Słyszałem legendę, że istnieją lekarze szkolni. Ale to tylko legenda. Z pielęgniarkami szkolnymi miałem okazję się zetknąć. W każdym razie, wyłączając te dwie kategorie zdecydowanie biolog powinien nauczać tego przedmiotu.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
kto byłby najlepszym nauczycielem od "edukacji seksualnej"? Katecheta, nauczyciel przyrody, polonista...?
Katecheta prezentuje określony światopogląd i nie wiem, czy jego religia pozwoliłaby mu np. mówić o "bezpiecznym seksie...przedmałżeńskim"...
Co do przyrodnika i polonisty- rozumiem, że musieliby przejść jakieś przeszkolenie, więc co za różnica.
Ale tak w ogóle za edukację seksualną swoich dzieci powinni odpowiadać RODZICE, bo to delikatna materia i zależna od posiadanego światopoglądu.
Mam pytanie, czy moge uczyc w szkole sredniej jezeli skonczylem licencjat z wychowania fizycznego , nastepnie kontynuowałem nauke na magisterce z pedagogiki? mam jeszcze zamiar zrobic podyplomowke z matematyki - moze wtedy bede umogl uczyc w szkole sredniej? Prosze o pomoc;)
Roxi
Przedmiot nauczania: język niemiecki,kształcenie zintegrowane i wychowanie przedszkolne
Post nr 34, Wysłany: 2011-03-16, 21:14
Jak to w końcu jest z tymi kwalifikacjami? czytam w rozporządzeniu z 2002 roku,że kwalifikacje do nauczania języka obcegow przedszkolu oraz klasach 1-3 ma osoba,która posiada m.in.tytuł mgr lub lic danej filologii obcej.Więc jak to ma się do tego,że moja koleżanka pracując w przedszkolu na stanowisku nauczyciela angielskiego w pełnym wymiarze,nie może odbyć stazu.Dyr.tłumaczy to tym,że owszem języka uczyć może,ale nie może zrobić stażu,bo musi miec zrobiona podyplomówkę z wych.przedszkolnego..Gdzie tu logika?po co w takim razie w rozporządzeniu jest mowa,że można uczyć,skoro nie można zrobić stażu Ja na szczęście pracuję z młodzieża,ale gdybym chciała powiedzmy uczyć niemieckiego w klasach 1-3,to nie mogłabym robić awansu,bo nie mam podyplomówki z kształcenia zintegrowanego?
jolapuma
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 28 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 16 Skąd: mazowieckie
Post nr 35, Wysłany: 2011-03-16, 21:58
ja od 5 lat uczę w 1-3, już mam stopień kontraktowego, teraz odbywam staż na mianowanego. nigdy nie pracowałam w przedszkolu i nie wiem jak tam wygląda awans ale wydaje mi się, że powinno być tak jak w podstawówce, gimnazjum itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum