobienia adnotacji: dziennik zamknięto dnia..... i podpis.

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 7, Wysłany: 2008-06-27, 09:01   

dushka napisał/a:
Witold Telus napisał/a:
Świadectwo z paskiem
Nie słyszałam o tym. Liczy się średnia - minimum 4,75, u mnie dziewczynka miała 5,6 i dst z wf :) A średnia 5,2.

U mojego brata w szkole się tego trzymają - o mały włos brat nie miałby paska przy średnij 5,5 właśnie ze względu na dst w wf-u (na szczęście wfistka wykazała dobrą wolę ;)

Jolly Roger 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 8, Wysłany: 2008-06-27, 10:25   

dushka napisał/a:
[
17. Obowiązek codziennego podawania dyrekcji na kartkach, który uczeń nie ma mundurka i - o zgrozo! - jeżeli wszyscy w klasie mundurki mają - również mam to na kartce podać :shock:

jeśli takie jest zarządzenie dyrekcjo to co w tym szokującego. Nie donosi się to do ogólnych przepisów, ale do widzimisię dyrektoa i jego wizji zarządzania placówką. Dla mnie rzecz zupełnie do zaakceptowania choć dająca do myslenia dlaczego dyrektor nie ufa swoim pracownikom??

dushka 

Post nr 9, Wysłany: 2008-06-27, 13:52   

Jolly - rozumiem, ze mam podać na kartce uczniów nie noszących mundurka. Ale jeśli mają wszyscy? Logiczne, że skoro nie dałam kartki, to mundurki są...

Jolly Roger 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 10, Wysłany: 2008-06-27, 14:24   

dushka za dużo widziałem, żeby na takie "logiczne" dać się nabierać. Logiczne może byc rówież to, że olewasz sprawę i nie sprawdzasz umundurowanych. :mrgreen: albo zapomniałaś podać kartkę z brakiem umundurowanych.
Cała sprawa raczej mało zabawna, bo dziwny nadzór nad nauczycielami, ale co kraj to obyczaj.

Witold Telus 

Post nr 11, Wysłany: 2008-06-28, 08:01   

19. Odpowiedzialność za ucznia
Według tej legendy, jeżeli uczeń zwolni się z lekcji to nauczyciel i tak odpowiada za niego. Nawet poza terenem szkoły. Ta legenda zaczyna się zwykle od słów:
Jeżeli coś Ci się stanie na mieście to ja za Ciebie odpowiadam. Pójdę siedzieć jak sobie złamiesz nogę
itepe.

20. Areszt szkolny?
W wielu szkołach kwitnie zabobon, na mocy którego uczeń w czasie zajęć nie ma prawa opuścić terenu szkoły. Pilnować tego muszą zazwyczaj nauczyciele dyżurujący.

21. Jedynki ze sprawdzianu
Podanie głosi, że jeżeli se sprawdzianu nauczyciel postawi więcej niż połowę ocen niedostatecznych, to nie ma prawa ich wpisać do dziennika, a sprawdzian należy przeprowadzić powtórnie. Starannie przekazywana legenda, zwłaszcza wśród słabszych uczniów. Znane mi są przypadki całoklasowych "zmów" w intencji kilku obiboków. Nikt nic nie pisze, więc się "upiecze".

22. Seans odwołany
Według tej bajki nauczyciel nie może przeprowadzić zajęć, jeżeli jest obecnych na sali mniej niż ............wpisać dowolnie procent uczniów klasy. Czasami modyfikacja bajki mówi o mniej niż 5 obecnych. Skąd to się bierze?

23. Superrodzic
Podanie to głosi, iż obowiązki wychowawcy spełniamy również po zajęciach, w soboty, niedziele i święta, 24h na dobę. Zauważamy, oceniamy i krytykujemy wychowanka jak pije piwo w pubie, jak pali papierosy na mieście, jak przeklina w sklepie, jak bije się na podwórku itepe. I za wszystko obniżamy ocenę ze sprawowania. Bo jak nie - to co to za wychowawca?
Oczywiście takie naganne zachowanie pozostaje na naszym, belferskim sumieniu.

Boguś 

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 12, Wysłany: 2008-06-28, 21:15   Re: Legendy oświatowe

Witold Telus napisał/a:

5. Świadectwo z paskiem

§ 20.
pkt 4. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75 oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę zachowania, otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej z wyróżnieniem.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1)
z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych
Na podstawie art. 22 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.

Basso profondo 

Post nr 13, Wysłany: 2008-06-28, 21:21   

Boguś napisał/a:
oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę zachowania

Wydaje mi się, że Witold pisał o ocenach przedmiotowych.

dushka 

Post nr 14, Wysłany: 2008-06-29, 08:30   

No toteż wyraźnie napisane jest - średnia nie niższa niż 4,75, nie ma tam nic o tym, by nie można mieć dst.

Witold Telus 

Post nr 15, Wysłany: 2008-06-29, 12:52   

Przecież wiem, że to bzdura. Ale naprawdę w mojej szkole kiedyś krążyła taka bajka. Przez to jeden mistrz miał "podciąganą" ocenę z j.polskiego. Bo "z trójką nie będzie paska".
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Odpowiedz do tematu