Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Umowa o pracę
Autor Wiadomość
belfrownia-kropka 
kropka

Post nr 1, Wysłany: 2006-09-03, 00:31   Dlaczego nie jestem zatrudniona na Kartę Nauczyciela????!!!!

Witam! Od czerwca jestem magistrem pedagogiki resocjalizacyjnej. W zeszłym tygodniu zostałam przyjęta do pracy w Pogotowiu Opiekuńczym na stanowiskiu wychowawcy. Cieszyłam się jak dziecko, do momentu, kiedy dyrektor oznajmił mi, że nie będę zatrudniona na Kartę Nauczyciela!!!! Zatrudnił mnie w oparciu o Kodeks Pracy i w zw. z tym będę pracować 40 godzin tygodniowo. Dodam, że w tej placówce tylko ja i jeszcze 2 osoby sa zatrudnione w ten sposób. Pozostali wychowawcy są zatrudnieni na Kartę Nauczyciela i pracują po 26 g. tyg. Czy nie wydaje Wam się conajmniej dziwne to, że w tej samej placówce, z takim samym wykształceniem i z takim samym zakresem obowiązków, jedni wychowawcy pracują 40. g. tygodniowo, a drudzy, za ta samą, a nawet i większą kasę po 26 godzin tygodniowo???????????????????????? Coś mi tu nie gra... Nie wsponę już o ścieżkach awansu...

[ Dodano: 2006-09-03, 01:32 ]
kropka,

akinomka 

Przedmiot nauczania: język polski, oligofrenopedagog
Post nr 2, Wysłany: 2006-09-03, 18:47   Re: Dlaczego nie jestem zatrudniona na Kartę Nauczyciela????

kropka napisał/a:
Czy nie wydaje Wam się conajmniej dziwne to, że w tej samej placówce, z takim samym wykształceniem i z takim samym zakresem obowiązków, jedni wychowawcy pracują 40. g. tygodniowo, a drudzy, za ta samą, a nawet i większą kasę po 26 godzin tygodniowo???????????????????????? Coś mi tu nie gra... Nie wsponę już o ścieżkach awansu...

kropka,

Bardzo to dziwne, aczkolwiek wydaje mi się, że należy się do tego przyzwyczaić... Starszych się zwykle nie rusza, mają swoją ciepłą posadkę, dobre układy, swoje przeszli - więcej przepracowali, więc tym samym zwiększa im się pensja. Mam pytanie: czy Ty masz uprawnienia do pracy w placówce, w której zostałaś zatrudniona? To ma ogromne znaczenie w przypadku wysokości pensji i rodzaju zatrudnienia...

belfrownia-kropka 
kropka

Post nr 3, Wysłany: 2006-09-07, 23:08   Re: Dlaczego nie jestem zatrudniona na Kartę Nauczyciela????

akinomka napisał/a:
kropka napisał/a:
Czy nie wydaje Wam się conajmniej dziwne to, że w tej samej placówce, z takim samym wykształceniem i z takim samym zakresem obowiązków, jedni wychowawcy pracują 40. g. tygodniowo, a drudzy, za ta samą, a nawet i większą kasę po 26 godzin tygodniowo???????????????????????? Coś mi tu nie gra... Nie wsponę już o ścieżkach awansu...

kropka,

Bardzo to dziwne, aczkolwiek wydaje mi się, że należy się do tego przyzwyczaić... Starszych się zwykle nie rusza, mają swoją ciepłą posadkę, dobre układy, swoje przeszli - więcej przepracowali, więc tym samym zwiększa im się pensja. Mam pytanie: czy Ty masz uprawnienia do pracy w placówce, w której zostałaś zatrudniona? To ma ogromne znaczenie w przypadku wysokości pensji i rodzaju zatrudnienia...

Tak - mam wszystkie wymagane uprawnienie do pracy w tej placówce. Nie jestem zatrudniona na Kartę Nauczyciela, ponieważ Pogotowie Opiekuńcze w którym pracuję poglega pod Opiekę Społeczną a nie pod Ministerstwo Edukacji. Przeszło w 2004 roku. Od tej pory wszyscy nowi pracownicy zatrudniani będą na Kodeks Pracy. Pracownicy, którzy zostali zatrudnieni przed 2004 rokiem na K.N. pracują bez zmian. Dyrektor Pogotowia muislałby zwolić wszyskich pracowników zatrudnionych na Kartę, odprawić i przyjąć na nowo na Kodeks Pracy...wiadomo, ze tak nie zrobi. Pracuje już tydzień lekko nie jest. Moi współpracownicy doskonale rozumieją moja sytuację i wspołczują mi tych 40 g. :] . Oni pracuja 24/tydz i są przemęczni. Ale co tu zrobic??? Za wszelką pomoc w mojej sprawie dziękuję :] . Szczerze mówiąc to cieszę się, że mam prace, bo na moje miejsce było 70 podań :] . Dlatego na razie siedzę cicho i ambitnie realizuje wszystkie powierzone mi zadania...mam nadzieje, ze wytrzymam te 40 g tyg. :]

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 4, Wysłany: 2006-09-08, 05:56   

Jeśli jesteś pod opieką Społeczną, to nic nie zrobisz.

heruka

Post nr 5, Wysłany: 2007-04-24, 17:52   brak kwalifikacji a umowa na czas nieokreślony

Jestem nauczycielem kontraktowym od 1 września zatrudniłem się w liceum ucząc przedmiotu pp dyrektor uznał moie kwalifikacje i dał mi umowe na czas nieokreślony. Nowy dyrektor, teraz pod koniec kwietnia mówi że kwalifikacji nie mam i chce mnie zwolnić czy moze to zrobić

Agus2006 
Agus2006

Post nr 6, Wysłany: 2007-05-20, 07:03   

Jeśli rzeczywiscie nie masz kwalifikacji9, dyrektor sprawdzi wszystkie informacje w kuratorium i zostanie to potwierdozne, to tak

nauczyciel mian

Post nr 7, Wysłany: 2007-07-02, 14:10   umowa o prace na czas okreslony, prosze o pomoc, pilne!

czy nauczyciel zatrudniony na umowę o pracę na czas określony od października otrzymuje wynagrodzenie za okres wakacji przy nauczaniu indywidualnym? Dziecko, które uczył ten nauczyciel wraca od września do szkoły.

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 8, Wysłany: 2007-07-02, 16:03   

trochę twoje pytanie jest zakręcone i nie wiem czy dobrze rozumiem :?:
Najpierw zajrzyj do podpisanej umowy o pracę - jeżeli to jest umowa na czas określony to masz datę rozpoczęcia umowy i datę zakończenia. i w zależności od tej daty będziesz wiedziała do kiedy bądziesz miała wypłacene wynagrodzenie. :lol:

Ksik

Post nr 9, Wysłany: 2007-07-10, 13:10   Podpisanie umowy...

Chciałabym się dowiedzieć jakie dokumenty i zaświadczenia są niezbędne do podpisania umowy o pracę (staż) w szkole? Czy już dziś mogę podpisać taką umowę i czy ona ma taki sam charakter jak umowa podpisana we wrześniu?

Pozdrawiam:))

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 10, Wysłany: 2007-07-10, 13:25   Re: Podpisanie umowy...

Ksik napisał/a:
Chciałabym się dowiedzieć jakie dokumenty i zaświadczenia są niezbędne do podpisania umowy o pracę (staż) w szkole?

Do podpisania umowy o pracę praktycznie musisz mieć tylko badania wstępne od lekarza (ale to jest obowiązkiem pracodawcy) :cool:
Nie zabardzo wiem o co ci chodzi :?: "Czy już dziś mogę podpisać taką umowę i czy ona ma taki sam charakter jak umowa podpisana we wrześniu?"

Ksik

Post nr 11, Wysłany: 2007-07-10, 14:05   

Chodzi o to, że dyrektor chce abym już dziś podpisała umowę, a wiem że nauczyciele podpisują umowy we wrześniu. Zatem jestem ciekawa, jaki charakter ma ta umowa. Czy jest to już taka sama umowa jak podpisywana we wrześniu, czy tylko wstępna, a we wrześniu podpiszę drugą. Czy po prostu będzie tam zaznaczone, że zacznę pracę z dniem 1 września. Nie mam o tym pojęcia:)

Pozdrawiam:)

melkor 

Post nr 12, Wysłany: 2007-07-16, 05:56   Pół etatu+umowa zlecenie help

Witam. Mam taki oto problem.
Dostałem prace jako nauczyciel historii w Liceum i Gimnazjum -jest to Zespol Szkol (jestem absolwentem historii z upranieniami do wykonywania zawodu nauczyciela.) Wszystko było by super gdyby nie zawrocenie uwagi przez mojego kolege(nauczyciela) na umowe (scisle mowiac dwie umowy )ktore mam podpisac w ten czwartek 19 VII 2007 r.
Dyrekcja zaproponowala mi umowe na pół etatu w Liceum i na Umowe zlecenie(od wrzesnia do sierpnia) w ginazjum. Godzinowo sumujac wychodzi etat, jednak kolega uwaza ze ta umowa zlecenie nie jest ok. Dyrekcja zapewniła mnie ze rozpoczynam jako nauczyciel stażyta pensje jaka otrzymam to 1200 zł brutto.

I tu mam pytanie do forumowiczow. Wyjasnijcie mi jakie sa zagrozenia wynikajace z tak podpisanej umowy i czy warto ja podpisywać(mam czas do namysły do czwartku).
Dyrekcja zapewnia mnie ze w gre wchodzi jeszcze WOS( jednak musze isc na podyplomowke). Czy jes mozliwe ze za rok dostane etat.
Prosze o pomoc(nie moge nigdzie znalesc na forach wlasnie takiego problemu i licze na pomoc uzytkownikow tego forum), czasu mam mało a musze podjac decyzje (wiaze sie ona z przeprowadzka i sporyi zmianami). Z góry dziekuje
Paweł

Ksik

Post nr 13, Wysłany: 2007-07-17, 10:16   

www.kuratorium.krakow.pl/user/4/p5.doc

iga5

Post nr 14, Wysłany: 2007-07-19, 10:23   

Prawdopodobnie dyrektor chce mieć pewność, że nie zrezygnujesz w ostatniej chwili. W umowie może być zaznaczony termin rozpoczęcia pracy.

Jethro Tull 

Post nr 15, Wysłany: 2007-08-08, 21:14   

Ksik napisał/a:
Chodzi o to, że dyrektor chce abym już dziś podpisała umowę, a wiem że nauczyciele podpisują umowy we wrześniu. Zatem jestem ciekawa, jaki charakter ma ta umowa. Czy jest to już taka sama umowa jak podpisywana we wrześniu, czy tylko wstępna, a we wrześniu podpiszę drugą. Czy po prostu będzie tam zaznaczone, że zacznę pracę z dniem 1 września. Nie mam o tym pojęcia:)
Pozdrawiam:)

Umowa może być podpisana w kazdym czasie ale jej bieg rozpoczyna sie w terminie wskazanym w tej umowie..Trudno jest okreslić zamiary dyrektora skoro nie wiemy co w tej umowie jest. Umowa o pracę zgodnie z KP winna być zawarta na pismie i zawierac najsępujące informacje:
Cytat:
Art. 29. § 1. Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w szczególności:
1) rodzaj pracy,
2) miejsce wykonywania pracy,
3) wynagrodzenie za pracę odpowiadające rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników wynagrodzenia,
4) wymiar czasu pracy,
5) termin rozpoczęcia pracy.

Odpowiedz do tematu