Post nr 1, Wysłany: 2008-04-03, 08:39 kserowanie dziennika lekcyjnego
Witam. Mam następujące pytanie- czy można kserować dziennik lekcyjny? Wiadomo, że jest to dokument urzędowy. W mojej szkole niedawno miał fakt kserowania dziennika przez jednego z nauczycieli. Czy można to robić, czy trzeba mieć na to zgodę dyrekcji czy wogóle jest to niedopuszczalne? Proszę osoby mające wiedzę na ten temat o podzielenie się uwagami lub o wskazówkę gdzie można znaleźć przepisy regulujące tę sprawę.Dziękuję i pozdrawiam.
hanamat
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 52 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 145 Skąd: wielkopolskie
Post nr 2, Wysłany: 2008-04-03, 14:55
Na szczęście nie wszystko jest przewidziane prawem. Widocznie nauczyciel potrzebowal dane z dziennika do swoich celow zawodowych, bo oryginalu nie mozna wynosic do domu. Jak wykorzysta ksero w niecny sposob i sie wyda, to jego problem , a nie twoj. My bez zgody wydawnictw nie mozemy kserowac zadnych kart pracy, a wszyscy to robimy.
A co mają robić nauczyciele, jeśli są zebrania i konsultacje, nauczyciel uczy w przypuśćmy 7 klasach, a wychowawcy potrzebują w tym czasie dziennik? Przecież musi wtedy xero ocen zrobić uczniów.
u mnie w szkole też kserują co niektórzy kartki z dziennika
jak się zbliża koniec semestru i nauczyciel musi się przygotować do wystawiania ocen - aby obliczyć średnią ważoną dla ok. 30 osób w klasie lepiej sobie to przygotować wcześniej niż robić to na lekcji
Kochani. Ksero z dziennika posłużyło jako załącznik do skargi napisanej do prokuratury. Dla mnie kluczowym jest pytanie- czy można kserować dokument urzędowy bez wiedzy i zgody przełożonych. Nie interesują mnie przypadki oraz powody kserowania przez Was, mnie interesuje ten konkretny przypadek. Hanamast, jesteś pewna czy tego nie regulują żadne przepisy czy gdybasz? pozdrawiam.
Jak my kiedyś żyliśmy bez ksero? Sądzę, ze taka kopia nie może być dowodem w sprawie, ale tylko gdybam. Swoją drogą sprawa ciekawa: dziennik + prokuratura?
_________________ otaka
Basso profondo
Post nr 7, Wysłany: 2008-04-03, 22:15
mario12537 napisał/a:
czy można kserować dokument urzędowy bez wiedzy i zgody przełożonych
Do prokuratury? Nie widzę przeszkód.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Przedmiot nauczania: j. angielski
Post nr 8, Wysłany: 2008-04-05, 10:21
hanamat napisał/a:
bo oryginalu nie mozna wynosic do domu.
Jak to nie? Ja mam właśnie dziennik swojej klasy w domu. U nas trzeba tylko zostawić w sekretariacie informację o tym, że wychowawca bierze dziennik i na ile- zazwyczaj na 2 dni (weekend). I z kserowaniem też nigdy nie było problemu.
czy można kserować dokument urzędowy bez wiedzy i zgody przełożonych
Do prokuratury? Nie widzę przeszkód.
Tyle, że jeśli xerówka nie jest poświadczona za zgodność z oryginałem - ma żadną wartość Przecież ja mogłam xernąć stronę, dopisać do tego coś, znów xernąć - i co?
Post nr 11, Wysłany: 2008-04-05, 15:55
dushka napisał/a:
Tyle, że jeśli kserówka nie jest poświadczona za zgodność z oryginałem - ma żadną wartość Przecież ja mogłam ksernąć stronę, dopisać do tego coś, znów ksernąć - i co?
Sąd wezwie dyrektora do udostępnienia dziennika.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum