Przedmiot nauczania: język angielski
Wiek: 32 Dołączyła: 06 Lis 2007 Posty: 32 Skąd: lubelszczyzna
Post nr 1, Wysłany: 2007-11-14, 17:21 kurs na egzaminatora maturalnego
Mam pytanie do tych anglistów, którzy już posiadają tytuł egzaminatora maturalnego-jak się do tego zabrać? Znalazłam informacje i potrzebne dokumenty w internecie, ale nie wiem czy to ja sama mam wypełnić i wysłać jako indywidualna osoba, czy też to moja macierzysta szkoła powinna zgłosić mnie na taki kurs?
Chciałabym się też dowiedzieć ile czasu trwa taki kurs, gdzie się odbywa, itd. Może jest na forum jakiś egzaminator podlegający pod OKE Kraków?
Pozdrawiam.
Post nr 2, Wysłany: 2007-11-15, 16:05
Dokumenty na kurs wysyłasz sama, bo szkoła nic do tego nie ma.
Kurs trwa 3 piątki po południu i 3 soboty. Na koniec jest egzamin - sprawdzanie prac. Żeby zdać, trzeba sprawdzić tak, jak OKE, tzn. możesz mieć minimalne różnice w przyznanych punktach.
J.Pio
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 3, Wysłany: 2009-03-16, 17:37 Egzainator- egzamin gimnazjalny z języka obcego
Witam,
aby móc sprawdzać egzaminy gimnazjalne z języka obcego należy ukończyć stosowny kurs, prawda?
Czy egzaminatorem może zostać nauczyciel języka obego pracujący w szkole podstawowej czy tylko nauczyciel gimnazjum? Gdzie mogę znaleźć stosowne informacje?
Pozdrawiam
Witam, mam pytanie - jakie wymagania należy spełniać, aby zostać egzaminatorem na egz zawodowym?? Chodzi mi konkretnie o staż pracy w szkole - mam pełne kwalifikacje do nauczania przedmiotów zawodowych, ale pracuję dopiero drugi rok w szkole.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
3. Do ewidencji egzaminatorów, z zastrzeżeniem ust. 4, może być wpisana osoba, która:
1) posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela w szkole, z zakresu której jest przeprowadzany sprawdzian lub egzamin, o których mowa w art. 9 ust. 1, albo jest nauczycielem akademickim specjalizującym się w dziedzinie związanej z zajęciami edukacyjnymi wchodzącymi w zakres odpowiednio sprawdzianu lub egzaminu;
2) posiada, uzyskany w okresie 6 lat przed złożeniem wniosku o wpis do ewidencji, co najmniej trzyletni staż pracy dydaktycznej w szkole publicznej, szkole niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej, zakładzie kształcenia nauczycieli lub szkole wyższej albo co najmniej trzyletni staż pracy na stanowisku wymagającym kwalifikacji pedagogicznych w placówce doskonalenia nauczycieli, urzędzie organu administracji rządowej, kuratorium oświaty lub innej jednostce sprawującej nadzór pedagogiczny;
3) spełnia warunki określone w art. 10 ust. 5 pkt 2-4 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela;
4) ukończyła z wynikiem pozytywnym szkolenie dla kandydatów na egzaminatorów organizowane przez okręgową komisję egzaminacyjną, zakończone egzaminem ze znajomości zasad przeprowadzania i oceniania sprawdzianu i egzaminów, o których mowa w art. 9 ust. 1.
4. Do ewidencji egzaminatorów w zakresie przeprowadzania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe może również być wpisana osoba, która:
1) jest przedstawicielem pracodawcy lub organizacji pracodawców albo stowarzyszenia lub samorządu zawodowego;
2) posiada kwalifikacje wymagane od instruktora praktycznej nauki zawodu oraz uzyskany w okresie ostatnich 6 lat przed złożeniem wniosku o wpis do ewidencji, co najmniej trzyletni staż pracy w zawodzie, w którym przeprowadzany jest egzamin;
3) spełnia warunki określone w ust. 3 pkt 3 i 4.
5. Skreślenie z ewidencji egzaminatorów następuje:
1) na wniosek egzaminatora;
2) w przypadku:
a) nieusprawiedliwionego nieuczestniczenia w okresowych szkoleniach egzaminatorów, organizowanych przez okręgowe komisje egzaminacyjne,
b) nieusprawiedliwionego nieuczestniczenia w pracach dotyczących przeprowadzania sprawdzianu i egzaminów, o których mowa w art. 9 ust. 1, oraz egzaminów eksternistycznych, o których mowa w art. 10 ust. 1, do których egzaminator został wyznaczony przez dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej,
c) nieprzestrzegania przepisów dotyczących przeprowadzania i oceniania sprawdzianu i egzaminów, o których mowa w art. 9 ust. 1, oraz egzaminów eksternistycznych, o których mowa w art. 10 ust. 1;
3) w razie niespełniania warunków, o których mowa w ust. 3 pkt 3;
Witam
Jestem egzaminatorem w dwu zawodach, zastanawiam się co Cię skłania do tego zajęcia.Mogę z perspektywy paru lat powiedzieć że zarobek taki sobie za część zmarnowanych wakacji.Pozdrawiam.
u mojej koleżanki w szkole sama pani dyrcia stwierdziła, że
1. nie jest to obowiązkowe
2. jest to dla ambitnych
3. ona sama za te grosze w majowe weekendy by tego nie sprawdzała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum