Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Urlop dla poratowania zdrowia
Autor Wiadomość
belfrownia-magda

Post nr 1, Wysłany: 2006-07-16, 13:05   urlop zdrowotny

wybieram się na urlop zdrowotny. czy jest ktos kto zna dobrze przepisy i mógłby mi doradzić?

Tabelferka

Post nr 2, Wysłany: 2006-07-20, 14:21   Świadczenie urlopowe a długość urlopu zdrowotnego

Wybieram się na urlop zdrowotny od 01 września. Nie wiem, czy podczas niego, jest wypłacane świadczenie urlopowe. Może ktoś z Was wie?

Wariant A - urlop trwa do 30 czerwca (10 miesięcy)
Wariant B - urlop trwa do 30 sierpnia (12 miesięcy)

W ostatnich latach otrzymywałam to świadczenie na początku lipca.
W poniedziałek idę do lekarza. Bedę wdzięczna za szybką odpowiedź :grin:

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 3, Wysłany: 2007-07-27, 12:31   Re: urlop zdrowotny

magda napisał/a:
wybieram się na urlop zdrowotny. czy jest ktoś kto zna dobrze przepisy i mógłby mi doradzić?

Zdaję sobie sprawę że pewnie skorzystałaś z urlopu dla poratowania zdrowia :lol: i na pewno znalazłaś stosowne przepisy, ale dla tych którzy szukają informacji na ten temat to podaję rozporządzenie do którego trzeba zajrzeć:
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 października 2005 r. w sprawie orzekania o potrzebie udzielenia nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia. (Dz.U. z 2005r. Nr 233, poz. 1991)
A magdę lub inne osoby proszę o podzielenie się praktycznymi poradami :?:

Mamuśka 

Post nr 4, Wysłany: 2007-08-06, 10:48   Urlop wypoczynkowy i urlop na poratowanie zdorwia

Cześć. Mam kilka pytań;W jakim terminie nauczyciel ma urlop wypoczynkowy? Czy ostatni tydzień czerwca to już urlop?
Czy bezpośrednio po urlopie macierzyńskim mogę otrzymać urlop na poratowanie zdrowia?
Ile dni wcześniej muszę złożyć podanie do dyrektora? Jestem nauczycielką w szkole podstawowej.

ewka 

Post nr 5, Wysłany: 2007-08-06, 11:58   

PO urlopie macierzyńskim możesz pójść na zdrowotny ! Co do powiadamiania dyr. o tym - wszystko zależy od tego czy dyr. to służbista czy życiowy człowiek?

Mamuśka 

Post nr 6, Wysłany: 2007-08-07, 15:13   

Jeśli służbista to co? :neutral:
Dysponujesz może jakąś podstawą prawną określającą to?

Basso profondo 

Post nr 7, Wysłany: 2007-08-07, 15:57   

Mamuśka napisał/a:
W jakim terminie nauczyciel ma urlop wypoczynkowy?

Art. 64 i nast. Karty nauczyciela.

Mamuśka napisał/a:
urlop na poratowanie zdrowia

Art. 73 KN.

monia345 
monia345

Post nr 8, Wysłany: 2007-08-09, 12:51   urlop dla poratowania zdrowia a wynajmowanie lokalu

Mam wielki problem i nie wiem gdzie szukac odpowiedzi: czy nauczyciel który wynajmuje lokal - nie prowadząc działalności gospodarczej ma prawo do urlopu dla poratowania zdrowia? Bardzo prosze odpiszcie mi szybko!!

