Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: renati23
2010-10-31, 16:20
Gdzie warto zdobyć kwalifikacje
Autor Wiadomość
mika 

Przedmiot nauczania: j. angielski
Post nr 1, Wysłany: 2007-08-27, 21:48   szkola panstwowa czy prywatna?

Witajcie:D
Skonczywszy studia licencjackie (NKJO), wybieram sie teraz na magisterskie II stopnia zaoczne, z tego wzgledu ze od wrzesnia zaczynam prace. Mam tylko dylemat... jestem juz przjeta do szkoly prywatnej w W-wie(to jest taka pewna opcja, cos na wszelki wypadek, zeby nie zostac na lodzie, ale musze przyznac ze szkola mi sie bardzo podoba) i zastanawiam sie nad zdawaniem na UJ. I tutaj moje pytania --> jak odbierane jest ukonczenie szkoly prywatnej? Czy dyr. przywiazuja duza wage do miejsca otrzymania mgr? Czy zwracaja uwage na to czy to byla panstwowa uczelnia czy prywatna?
Bylabym bardzo wdzieczna za podzielenie sie Waszymi opiniami na ten temat:D Dzieki:D

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 2, Wysłany: 2007-08-27, 22:22   

Myślę,że większość dyrektorów nie zwraca na to zbytniej uwagi, ale może się mylę? Moja dyrekcja przynajmniej nie przywiązuje do tego uwagi.Powodzenia!

Oinone81 

Przedmiot nauczania: angielski
Post nr 3, Wysłany: 2007-08-28, 07:13   

:-)

To,jaką szkołę skończysz nie ma najmniejzego znaczenia-prawda jest taka, że dla dyrektorów szkoł państwowych(zwłaszcza podstawówek i gimnazjów) prawdziwym problemem jest utrzymanie anglisty, w rzeczywistości więc bardzo często zatrudniają nawet studentów...Jak na razie,anglista może znaleźć pracę właściwie o każdej porze roku (oby tak dalej :wink:

Pracuję również w szkołach językowych i z tego co wiem,nikt nie patrzy na szkołę jaką skończyłaś-ważne byś była mgr/lic i władała językiem-w takich szkołach nikt nie przyjmuje 'na buzię' jak w państwowych, dlatego będą mieli możliwośc zweryfikowania Twojej wiedzy w czasie rozmowy.

Powodzenia-jesteś na dobrej drodze ;D

whiteeye 

Przedmiot nauczania: pedagog specjalny
Post nr 4, Wysłany: 2008-04-15, 22:10   Kurs kwalifikacyjny z przedmiotu sztuka

Może orientujecie się gdzie w Warszawie można zrobić kurs kwalifikacyjny z przedmiotu sztuka?? Będę wdzięczna za informacje.

MoGabi 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 5, Wysłany: 2008-09-07, 09:23   Witam :) szukam informacji...

Dzien dobry mam pytanie, byc moze tutaj ktos bedzie umial mi odpowiedziec. Chcialabym studiowac anglistyke w krakowie, czy sa takie studia w systemie zaocznym?? gdzie szukac takich uczelni?

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 6, Wysłany: 2008-09-07, 09:26   

Ale to nie jest forum uczelniane.

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 7, Wysłany: 2008-09-07, 17:11   Re: Witam :) szukam informacji...

MoGabi napisał/a:
Dzien dobry mam pytanie, byc moze tutaj ktos bedzie umial mi odpowiedziec. Chcialabym studiowac anglistyke w krakowie, czy sa takie studia w systemie zaocznym?? gdzie szukac takich uczelni?

Powinny być - zobacz na UJ albo AP.

SiTeK 
Pogramca wafli

Przedmiot nauczania: Świetlica i taniec
Post nr 8, Wysłany: 2008-09-12, 07:34   Pomocy - Studia, kursy, doszkolenie - Informatyka

Witam!!!

Jestem nauczycielem w szkole podstawowej z ukończonymi studiami licencjat pedagogika opiekuńczo-wychowawcza.
Szukam studiów/kursów (zaocznych) gdzie mógłbym nabyć uprawnienia do nauczania informatyki.

Mam wiedzę i umiejętności, nieformalnie serwisuje pracownie komputerowa w szkole ale i nie tylko. Dyrektor zalecił żebym zrobił sobie uprawnienia do nauczania informy a ja nie wiem gdzie. Mieszkam na śląsku.

Znacie jakiś adres, kontakt itd, gdzie mógłbym zrealizować to.

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 9, Wysłany: 2008-09-12, 18:25   

Uniwersytet Śląski, Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach, Podyplomowe Studia Kwalifikacyjne - Edukacja Informatyczno-Techniczna, specjalność Informatyka i Technologia Informacyjna. Polecam ;)
Adres: Sosnowiec, ul. Będzińska 39.
tel. (032) 3689-752
Więcej informacji tutaj: http://zksb.tech.us.edu.p...tml@language=pl (otwórz w IE, w innych przeglądrkach nie działa ;) ). Od razu uprzedzam, że studiów w specjalności Informatyka i Technika raczej nie ma (za mało godzin, by dać uprawnienia do dwóch przedmiotów)

gosik 
kasik

Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 10, Wysłany: 2009-04-14, 12:54   studia podyplomowe

Co radzicie germaniście na podyplomówkę w liceum?
Lubię wszelkie dziedziny nauk human. Interesuję się też turystyką, więc może geografia, może biologia. Czy ktoś słyszał o nowej formie przedmiotu przyroda i w jakich szkołach on będzie wprowadzany.
Poradźcie? Może ktoś jest w podobnej sytuacji.
Gosik

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 11, Wysłany: 2009-04-14, 16:22   

Moim zdaniem to chyba sama musisz podjąć decyzję co tak naprawdę Cię interesuje i jakiego ewentualnie przedmiotu chciałabyś nauczać. Może weź pod uwagę czy z tego drugiego przedmiotu będziesz mieć godziny.
P.s. A tak na marginesie to jesteś germanistą czy anglistą ;) ?

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 12, Wysłany: 2009-04-14, 17:10   

Przyroda pojawi się w liceach ogólnokształcących i uczyć się jej będą klasy humanistyczne, które nie mają rozszerzonych przedmiotów przyrodniczych (biologia, geografia, chemia, fizyka) już za 4 lata. Gdybyś skończyła geografię (jest jej 3 godziny na cykl i zazwyczaj jest to etat dla 1 n-la) to i tak za kilka lat zabraliby Ci godziny, bo nazwyczajniej by ich nie było - wejdzie przyroda, więc znowu musiałabyś kończyć podyplomowe... Nie lepiej jakiś język polski ? Kiedyś były podyplomówki z tzw. bloku humanistycznego, po których można było uczyć polskiego, historii, plastyki i sztuki i sam żałuję, że się nie wziąłem za nie ;)

JankesLee 

Przedmiot nauczania: Przysposobienie obronne
Post nr 13, Wysłany: 2009-04-20, 18:28   studia podyplomowe

Witam!
Piszę tutaj, chociaż mam już założony temat w dziale : "wychowanie fizyczne"- to z tego powodu, że tu jest większe zainteresowanie tematami i liczę na więcej różnych opinii. Skończyłem studia mgr pedagogiczne spec. przysposobienie obronne, ale jak wiadomo od przyszłego roku mój przedmiot ulega reformie (będzie tak : 1 godzina w gimnazjum i 1 w szkole średniej), więc o wyrobienie pensum będzie ciężko... dlatego myślę o studiach podyplomowych (jeszcze niedawno myślałem o w-fie, lecz teraz skłaniam się ku geografii bądź historii). PO, a raczej edukacje dla bezpieczeństwa planuję uczyć gdy już skończę podyplomówkę tylko dodatkowo na 1/2 lub 1/3 etatu, a drugi przedmiot uczyć jako podstawowy najlepiej na cały etat...
Moje pytanie brzmi: jakie są szanse nauczania po studiach podyplomowych? Czy osoby po takich studiach są przyjmowane do pracy w szkole? Jak to może wyglądać w mojej sytuacji?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam :D

marianka 

Post nr 14, Wysłany: 2009-04-20, 19:02   

Polityka kadrowa zwykle wygląda tak: przy większej liczbie kandydatów wygrywa ten, który ma studia magisterskie, a nie tylko podyplomówkę. Argument: (potencjalnie) większe prawdopodobieństwo ugruntownej wiedzy merytorycznej. Tyle od strony pracodawcy.
Od strony nauczyciela: Łatwiej złapać etat wuefiście aniżeli innym przedmiotowcom; w gimnazjum 4 godz. w-fu, a historii 2 godz.
Podyplomówka z w-fu + kwalifikacje do ed. dla bezp. to dobry i łakomy kąsek dla wielu gimnazjów.

JankesLee 

Przedmiot nauczania: Przysposobienie obronne
Post nr 15, Wysłany: 2009-04-20, 20:07   

Dzięki za odpowiedz :] hmm... większa ilość kandydatów...zgadzam się... ale czy faktycznie kandydatów jest tak dużo?
Z w-fem to może być problem... bodajże od września ma być reforma w-f - jednak faktycznie lepiej będzie skończyć 5 letnie studia...

"Dwie godziny tygodniowo to zajęcia w systemie klasowo-lekcyjnym, czyli takie, jak dotychczas. Drugie dwie - to fakultety. Dyrekcja w porozumieniu z nauczycielami wybierze ich profil, uwzględniając kwalifikacje nauczycieli, szkolną bazę i zainteresowania uczniów: sportowy, rekreacyjno-zdrowotny i taneczny lub turystyczny".

"Nowy program zakłada, że uczniowie będą uprawiać dyscypliny sportu, które po prostu lubią, np. taniec czy kajakarstwo. Jeśli ktoś woli maszerować - wybierze się z wuefistą na sobotnią wycieczkę".

"Jeśli na jeden fakultet we wrześniu zgłosi się 26 uczniów, część mojej kadry będzie zbędna"

Odpowiedz do tematu