Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
urlop macierzyński
Autor Wiadomość
Mag 

Post nr 61, Wysłany: 2011-03-01, 20:26   

Dzień dobry,
26 lutego urodziłam synka. Do szkoły dostarczyłam zaświadczenie o macierzyńskim ze szpitala i jutro dostarczę ksero urodzenia dziecka. Księgowa jednak twierdzi, że mam obowiązek napisać wniosek o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego.
Proszę o potwierdzenie (zaprzeczenie), iż taki wniosek jest potrzebny oraz dla pewności o informację, jakie dokumenty muszę dostarczyć do szkoły.

Jak zwykle w mojej szkole domagają się dostarczania dodatkowych, zbędnych pism. Już mnie to męczy i nie zamierzam więcej wdawać się w takie gierki. Potrzebuję jednak mieć pewność, że mam rację :)

Basso profondo 

Post nr 62, Wysłany: 2011-03-01, 20:47   

Kodeks pracy (stan prawny na styczeń 2011)

Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
2) 31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,
3) 33 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,
4) 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,
5) 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.
§ 2. (skreślony)
§ 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu.
§ 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1.
§ 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.
§ 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego pracownika-ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego przez pracownicę.
§ 6(1) Po wykorzystaniu przez pracownicę po porodzie urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tygodni, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do części urlopu macierzyńskiego odpowiadającej okresowi, w którym pracownica uprawniona do urlopu wymaga opieki szpitalnej ze względu na stan zdrowia uniemożliwiający jej sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
§ 6(2) W przypadku, o którym mowa w § 6(1), urlop macierzyński pracownicy przerywa się na okres, w którym z takiego urlopu korzysta pracownik-ojciec wychowujący dziecko.
§ 6(3)
Łączny wymiar urlopu macierzyńskiego w okolicznościach, o których mowa w § 6(1) i w § 6(2), nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.
§ 7. W razie zgonu pracownicy w czasie urlopu macierzyńskiego, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do niewykorzystanej części tego urlopu.

Mnie wychodzi, że wniosek składa się tylko w przypadku rezygnacji z części urlopu.

edzia 

Post nr 63, Wysłany: 2011-03-02, 07:00   

Mag napisał/a:
Księgowa jednak twierdzi, że mam obowiązek napisać wniosek o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego.
Ja doradzę nieprofesjonalnie. Swego czasu też byłam w takiej sytuacji i tłumaczę księgowej, że urlop macierzyński jest udzielany z urzędu, a nie na wniosek, ale to nic nie pomogło. Napisałam więc wniosek, a niech im tam.

Może to jest związane z tym, że teraz są urlopy tacierzyńskie, zatem kobieta może wnioskować tylko o część przysługującego jej urlopu macierzyńskiego?

niebo77 

Przedmiot nauczania: Język angielski|Zajęcia zintegrowane
Post nr 64, Wysłany: 2011-03-03, 16:22   

Właśnie skończyłam macierzyński i jedyny wniosek jaki pisałam to, gdy chciałem dodatkowe 2 tygodnie po skończeniu właściwego urlopu.
W szkole wystarczyła informacja, że urodziłam i zaświadczenie ze szpitala.

triss.merigold 

Przedmiot nauczania: Historia
Post nr 65, Wysłany: 2011-03-05, 11:43   

Witam.
Mam pytanie o składniki zasiłku macierzyńskiego - czyli co sie do niego wlicza.
Ja oprócz normalnej pensji mianowanego oraz dodatków: motywacyjnego, wychowawczego, wysługi lat, dostaję - z uwagi na specyfikę pracy - dodatek za trudne warunki pracy. Za każdą przepracowaną godzinę otrzymuję 4,50 zl. Miesiecznie około 230 zł netto. W trakcie zwolnienia lek. nie otrzymuję tego dodatku. Moja księgowa twierdzi, że w trakcie macierzyńskiego ten dodatek nie przysługuje. Czytam "Rzeczpospolitą" i tam kilka razy był poruszany problem składników zasiłku macierzyńskiego, ale niestety, nie dla nas nauczycieli. U mnie w pracy nie ma nadgodzin, tylko ten właśnie dodatek.
I tak moje pytanie dotyczy właśnie tego, że w trakcie macierzyńskiego należy mi się tej dodatek, czy też nie. A może ktoś zna podstawę prawną?
Pozdrawiam serdecznie :o
Triss Merigold :D

edzia 

Post nr 66, Wysłany: 2011-03-09, 16:30   

triss.merigold napisał/a:
W trakcie zwolnienia lek. nie otrzymuję tego dodatku. Moja księgowa twierdzi, że w trakcie macierzyńskiego ten dodatek nie przysługuje.
Nie przysługuje, bo w trakcie zwolnienia czy macierzyńskiego nie pracujesz w trudnych warunkach. Oczywiście wówczas ten dodatek wchodzi w podstawę wymiaru zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego, czyli dostajesz go, ale jakby w innej formie.

triss.merigold 

Post nr 67, Wysłany: 2011-03-10, 19:13   

Witam.
Dziękuję za odpowiedź, ale właśnie na zasiłku chorobowym nie dostaję tego dodatku, tylko "normalną" pensję. Np. mam tydzień zwolnienia, czyli nie pracuję 18 godz., a więc 4,5zł razy 18 i o tyle mam niższy ten dodatek za trudne warunki pracy (jest on płacony z "dołu", za każdy przepracowany miesiąc). Ale rozumiem, że zasiłek macierzyński, to średnia za ostatnie 12 miesięcy przeze mnie przepracowane, czyli i pensja, i wszeslkie dodatki, i ten za trudne warunki, i 13 pensja itd. I to razem się sumuje?

Pozdrawiam
Triss Merigold

justynaTolek 

Przedmiot nauczania: Geografia
Post nr 68, Wysłany: 2011-03-10, 19:25   

Błagam pomóżcie, bo głupieje z każdym czytaniem.
Mam termin porodu na 22.03.11 od poniedziałku tj. 7.03 jestem na L4 ( jedyne zwolnienie podczas całej ciąży i całego stażu). Od 22 marca przysługuje mi urlop macierzyński. 31 maja powinnam skończyć staż na nauczyciela mianowanego Ile w takim razie będę musiała nadrobić po powrocie do szkoły. Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????Gubię się bo słyszałam już klika wersji i nie wiem która z nich jest prawdziwa.

edzia 

Post nr 69, Wysłany: 2011-03-10, 21:37   

Ale rozumiem, że zasiłek macierzyński, to średnia za ostatnie 12 miesięcy przeze mnie przepracowane, czyli i pensja, i wszeslkie dodatki, i ten za trudne warunki, i 13 pensja itd. I to razem się sumuje?
Tak. Trudno więc jest ocenić, czy dostajesz w zasiłku ten dodatek, czy nie, trzeba by widzieć wyliczenia podstawy zasiłku. No i pamiętaj, że zasiłek to jest tylko 80 % pensji, chyba, ze na przykład przypada na okres ciąży.

justynaTolek napisał/a:
Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????
Tylko te niecałe trzy miesiące. Ale wielu tego nie rozumie, nawet i w kuratoriach. Jeśli potrzebujesz wyjaśnienia, napiszę.

justynaTolek 

Przedmiot nauczania: Geografia
Post nr 70, Wysłany: 2011-03-10, 22:53   

justynaTolek napisał/a:
Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????
Tylko te niecałe trzy miesiące. Ale wielu tego nie rozumie, nawet i w kuratoriach. Jeśli potrzebujesz wyjaśnienia, napiszę.[/quote]

Dla mnie jest to zrozumiałe i zdziwiłam się jak wokół mnie rozbudziła się żywa debata, iż rzekomo mam więcej do nadrobienia. Można mi podać jakieś dokładne i precyzyjne wyjaśnienie, którym uściślę niektórym (nawet Dyrektorom) w czym rzecz.

Mam jeszcze jedno pytanie, które może być już bardziej skomplikowane.
Otóż chcę powrócić do pracy zaraz 1 września br. Jest to związane z możliwością otrzymania pracy w drugiej placówce szkolnej. Chciałabym tam podjąć pracę z datą 1 września, gdyż za rok będę miała automatycznie wypłacone wakacje (inaczej mi nie przysługuje wypłata poza ekwiwalentem wakacyjnym). Mój urlop macierzyński + urlop wakacyjny po podliczeniu podobno skończy się pod koniec października, dlatego chciałabym przekazać ostatnie 6 tygodni urlopu macierzyńskiego na rzec ojca dziecka. Mam już odpowiednie formularze do wypełnienia, ale znowu pojawił się problem,że nie mogę przerwać urlopu po czym zacząć urlop wakacyjny (odpoczynkowy) i ponownie go wznowić od 1 września. Przecież przez okres wakacji będę ciągłe z dzieckiem i zapewnię mu opiekę, a od września 6 tygodni będzie już mój mąż. Nie wiem w takim układzie co mam zrobić, by mój urlop w żaden sposób nie przepadł, a od września mój mąż mógł go przejąć. Czy mogę napisać pismo, podać się na jakieś ustawy, artykuły itp? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuje.

triss.merigold 

Post nr 71, Wysłany: 2011-03-12, 13:30   

[quote="edzia"][quote="triss.merigold"]No i pamiętaj, że zasiłek to jest tylko 80 % pensji, chyba, ze na przykład przypada na okres ciąży.

Chyba nie do końca się rozumiemy. Jestem w 37 tyg. ciąży i dlatego zadaję te pytania, wobec zbliżającego się macierzyńskiego. Właśnie nie rozumiem, dlaczego nawet w poradach "Rzeczpospolitej", wylicza się średnią za ostatnie 12 mies., a księgowa u mnie w pracy - tego dodatku za trudne warunki pracy - do świadczenia na macierzyńskim nie chce doliczyć. Zna ktoś wykladnię prawną?
Przeczytalam na stronie ZUS, że wlicza się wszystkie dodatki, od których płaci sie składkę chorobową. A ja nie wiem, czy od dodatku za trudne warunki odprowadza się tę składkę, czy też nie.
Pozdrawiam
Triss Merigold

dim2dm 

Przedmiot nauczania: Muzyka
Post nr 72, Wysłany: 2011-03-12, 21:48   

Przeczytalam na stronie ZUS, że wlicza się wszystkie dodatki, od których płaci sie składkę chorobową. A ja nie wiem, czy od dodatku za trudne warunki odprowadza się tę składkę, czy też nie.

Musisz to sprawdzić na swoim "pasku".
Moim zdaniem składki ZUS (chorobowa, rentowa i emerytalna) odprowadza się od kwoty brutto (czyli od sumy podstawy i wszystkich dodatków, jakie otrzymujesz)

triss.merigold 

Post nr 73, Wysłany: 2011-03-18, 17:33   

quote]
Musisz to sprawdzić na swoim "pasku".
Moim zdaniem składki ZUS (chorobowa, rentowa i emerytalna) odprowadza się od kwoty brutto (czyli od sumy podstawy i wszystkich dodatków, jakie otrzymujesz)[/quote]

Dziekuję bardzo. Ale ja mam tak skomplikowany tzw."pasek", że nie bardzo umiem się tam odnaleźć. BNiby jest jeden to druk RMUA, a dwa paski są osobno, jeden właśnie z pensją+motywacyjny+wychowawstwo+stażowe. I drugi pasek z wypłatą za trudne warunki.
Dobra, zobaczę jak już będzie na koncie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Triss Merigold

kamila_1977 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 74, Wysłany: 2012-01-24, 22:56   

Mam pytanko. Jak wygląda moja sytuacja od strony prawnej. od 10 lat jestem zatrudniona w szkole średniej w wymiarze 8 godzin jako nauczyciel dyplomowany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Dodatkowo jestem zatrudniona w pełnym wymiarze godzin w innej placówce.20 marca wracam do pracy po urlopie macierzyńskim. Dzisiaj 24 stycznia pani dyr chciała mi wręczyć zmiaę warunków pracy i płacy na 4 godz. Nie przyjełam ponieważ jestem na macierzyńskim. Czy po powrocie może mnie zwolnić tzn czy wchodzi w grę porozumienie stron z odprawą? jeżeli w drugiej szkole mam cały etat. I jeżeli nie przyjmę warunków to czy muszę pracować, czy mam okres wypowiedzenia? Proszę o odpowiedź

Ignatius 

Przedmiot nauczania: chemia
Post nr 75, Wysłany: 2012-01-25, 20:02   

Cytat:
Dzisiaj 24 stycznia pani dyr chciała mi wręczyć zmiaę warunków pracy i płacy na 4 godz. Nie przyjełam ponieważ jestem na macierzyńskim. Czy po powrocie może mnie zwolnić tzn czy wchodzi w grę porozumienie stron z odprawą? jeżeli w drugiej szkole mam cały etat. I jeżeli nie przyjmę warunków to czy muszę pracować, czy mam okres wypowiedzenia?

Do końca sierpnia, bez twojej zgody, nic nie ma prawa się zmienić!
Dopiero w maju, przy układaniu nowego arkusza, na kolejny rok szkolny, dyr. może dać ci "propozycje nie do odrzucenia", która będzie obowiązywać od września.

A jeśli do czerwca dyr chce ci zmienić umowę (bo zawalił w ubiegłym roku nie ograniczając, komuś innemu etatu) to pamiętaj, że nawet nie realizując tych 4 brakujących godzin, o których mówisz, musisz mieć za nie płacone :) .

Odpowiedz do tematu