Jethro Tull 

Post nr 9, Wysłany: 2007-08-09, 14:45   

W okresie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia nauczyciel nie może nawiązywać stosunku pracy oraz nie podejmować innej działalności zarobkowej (np. działalność gospodarcza, świadczenie usług w ramach umów cywilnoprawnych). Naruszenie przez nauczyciela tego zakazu skutkuje odwołaniem nauczyciela z urlopu. Pozostaje tu tylko do rozstrzygnięcia kwestia w jakiej formie wynajmujesz ten lokal bo jesli jest to zalegalizowane w formie umowy cywilno-prawnej to może to byc przesłanką do odwołania z tego urlopu

monia345 
monia345

Post nr 10, Wysłany: 2007-08-09, 15:32   

[quote="Jethro Tull"]W okresie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia nauczyciel nie może nawiązywać stosunku pracy oraz nie podejmować innej działalności zarobkowej (np. działalność gospodarcza, świadczenie usług w ramach umów cywilnoprawnych). Naruszenie przez nauczyciela tego zakazu skutkuje odwołaniem nauczyciela z urlopu. :roll:
No i właśnie o to chodzi że ta działalność trwa już wiele lat a więc formalnie ja jej nie podejmuję?!!! W trakcie urlopu ?!! :shock: to jakiś obłęd!!!

Jethro Tull 

Post nr 11, Wysłany: 2007-08-09, 16:17   

monia345 napisał/a:
No i właśnie o to chodzi że ta działalność trwa już wiele lat a więc formalnie ja jej nie podejmuję?!!! W trakcie urlopu ?!! :shock: to jakiś obłęd!!!

ja nic nie poradzę, że taka jest interpretacja oraz orzecznictwo sądów. W uchwale Sądu Najwyższego z dnia 7 lipca 2005 r. II PZP 5/05 (Wspólnota 2005/15/50) czytamy:
"Podstawą odwołania nauczyciela z urlopu dla poratowania zdrowia może być również kontynuowanie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy lub wykonywanie innej działalności zarobkowej rozpoczętych przed udzieleniem tego urlopu."

Basso profondo 

Post nr 12, Wysłany: 2007-08-09, 20:59   

Jethro Tull napisał/a:
Pozostaje tu tylko do rozstrzygnięcia kwestia w jakiej formie wynajmujesz ten lokal bo jesli jest to zalegalizowane w formie umowy cywilno-prawnej to może to byc przesłanką do odwołania z tego urlopu

Nie sądzę. Czerpanie dochodów z wynajmu lokalu jest biernym korzystaniem ze swoich praw majątkowych, biernym czerpaniem pożytków z posiadanej własności, nie zaś czynną działalnością zarobkową.

W poprzedniej wersji KN było o prowadzeniu działalności "sprzecznej z celami urlopu". Z komentarza Andrzeja Barańskiego:
[...]zatrudnieniem lub działalnością nauczyciela sprzeczną z celami urlopu dla poratowania zdrowia jest wykonywanie każdej pracy, która wg oceny lekarza wynikającej z wiedzy medycznej może spowodować opóźnienie lub brak skutków zaleconego leczenia.

Gdyby dyrektor odwołał z urlopu, przysługuje odwołanie do sądu pracy, z której to możliwości w opisanym przypadku nie omieszkałbym skorzystać.

Jethro Tull 

Post nr 13, Wysłany: 2007-08-09, 21:18   

miwues napisał/a:
Nie sądzę. Czerpanie dochodów z wynajmu lokalu jest biernym korzystaniem ze swoich praw majątkowych, biernym czerpaniem pożytków z posiadanej własności, nie zaś czynną działalnością zarobkową.

dlatego tez napisałem, że to wymaga wyjaśnienia ... dla mnie nie byłoby to powodem odwoływania z urlopu ale jak podejdzie do tego ktoś inny tego nie wiadomo.. no i zawsze jest sąd od rozstrzygania sporów

Basso profondo 

Post nr 14, Wysłany: 2007-08-09, 21:43   

Jethro Tull napisał/a:
dla mnie nie byłoby to powodem odwoływania z urlopu

Otóż to. Myślę, że zdrowy rozsądek przede wszystkim.

przecinek

Post nr 15, Wysłany: 2007-09-05, 22:20   urlop dla poratowania zdrowia

Pilne!!! Mam pytanie, może ktoś zna odpowiedż? Lekarz wystawił mi orzeczenie i skierował na roczny urlop zdrowotny? Czy dyrektor może skrócic ten wymiar i wyrazić zgode tylko na pół roku tego urlopu? Jeśli tak to w jakiej sytuacji i na jakiej podstawie.

Odpowiedz do tematu