Post nr 1, Wysłany: 2012-01-27, 08:45 urlop a emerytura
nie znalazłam odpowiedzi na forum dlatego zakładam wątek. Jestem na zastępstwo za nauczycielkę, która 3 lata temu uzyskała prawo do emerytury a teraz przebywa na rocznym urlopie dla poratowania zdrowia. Czy od razu po takim urlopie może iść na emeryturę?
Chyba żartujesz? Art.73 ust.2 KN : " Nauczycielowi, któremu do nabycia prawa do emerytury brakuje mniej niż rok, urlop dla poratowania zdrowia nie może być udzielony na okres dłuższy niż do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym nauczyciel nabywa uprawnienia emerytalne. " Jakim więc cudem otrzymała zgodę na urlop dla poratowania zdrowia? W ogóle nie powinna była otrzymać pozytywnej decyzji dyrektora! Chyba, że dyrektor bogaty i w razie kontroli finansowej z własnej kieszeni pokryje nienależnie wydatkowane pieniądze, niezgodnie z Ustawą o finansach publicznych! I tak może się stać, tym bardziej, że dzisiaj mamy bardzo wielu "życzliwych".
nie wiem jakim cudem otrzymala zgode na urlop. Nie wiem co zrobie z tą wiedzą. Martwi mnie to tylko czy jak wroci z urlopu to bedzie mogla isc na ta emeryture bo jak nie to strace prace a w dzisiejszych czasach ciezko o umowę od prawie 6 lat pracuję na umowę na zastępstwo w różnych szkołąch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum