Dzień dobry,
26 lutego urodziłam synka. Do szkoły dostarczyłam zaświadczenie o macierzyńskim ze szpitala i jutro dostarczę ksero urodzenia dziecka. Księgowa jednak twierdzi, że mam obowiązek napisać wniosek o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego.
Proszę o potwierdzenie (zaprzeczenie), iż taki wniosek jest potrzebny oraz dla pewności o informację, jakie dokumenty muszę dostarczyć do szkoły.
Jak zwykle w mojej szkole domagają się dostarczania dodatkowych, zbędnych pism. Już mnie to męczy i nie zamierzam więcej wdawać się w takie gierki. Potrzebuję jednak mieć pewność, że mam rację
Basso profondo
Post nr 62, Wysłany: 2011-03-01, 20:47
Kodeks pracy (stan prawny na styczeń 2011)
Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
2) 31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,
3) 33 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,
4) 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,
5) 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.
§ 2. (skreślony)
§ 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu.
§ 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1.
§ 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.
§ 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego pracownika-ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego przez pracownicę.
§ 6(1) Po wykorzystaniu przez pracownicę po porodzie urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tygodni, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do części urlopu macierzyńskiego odpowiadającej okresowi, w którym pracownica uprawniona do urlopu wymaga opieki szpitalnej ze względu na stan zdrowia uniemożliwiający jej sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
§ 6(2) W przypadku, o którym mowa w § 6(1), urlop macierzyński pracownicy przerywa się na okres, w którym z takiego urlopu korzysta pracownik-ojciec wychowujący dziecko.
§ 6(3)
Łączny wymiar urlopu macierzyńskiego w okolicznościach, o których mowa w § 6(1) i w § 6(2), nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.
§ 7. W razie zgonu pracownicy w czasie urlopu macierzyńskiego, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do niewykorzystanej części tego urlopu.
Mnie wychodzi, że wniosek składa się tylko w przypadku rezygnacji z części urlopu.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Księgowa jednak twierdzi, że mam obowiązek napisać wniosek o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego.
Ja doradzę nieprofesjonalnie. Swego czasu też byłam w takiej sytuacji i tłumaczę księgowej, że urlop macierzyński jest udzielany z urzędu, a nie na wniosek, ale to nic nie pomogło. Napisałam więc wniosek, a niech im tam.
Może to jest związane z tym, że teraz są urlopy tacierzyńskie, zatem kobieta może wnioskować tylko o część przysługującego jej urlopu macierzyńskiego?
niebo77
Przedmiot nauczania: Język angielski|Zajęcia zintegrowane
Wiek: 35 Dołączyła: 21 Mar 2008 Posty: 111 Skąd: dolnośląskie
Post nr 64, Wysłany: 2011-03-03, 16:22
Właśnie skończyłam macierzyński i jedyny wniosek jaki pisałam to, gdy chciałem dodatkowe 2 tygodnie po skończeniu właściwego urlopu.
W szkole wystarczyła informacja, że urodziłam i zaświadczenie ze szpitala.
Witam.
Mam pytanie o składniki zasiłku macierzyńskiego - czyli co sie do niego wlicza.
Ja oprócz normalnej pensji mianowanego oraz dodatków: motywacyjnego, wychowawczego, wysługi lat, dostaję - z uwagi na specyfikę pracy - dodatek za trudne warunki pracy. Za każdą przepracowaną godzinę otrzymuję 4,50 zl. Miesiecznie około 230 zł netto. W trakcie zwolnienia lek. nie otrzymuję tego dodatku. Moja księgowa twierdzi, że w trakcie macierzyńskiego ten dodatek nie przysługuje. Czytam "Rzeczpospolitą" i tam kilka razy był poruszany problem składników zasiłku macierzyńskiego, ale niestety, nie dla nas nauczycieli. U mnie w pracy nie ma nadgodzin, tylko ten właśnie dodatek.
I tak moje pytanie dotyczy właśnie tego, że w trakcie macierzyńskiego należy mi się tej dodatek, czy też nie. A może ktoś zna podstawę prawną?
Pozdrawiam serdecznie
Triss Merigold
W trakcie zwolnienia lek. nie otrzymuję tego dodatku. Moja księgowa twierdzi, że w trakcie macierzyńskiego ten dodatek nie przysługuje.
Nie przysługuje, bo w trakcie zwolnienia czy macierzyńskiego nie pracujesz w trudnych warunkach. Oczywiście wówczas ten dodatek wchodzi w podstawę wymiaru zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego, czyli dostajesz go, ale jakby w innej formie.
Witam.
Dziękuję za odpowiedź, ale właśnie na zasiłku chorobowym nie dostaję tego dodatku, tylko "normalną" pensję. Np. mam tydzień zwolnienia, czyli nie pracuję 18 godz., a więc 4,5zł razy 18 i o tyle mam niższy ten dodatek za trudne warunki pracy (jest on płacony z "dołu", za każdy przepracowany miesiąc). Ale rozumiem, że zasiłek macierzyński, to średnia za ostatnie 12 miesięcy przeze mnie przepracowane, czyli i pensja, i wszeslkie dodatki, i ten za trudne warunki, i 13 pensja itd. I to razem się sumuje?
Pozdrawiam
Triss Merigold
justynaTolek
Przedmiot nauczania: Geografia
Post nr 68, Wysłany: 2011-03-10, 19:25
Błagam pomóżcie, bo głupieje z każdym czytaniem.
Mam termin porodu na 22.03.11 od poniedziałku tj. 7.03 jestem na L4 ( jedyne zwolnienie podczas całej ciąży i całego stażu). Od 22 marca przysługuje mi urlop macierzyński. 31 maja powinnam skończyć staż na nauczyciela mianowanego Ile w takim razie będę musiała nadrobić po powrocie do szkoły. Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????Gubię się bo słyszałam już klika wersji i nie wiem która z nich jest prawdziwa.
Ale rozumiem, że zasiłek macierzyński, to średnia za ostatnie 12 miesięcy przeze mnie przepracowane, czyli i pensja, i wszeslkie dodatki, i ten za trudne warunki, i 13 pensja itd. I to razem się sumuje?
Tak. Trudno więc jest ocenić, czy dostajesz w zasiłku ten dodatek, czy nie, trzeba by widzieć wyliczenia podstawy zasiłku. No i pamiętaj, że zasiłek to jest tylko 80 % pensji, chyba, ze na przykład przypada na okres ciąży.
justynaTolek napisał/a:
Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????
Tylko te niecałe trzy miesiące. Ale wielu tego nie rozumie, nawet i w kuratoriach. Jeśli potrzebujesz wyjaśnienia, napiszę.
justynaTolek
Przedmiot nauczania: Geografia
Post nr 70, Wysłany: 2011-03-10, 22:53
justynaTolek napisał/a:
Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????
Tylko te niecałe trzy miesiące. Ale wielu tego nie rozumie, nawet i w kuratoriach. Jeśli potrzebujesz wyjaśnienia, napiszę.[/quote]
Dla mnie jest to zrozumiałe i zdziwiłam się jak wokół mnie rozbudziła się żywa debata, iż rzekomo mam więcej do nadrobienia. Można mi podać jakieś dokładne i precyzyjne wyjaśnienie, którym uściślę niektórym (nawet Dyrektorom) w czym rzecz.
Mam jeszcze jedno pytanie, które może być już bardziej skomplikowane.
Otóż chcę powrócić do pracy zaraz 1 września br. Jest to związane z możliwością otrzymania pracy w drugiej placówce szkolnej. Chciałabym tam podjąć pracę z datą 1 września, gdyż za rok będę miała automatycznie wypłacone wakacje (inaczej mi nie przysługuje wypłata poza ekwiwalentem wakacyjnym). Mój urlop macierzyński + urlop wakacyjny po podliczeniu podobno skończy się pod koniec października, dlatego chciałabym przekazać ostatnie 6 tygodni urlopu macierzyńskiego na rzec ojca dziecka. Mam już odpowiednie formularze do wypełnienia, ale znowu pojawił się problem,że nie mogę przerwać urlopu po czym zacząć urlop wakacyjny (odpoczynkowy) i ponownie go wznowić od 1 września. Przecież przez okres wakacji będę ciągłe z dzieckiem i zapewnię mu opiekę, a od września 6 tygodni będzie już mój mąż. Nie wiem w takim układzie co mam zrobić, by mój urlop w żaden sposób nie przepadł, a od września mój mąż mógł go przejąć. Czy mogę napisać pismo, podać się na jakieś ustawy, artykuły itp? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuje.
[quote="edzia"][quote="triss.merigold"]No i pamiętaj, że zasiłek to jest tylko 80 % pensji, chyba, ze na przykład przypada na okres ciąży.
Chyba nie do końca się rozumiemy. Jestem w 37 tyg. ciąży i dlatego zadaję te pytania, wobec zbliżającego się macierzyńskiego. Właśnie nie rozumiem, dlaczego nawet w poradach "Rzeczpospolitej", wylicza się średnią za ostatnie 12 mies., a księgowa u mnie w pracy - tego dodatku za trudne warunki pracy - do świadczenia na macierzyńskim nie chce doliczyć. Zna ktoś wykladnię prawną?
Przeczytalam na stronie ZUS, że wlicza się wszystkie dodatki, od których płaci sie składkę chorobową. A ja nie wiem, czy od dodatku za trudne warunki odprowadza się tę składkę, czy też nie.
Pozdrawiam
Triss Merigold
Przeczytalam na stronie ZUS, że wlicza się wszystkie dodatki, od których płaci sie składkę chorobową. A ja nie wiem, czy od dodatku za trudne warunki odprowadza się tę składkę, czy też nie.
Musisz to sprawdzić na swoim "pasku".
Moim zdaniem składki ZUS (chorobowa, rentowa i emerytalna) odprowadza się od kwoty brutto (czyli od sumy podstawy i wszystkich dodatków, jakie otrzymujesz)
quote]
Musisz to sprawdzić na swoim "pasku".
Moim zdaniem składki ZUS (chorobowa, rentowa i emerytalna) odprowadza się od kwoty brutto (czyli od sumy podstawy i wszystkich dodatków, jakie otrzymujesz)[/quote]
Dziekuję bardzo. Ale ja mam tak skomplikowany tzw."pasek", że nie bardzo umiem się tam odnaleźć. BNiby jest jeden to druk RMUA, a dwa paski są osobno, jeden właśnie z pensją+motywacyjny+wychowawstwo+stażowe. I drugi pasek z wypłatą za trudne warunki.
Dobra, zobaczę jak już będzie na koncie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Triss Merigold
Mam pytanko. Jak wygląda moja sytuacja od strony prawnej. od 10 lat jestem zatrudniona w szkole średniej w wymiarze 8 godzin jako nauczyciel dyplomowany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Dodatkowo jestem zatrudniona w pełnym wymiarze godzin w innej placówce.20 marca wracam do pracy po urlopie macierzyńskim. Dzisiaj 24 stycznia pani dyr chciała mi wręczyć zmiaę warunków pracy i płacy na 4 godz. Nie przyjełam ponieważ jestem na macierzyńskim. Czy po powrocie może mnie zwolnić tzn czy wchodzi w grę porozumienie stron z odprawą? jeżeli w drugiej szkole mam cały etat. I jeżeli nie przyjmę warunków to czy muszę pracować, czy mam okres wypowiedzenia? Proszę o odpowiedź
Dzisiaj 24 stycznia pani dyr chciała mi wręczyć zmiaę warunków pracy i płacy na 4 godz. Nie przyjełam ponieważ jestem na macierzyńskim. Czy po powrocie może mnie zwolnić tzn czy wchodzi w grę porozumienie stron z odprawą? jeżeli w drugiej szkole mam cały etat. I jeżeli nie przyjmę warunków to czy muszę pracować, czy mam okres wypowiedzenia?
Do końca sierpnia, bez twojej zgody, nic nie ma prawa się zmienić!
Dopiero w maju, przy układaniu nowego arkusza, na kolejny rok szkolny, dyr. może dać ci "propozycje nie do odrzucenia", która będzie obowiązywać od września.
A jeśli do czerwca dyr chce ci zmienić umowę (bo zawalił w ubiegłym roku nie ograniczając, komuś innemu etatu) to pamiętaj, że nawet nie realizując tych 4 brakujących godzin, o których mówisz, musisz mieć za nie płacone .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum