Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauczanie indywidualne
Autor Wiadomość
teachermath

Post nr 1, Wysłany: 2007-05-17, 13:20   Nauczanie indywidualne.

Witam!
Czy ktoś z Was potrafi mi odpowiedzieć na pytanie, w których sytuacjach powinno się odpracować godziny nauczania indywidualnego?
Każdy z nas wie, że mogą mieć miejsce 3 sytuacje:
- nauczyciel jest chory,
- uczeń jest chory,
- dzień, w którym odbywają się zajęcia jest dniem wolnym od zajęć dydaktyczno - wychowawczych.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Agus2006 
Agus2006

Post nr 2, Wysłany: 2007-05-20, 07:01   

O ile się orientuję, to od tego roku w takich sytuacjach godzin indywidualnych nie odpracowuje się.

teachermath

Post nr 3, Wysłany: 2007-05-20, 14:11   

Czy regulują to jakieś przepisy?
Od tego roku tzn. 2006/07 czy 2007/08?

Agus2006 
Agus2006

Post nr 4, Wysłany: 2007-05-20, 17:24   

Prawdopodobnie tak, gdyz w ubiegłym roku szkolnym trzeba było takie godziny odpracowywac, jednak w chwili obecnej nie jestem w stanie tego stwierdzic, musialabym to sprawdzic

[ Dodano: 2007-05-20, 18:25 ]
W każdym razie chodzi o ten rok 2006/2007

teachermath

Post nr 5, Wysłany: 2007-05-20, 23:47   

Byłbym Ci bardzo wdzięczny gdyby udało Ci się to sprawdzić ponieważ w rozmowie
z Dyrekcją najwążniejszą rolę odgrywają obowiązujące przepisy oświatowe, a nie opinia
nauczyciela :-( .
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-05-22, 06:53 ]
Czy ktoś może mi jeszcze pomóc?

mmp73 
mmp73

Przedmiot nauczania: język polski
  Post nr 6, Wysłany: 2007-08-25, 21:48   Nauczanie indywidualne

Witam! Ukończyłam studia z zakresu kształcenia zintegrowanego, jak i studia podyplomowe z filologii polskiej.mam takie pytanie:Czy do prowdzenia zajęć indywidualnych(jako dopełnienie mojego etatu), bo posiadam jeszcze godziny j.polskiego, konieczne jest jeszcze ukończenie lub choćby rozpoczęcie studiów podyplomowych z oligofrenopedagogiki.
Dodam,że zajęcia indywidualne prowadziłam w tamtym roku szkolnym z uczniem klasy pierwszej Szkoły Podst., który ma orzeczenie o niepełnosprawności(ma niedowład kńczyn dolnych, ale jest w 100% sprawny intelektualnie).Proszę, pomóżcie! :|

Jethro Tull 

Post nr 7, Wysłany: 2007-08-25, 22:47   

nie ma takiej potrzeby.. oligo jest potrzebne przy uczniach z upośledzeniem i zakwalifikowanych do kształcenia specjalnego

mmp73 
mmp73

Przedmiot nauczania: język polski
Post nr 8, Wysłany: 2007-08-30, 17:37   

W takim razie stwierdzenie iż nie mam pełnych kwalifikacji do prowadzenia zajęć z tym dzieckiem jest niesłuszne? Niestety otrzymałam taką informację i moje miejsce zajął inny pedagog, który również ukończył Kszt. zint. jak, ale również i oligo.
Najbardziej przygnębia mnie fakt,że niestety ja nie mam pełnego etatu natomiast nauczyciel, który mnie zastąpił ma prawie 2 etety. Boże , gdzie tu sprawiedliwość????????

[ Dodano: 30 Sierpień 2007, 18:40 ]
Jakie regulacje prawne mogą mnie w tym przypadku chronić? Czy powiedzenie,,Im więcej tym lepiej"(chodzi o kwalifikacje) jest słuszne?Co mam robić?Z góry serdeczne dziękuję za info.Pozdrawiam

Marzena82 

Przedmiot nauczania: j.polski, pedagog specjalny
Post nr 9, Wysłany: 2007-08-30, 18:17   

Poczytaj Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej I Sportu z dnia 29 stycznia 2003 r. w sprawie sposobu i trybu organizowania indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży - może tam coś znajdziesz na ten temat.

Jolagro 

Post nr 10, Wysłany: 2007-10-25, 22:48   nauczanie indywidualne

Jestem na forum po raz pierwszy, więc na początek chciałabym sie przywitać. Mam pytanie dotyczące nauczania indywidualnego? Czy nauczanie indywidualne może odbywać się na terenie szkoły, tzn. nie z klasą tylko uczeń przychodzi na swoje lekcje do szkoły zamiast nauczyciel do domu. i jeszcze jedno: czy jeden nauczyciel może uczyć przedmiotów: biologia, fizyka, chemia, jeśli ma kwalifikacje tylko do nauczania biologii? Proszę napiszcie jak ta spraw wygląda u Was w szkołach. Czy na nauczaniu indywidualnym macie łączone przedmioty?

IAO 
psycholog

Post nr 11, Wysłany: 2007-10-26, 00:45   

Witaj Jolagro. Mogę się wypowiedzieć w pierwszej kwestii. Wbrew powszechnej praktyce nie powinno dopuszczać się nauczania indywidualnego na terenie szkoły. Zgodnie z §1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 lutego 2001, potrzebę nauczania indywidualnego orzeka się w przypadku uczniów, których stan zdrowia uniemożliwia lub znacznie utrudnia uczęszczanie do szkoły. Uczeń, któremu stan zdrowia pozwala na chodzenie do szkoły, po prostu nie kwalifikuje się do nauczania indywidualnego. Ponadto §2 ust. 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 29 stycznia 2003 mówi, że nauczanie indywidualne realizuje się w miejscu pobytu ucznia, tzn. w domu rodzinnym, placówce szkolno - wychowawczej etc. Szkoła nie jest miejscem pobytu ucznia.

Jethro Tull 

Post nr 12, Wysłany: 2007-10-26, 08:11   

Co nie oznacza, że to nauczanie indywidualne w szkole odbywać się nie może, gdzyż przepis mówiący o tym nie stanowi katalogu zamknietego ze wzgledu na słowo w szczególności czyli dupuszcza równiez inne miejsca a nie nie tylko miejsce pobytu ucznia:
Cytat:
4. Zajęcia w ramach indywidualnego nauczania prowadzi się w miejscu pobytu ucznia, w szczególności w domu rodzinnym, specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym lub w placówce opiekuńczo-wychowawczej.

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 13, Wysłany: 2007-10-26, 12:08   

Witaj Jolagro, :D :D :D
Uczę w liceum - w tamtym roku miałam nauczanie indywidualne - dziewczynka przychodziła do szkoły i miała różne przedmioty tylko w zmniejszonej ilości godzin

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 14, Wysłany: 2007-10-26, 12:52   

Jethro - zgadzam się. Są sytuacje, kiedy dziecko nie może być w klasie, ale wskazany ejst jak największy możliwy kontakt z rówieśnikami. Miałam takiego ucznia, 3 lata go prowadziłąm. 6 godzin nauczania indywidualnego (nauczanie zintegrowane), do tego miał godzinę muzyki i godzinę angielskiego + godziny terapeutyczno = edukacyjne (logopeda, psycholog, pedagog). Z klasą miał religię.

Jolagro 

Post nr 15, Wysłany: 2007-10-26, 15:44   

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Co możecie powiedzieć o łączeniu przedmiotów takich jak biologia, fizyka i chemia jeśli nauczyciel ma kwalifikacje tylko do nauczania biologii lub innego z tych przedmiotów? Czy może mieć tu zastosowanie przepis,który mówi, że w starszych klasach przedmioty humanistyczne i matematyczno-przyrodnicze można łączyć w celu zmniejszenia liczby nauczycieli?

Odpowiedz do tematu