Basiek70, przepracowałam w tej szkole poprzedni rok szkolny jako nauczyciel kontraktowy i miałam podpisaną umowę na czas określony (do 31 sierpnia 2007) dziś byłam na radzie i mam pracę na kolejny rok i będzie to znowu umowa na czas określony
Basiek70 napisał/a:
jeśli to nowe miejsce pracy, a Ty jesteś nauczycielem kontraktowym, jak najbardziej powinnaś otrzymać umowę na rok.
dlatego w poprzednim roku szkolnym umowa na czas określony była zrozumiała ale dlaczego w tym
Właśnie doczytałam kartę nauczyciela... interesuje mnie to bo sama jestem w identycznej sytuacji!
Z tego co na razie się zorientowałam, może być na rok, jeśli zastępujesz kogoś, np na urlopie wychowawczym - pani poprosila o jego kolejny rok, Ty za nią pracujesz i dlatego masz umowę na czas określony. W każdym bądź razie powinnaś wystąpić o wyjaśnienie przyczyn, bo:
art. 10 pkt 4 KN:
4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.
a pkt 7:
7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.
Basiek70, teorię znam tylko jak to załatwić w praktyce
boję się tego powiedzieć dyrektorce bo wiem że wtedy w przyszłym roku będę musiała szukać nowej pracy
Nie wiem... ja swojej jak co powiem po prostu... wychodzę z założenia że dyrektor też człowiek i moze czegoś nie wiedzieć... nauczyłam się w placówce prywatnej tego. Tam dyrektor mówił wprost: jak uważacie że się Wam coś należy to się upominajcie, w waszym interesie leży pilnowanie swoich spraw i praw. Coś w tym jest.
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Basso profondo
Post nr 35, Wysłany: 2007-08-30, 05:55
renati23 napisał/a:
teorię znam tylko jak to załatwić w praktyce
Anonimowe zgłoszenie do PIP.
Basso profondo
Post nr 36, Wysłany: 2007-08-30, 05:56
Basiek70 napisał/a:
dyrektor wyznaczając taką osobę bez kursu w przypadku zdarzenia jest obarczony odpowiedzialnością
Odpowiedzialność dyrektora jest identyczna - czy ma nauczyciel kurs, czy nie.
No cóż, mogę współczuć tylko warunków pracy.... ja dziś po prostu poszłam i spytałam, jaką umowę dostanę, spokojnie, ale ja mam taką dyrektorkę, że tylko każdemu życzyć. I będzie to umowa poprawna
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Post nr 39, Wysłany: 2007-09-01, 16:53 dyrektor proponuje mi umowe na I sem, potem na II sem
Jak w ttemacie, dyrekcja proponuje mi posdpisanie 2 umow w ciagu roku- do 21.12 i do 31.08, tyle, ze ta druga mialaby byc podpisana w grudniu. tlumaczy takie postepowanie tym, ze niby od stycznia ma sie zmienic status szkolny. jestem zatrudniona na 1/2 etatu i mam zastesptwo za kolezanke do 7.12. boje sie, ze dyrekcja chce mnie oszukac. co trace na takiej umowie? co o tym myslicie? podpisac ja czy nie?
[ Dodano: 1 Wrzesień 2007, 17:11 ]
przepraszam, wyzej jest pomylka. pierwsza umowa od 31.08.2007 do 31.12.2007, druga od 31.12.2007 do 31.08.2008
jestem kontraktowym i od tego roku mialabym zaczac staz na mianowanego. 1/2 etatu to moje godziny +13 na zastesptwie. czyli po 7.12. wraca kolezanka z maciezynskiego i te 13 godzin mi odchodzi. szkola panstwowa publiczna podstawowka
czyli mowiac potocznie dyrektorka chce mie wyrolowac i to na calej linii. zastanawiam sie czy przy takich umowwach, kazda na oddzielny semestr, nalezy mi sie 13ka, talony, a po za tym chyba musialabym liczyc na to, ze druga umowe podpisze do 31.08 a nie do 30.06, jesli wogole podpisze. reasumujac, zdrowy rozsadek podpowaida mi by nie pakowac sie w to. jestem tylko ciekawa jakie sa inne haczyki w tej zagrywce i co jeszcze moge stracic.
ona nie moze zgodnie z prawem podpisać umowy na 1/2 etatu z nauczycielem kontraktowym na czas określony jesli nie jest to zastępstwo lub z przyczyn organizacji nauczania. Natomiast na zastępstwo za koleżankę może
Post nr 45, Wysłany: 2007-09-02, 14:02 z umowy na czas nieokr na okreslony?
czy jesli nauczyciel kontraktowy ktory mial umowe na czas nieokreslony zmienia szkole to otrzymuje automatycznie taki sam rodzaj umowy? czy nowy dyr moze zmienic umowe z nieokr i dac na czas okreslony? Gdzie mozna o typie umow w rozporzadzeniach znalezc?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum