Post nr 1, Wysłany: 2012-01-19, 16:38 Likwidacja szkoły a odprawa
Nauczyciel mianowany pracuje w dwóch szkołach na terenie jednej gminy. W żadnej szkole nie ma pełnego etatu i posiada dwie odrębne umowy. W tym miesiącu zapadnie decyzja o likwidacji jednej z tych szkół i nauczyciel zostanie z 13 godzinami w drugiej szkole. Może ktoś się orientuje czy gimna może nie zapłacić nauczycielowi odprawy bo wójt już zapowiedział że zrobi wszystko żeby nie placić odpraw.
Będę wdzięczna za podpowiedź. W poniedziałejk jest spotkanie z wójtem i potrzebuję merytorycznych argumentów:)
_________________ "Kto nabytą wiedzę pielęgnuje, a nową bez ustanku zdobywa, ten może być nauczycielem innych."
Post nr 5, Wysłany: 2012-01-25, 19:55 likwidacja szkoły
Burmistrz likwiduje naszą szkołe, żadnemu nauczycielowi nie gwarantuje pracy. Jestem nauczycielką dyplomowaną, zatrudnioną z mianowania, z 29 letnim stażem pracy w szkole i mam 50 lat. Czy wg prawa jestem w okresie tzw. chronionym, czy burmistrz ma obowiązek zatrudnienia mnie?
No nie jesteś niestety w okresie chronionym, bo nie jestes tuż przed emeryturą. Likwiduje burmistrz szkołę, zwalnia pracowników zwolnieniem grupowym. Ty możesz wziąć 6-miesięczną odprawę lub przejść w stan nieczynny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum