Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wykształcenie a kwalifikacje
Autor Wiadomość
nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 16, Wysłany: 2009-03-31, 12:12   

W klasach 4-6 może uczyć. Nie wiem jak to jest z klasami 1-3 gdyż niektórzy dyrektorzy wymagają jeszcze ukończonych studiów z zakresu kształcenia zintegrowanego. A co mówi Twój dyrektor?

ilo 

Przedmiot nauczania: Języki
Post nr 17, Wysłany: 2009-03-31, 12:35   

No, ja raczej myslalam,że w 1-3 może a potem juz nie?! Gdzies przynajmniej tak wyczytalam. Dyrektor do 1-3 nie ma problemu.

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 18, Wysłany: 2009-03-31, 15:07   

Proponuję przeczytać dokładnie rozporządzenie odnośnie kwalifikacji wymaganych od nauczycieli z września 2002 r i wszystko na pewno się rozjaśni :)

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 19, Wysłany: 2009-03-31, 15:20   

A tu http://www.infor.pl/dzien...alifikacji.html masz nowe

dorcia081 

Post nr 20, Wysłany: 2010-05-17, 18:41   Jak się przekwalifikować?

Ukończyłam studia 5-letnie mgr kierunek historia specjalność nauczycielska w 2007r. i nie pracowałam w tym zawodzie.
Chciałabym pracować w przedszkolu, czy są jakieś kursy?
Gdybym rozpoczęła studia podyplomowe wychowanie przedszkolne z logopedią czy mogłabym po I semestrze zacząć pracować w przedszkolu?
Jakie proponujecie dla mnie rozwiązanie?

Roxi 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,kształcenie zintegrowane i wychowanie przedszkolne
Post nr 21, Wysłany: 2010-05-28, 12:05   

W Twoim wypadku studia podyplomowe to najlepsze rozwiazanie,jesli chcesz pracowac w zawodzie nauczyciela wychowania przedszkolnego.Mozesz rowniez zaocznie zrobic licencjat w tym kierunku.Co do samej pracy,to owszem mozesz znalezc zatrudnienie,ale tylko wtedy,gdy kuratorium wyrazi zgode na prace osoby bez pelnych kwalifikacji.Wczesniej jednak dyrektor musi wystapic z taka prosba do kuratorium.Nie chce ci podcinac skrzydel,bo roznie przeciez moze byc,ale teraz jest chyba wrecz nadmiar chetnych do pracy w tym zawodzie,ktorzy maja ukonczone studia magisterskie w tym kierunku i mimo to,nie moga znalezc pracy w przedszkolu.Takze jesli dyrektor ma do wyboru osobe z pelnymi kwalifikacjami,a taka,ktora dopiero jest w trakcie ich zdobywania,to pewnie wybierze te pierwsza.Aczkolwiek nie chce wyrokowac,bo znam osoby,ktore pracuja w przedszkolu,robiac wlasnie dopiero podyplomowke.Takze glowa do gory,rozpoczynaj studia i szukaj pracy:)

[student]truskawka_ja 

Przedmiot nauczania: Język angielski
  Post nr 22, Wysłany: 2010-08-06, 10:48   nauczanie ang w przedszkolu

witam. Mam takie pytanie: jestem po Filologii Ang. (licencjat)oraz studium pedagogiczno-metodycznym. Jakie kwalifikacje jeszcze muszę nabyć, by móc uczyć w przedszkolach?

niutek 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane oligofrenopedagog terapeuta
Post nr 23, Wysłany: 2010-10-02, 16:08   

chyba trzeba mieć jeszcze jakiś kurs - nauka jakąś tam metodą.

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 24, Wysłany: 2011-02-21, 12:04   Pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie muzyczne według E.G.

Od nowego roku szkolnego planuję zacząć pracę w zespole szkół: SP i gim. jako nauczyciel j.angielskiego, jednak nie wiadomo czy w pełnym wymiarze. Wiem, że osoba ucząca tam muzyki skończyła studia licencjackie na kierunku pedagogika o spec. pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie muzyczne według E. E. Gordona. Moje pytanie brzmi czy ma ona kwalifikacje do uczenia muzyki w sp i gimnazjum? Jak to najpewniej sprawdzić?

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 25, Wysłany: 2011-02-21, 14:47   

a co chciałbyś komuś robotę podebrać, bo wydaje ci się, że masz lepszy świstek :?: .

Dyrektor decyduje czy uprawnienia nauczyciela są wystarczające.

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 26, Wysłany: 2011-02-21, 18:59   

Nie wyjeżdżaj mi z tekstami o zabieraniu roboty, bo jeśli ktoś nie gra na lekcji MUZYKI na instrumencie, bo nie umie, a mimo to ktoś dał mu pracę to obiektywnie patrząc na sprawę coś jest nie tak. A realia są okrutne. Przez działania reformy ja też straciłem pracę i jakoś nikt mnie nie żałował.

partita400 

Post nr 27, Wysłany: 2011-02-21, 19:29   

mateoo napisał/a:
Nie wyjeżdżaj mi z tekstami o zabieraniu roboty, bo jeśli ktoś nie gra na lekcji MUZYKI na instrumencie, bo nie umie, a mimo to ktoś dał mu pracę to obiektywnie patrząc na sprawę coś jest nie tak. A realia są okrutne. Przez działania reformy ja też straciłem pracę i jakoś nikt mnie nie żałował.

Mateo popieram Cię .O nas nikt się jakoś nie troszczył.W gimnazjum, w którym uczyłam,też uczy osoba po podyplomówce, która nie gra na żadnym instrumencie.W ogóle to jest to taki ktoś, kto w swoim mniemaniu zna się na "wszystkim" :rotfl:

dim2dm 

Przedmiot nauczania: Muzyka
Post nr 28, Wysłany: 2011-02-22, 00:08   

Popieram i ja!

Zamiast wspierać "specjalistów" ostatnio restrukturyzuje się zatrudnienie nauczycieli, żeby było ich jak najmniej, a Ci co są żeby mięli 1,5 etatu. Ostatnio p/o dyrektor przy mnie zapytał, dlaczego przeciętna "pani od nauczania początkowego", która poniekąt uczy muzyki w I-III nie może poprowadzić lekcji muzyki w IV-V. :shock:

Dziś w TVP "u Lisa" przez chwilę słuchałem polemiki polityków na temat edukacji seksualnej.
Padły tam opinie, że dzieci są zażenowanie obecnym WDŻ.

Zmieniając trochę bieżący temat ciekaw jestem Waszej opinii: kto byłby najlepszym nauczycielem od "edukacji seksualnej"? Katecheta, nauczyciel przyrody, polonista...?

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 29, Wysłany: 2011-02-22, 18:26   

dim2dm napisał/a:
Zmieniając trochę bieżący temat ciekaw jestem Waszej opinii: kto byłby najlepszym nauczycielem od "edukacji seksualnej"? Katecheta, nauczyciel przyrody, polonista...?

Lekarz szkolny, a jeśli nie ma to pielęgniarka.

dim2dm 

Przedmiot nauczania: Muzyka
Post nr 30, Wysłany: 2011-02-22, 20:02   

haLayla napisał/a:

Lekarz szkolny, a jeśli nie ma to pielęgniarka.

Rzecz w tym, że w miejskich szkołach nie ma pielęgniarek, tym bardziej lekarzy, a co dopiero w niewielkich, przytulnych szkołach wiejskich...

Odpowiedz do tematu