Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konsekwencje niezrealizowania programu nauczania
Autor Wiadomość
kuuupiec 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2010-09-28, 17:50   Konsekwencje niezrealizowania programu nauczania

Witam :)
jestem początkującym nauczycielem i zapytam czysto teoretycznie.
Jakie konsekwencje grożą nauczycielowi jeśli nie zrealizuje przedstawionego dyrekcji planu dydaktycznego na dany rok szkolny?
Chodzi mi o to, że np. nauczyciel był długo na zwolnieniach lekarskich albo uciekały lekcje bo były jakieś imprezy etc.

Mi parę razy zdarzyło się, że wpisywałem inny temat do dziennika a co innego robiłem z uczniami.
Czy takie praktyki są niedozwolone?

Pozdrawiam
:)

vuem 

Post nr 2, Wysłany: 2010-09-28, 20:00   

Podstawę programową masz obowiązek zrealizować,w ciągu danego cyklu.

Plan jak sama nazwa wskazuje, jest planem i ma prawo nie "wyjść". Nadrabiasz zaległość w kolejnym roku i jest OK. Na koniec cyklu, po tych 3 latach musisz móc spojrzeć sobie w lustro i powiedzieć "Zrealizowałem!" :wink:

Czemu wpisywałeś temat innych zajęć niż te realizowane?

jarko 

Przedmiot nauczania: Historia|*|Informatyka
Post nr 3, Wysłany: 2010-09-28, 20:44   Re: Konsekwencje niezrealizowania programu nauczania

kuuupiec napisał/a:

Chodzi mi o to, że np. nauczyciel był długo na zwolnieniach lekarskich albo uciekały lekcje bo były jakieś imprezy etc.

A propos imprez. Wielu by mogło potwierdzić, że szkoły imprezami stoją. Tak czesto potocznie nazywa się to co powinno być nazywane uroczystością szkolną bądź wydarzeniem szkolnym. Impreza słowo popularne. Nauczyciele imprezują, lubią imprezowac :) taki idzie przekaz o nas. Przestańmy może imprezować w szkole, idżmy z tym do knajpy :)

vuem 

Post nr 4, Wysłany: 2010-09-28, 21:26   

Nie kłóci się to z definicją imprezy ze Słownika Języka Polskiego.

Jarko, Ty masz chyba jakiś problem :wink:

Pamiętaj, że język żywy się zmienia, i u Mickiewicza o kutasikach czytać można było...zakładam, że Wieszcza się nie czepiasz :wink:

kuuupiec 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 5, Wysłany: 2010-09-28, 21:47   

Ja wpisywałem inny temat aniżeli ten który realizowałem bo kiedys za wolno mi uczniowie pracowali i musiałem nadrabiać z nimi materiał a tematy z rozkładu tego który poszedł do dyrekcji mnie goniły i musiałem wpisywać kolejny temat z rozkładu a robiłem z uczniami co innego. Takich przypadków miałem kilka w tamtym roku szkolnym.

A wracając do tego nie realizowania programu nauczania przez nauczycieli to jestem sobie w stanie wyobrazić taką sytuację, że jakiś nauczyciel zamiast realizować program to opowiada dowcipy i tak lekcje lecą. Zakładam, że uczniom ten stan rzeczy odpowiada. Co grozi takiemu nauczycielowi za to? No i przede wszystkim jak dyrekcja się o tym dowie? Jak może to kontrolować?

jarko 

Post nr 6, Wysłany: 2010-09-28, 21:49   

Co do wieszcza http://ampantadeusz.w.interia.pl :)
Co do wulgaryzacji języka, czasami się zastanawiam czy jeszcze mówię normalnie czy już wulgarnie. Sądzę, że słowo impreza bardziej pasuje do spotkania przy kuflu niż do uroczystej akademii. Ale. Często przy okazji np. apelu z okazji 11 listopada zjawiają się goście i pobiesiadują delikatnie więc jakby to nieco zalatuje imprezą :)

Basso profondo 

Post nr 7, Wysłany: 2010-09-28, 21:52   

kuuupiec napisał/a:
musiałem wpisywać kolejny temat z rozkładu

Dlaczego musiałeś?

jarko 

Post nr 8, Wysłany: 2010-09-28, 21:58   

Nie zapomnę jak pewnego roku kolega miał dylemat, nie widział ucznia w semestrze na oczy a na początku maja trzeba było podać zagrożonych ocenami niedostatecznymi. Tyle było wolnego i imprez :) , że gdyby uczeń zjawil się na pozostałych do końca roku lekcjach musiałby być klasyfikowany. To tak a propos imprezy a realizacja programu. W szkole najważniejsza jest realizacja programu imprez :) , no ale młody, jeszcze niedoświadczony
Na papierze w większości szkół wsystko jet zrealizowane, jeden Bóg zna szczegóły

koma

Post nr 9, Wysłany: 2010-09-28, 22:12   

jarko napisał/a:
W szkole najważniejsza jest realizacja programu imprez

W mojej nie - ale skoro w Twojej i uważasz to za działanie niewłaściwe, (a nawet niemoralne - sądzę), to co z tym zrobiłeś?? Aby postępować moralnie, oczywiście;)
Czy zgłosiłes ten problem do dyskusji na posiedzeniu rady pedagogicznej?
Czy skrytykowaleś zatwierdzony plan imprez?

jarko 

Post nr 10, Wysłany: 2010-09-28, 22:35   

psy szczekają karawana jedzie dalej.
Wątpię aby jakikolwiek dyrektor oficjalnie przyznał, że święte są dla niego imprezy a nie cala reszta. Ba, wielu nawet oburzyłoby się gdyby im powiedzieć, że jedyne co skutecznie realizuja to program imprez szkolnych. Odróżnijmy słowa i wyobrażenia o sobie od rzeczywistości na zimno zanalizowanej

koma

Post nr 11, Wysłany: 2010-09-28, 23:01   

jarko napisał/a:

Wątpię aby jakikolwiek dyrektor oficjalnie przyznał, że święte są dla niego imprezy a nie cala reszta. Ba, wielu nawet oburzyłoby się gdyby im powiedzieć, że jedyne co skutecznie realizuja to program imprez szkolnych.

Nie musi przyznać - ale Ty poczujesz się "moralniejszy", czyż nie tak uważasz??
I niech się oburzy - czego się boisz?? :mrgreen:

jarko 

Post nr 12, Wysłany: 2010-09-28, 23:09   

Jestem wolnym człowiekiem, nie mam problemów z powiedzeniem komu trzeba co myślę. Wystarczy? Naprawdę psy szczekają a karawany jadą dalej.

vuem 

Post nr 13, Wysłany: 2010-09-29, 05:30   

jarko napisał/a:
Wątpię aby jakikolwiek dyrektor oficjalnie przyznał, że święte są dla niego imprezy a nie cala reszta

Oj też pamiętam okres...zdaje się pierwsze 2 lata po powstaniu gimnazjów, gdy tych "dni z pompą" było jakoś więcj niez wcześniej, a że pracowało tam sporo młodych "na dorobku", to i wyścig po "palmę najlepszego organizatora akademii i innych imprez szkolnych" był emocjonujący.

koma napisał/a:
Czy zgłosiłes ten problem do dyskusji na posiedzeniu rady pedagogicznej?

Ciało rady w takiej kwestii się dzieli na pół. Jedni sie cieszą, bo zajęć nie będzie, inni martwią z tego samo powodu.
Która połowa jest większa, to już zależy od danej szkoły. :wink:

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 14, Wysłany: 2010-10-02, 12:48   

Często uciekały mi lekcje w gimnazjum ze względu na przygotowania do uroczystości chóru, a później i same występy, a że zawsze czasu mało to bywały i na lekcjach próby.

PS Słowo impreza nie tyczy się tylko spotkań w celach rozrywkowych, ale ogólnie widowiskowych ;)

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 15, Wysłany: 2010-10-02, 20:16   

Na realizację podstawy programowej przewidziano pewną minimalną liczbę godzin (zgodnie z rozporządzeniem ws. ramowych planów nauczania). Jeśli na skutek różnych zdarzeń łączna liczba godzin zajęć z tego przedmiotu była niższa niż wymagane minimum to oczywiste jest, że zrealizowanie podstawy programowej było prawie niemożliwe.

Ponieważ nauczyciel najszybciej wychwyci problem to ma obowiązek jak najszybciej zgłosić dyrekcji (najlepiej na piśmie), że rodzi się kłopot. Na przykład że zrealizował już X godzin, a z założeń wynikało Y i że jeśli nawet do końca roku szkolnego nie przepadnie już ani jedna godzina to nie zmieści się w wymaganym minimum. Jeśli tego nie zrobi to dyrektor ma pełne prawo zakładać, że nauczyciel sobie radzi i podstawę programową zrealizuje.

Pod koniec roku składamy sprawozdanie z realizacji programu. W zasadzie nauczyciel powinien potwierdzić to, do czego został zobowiązany - że podstawa zrealizowana i cele osiągnięte. Jeśli w sierpniu wypali z tekstem, że "nie zdążyłem, bo lekcje przepadały" to dyrektor powinien ukarać niedbalca. Nie powiadomił szefa w porę o narastającym problemie (zaniedbanie obowiązku służbowego) i nie pozwolił dyrekcji podjąć w porę odpowiednich działań (utrudnianie lub uniemożliwianie kierownikowi zakładu wywiązanie się z jego obowiązków). Taka jest prawda.

Nie wiem dlaczego niektórzy z nas cierpią syndrom podwójnej moralności. Jeśli uczeń narobi sobie zaległości i nam o tym nie powie (bo się boi albo zwyczajnie zamiata problem pod dywan licząc że jakoś to będzie) to jak go złapiemy to - sami wiecie - niezła jatka, lufa za lufą itepe. Bo to uczeń wie, że narobił sobie zaległości i to uczeń ma je nadrobić. Jak się zgłosi zawczasu i powie jaki ma problem to rzecz jasna pomożemy mu i znajdziemy jakieś rozwiązania.

Podobnie dyrektor szkoły. Jak mam problem z zaległościami to mam się do niego zgłosić odpowiednio wcześnie. Wtedy obaj poszukamy jakichś rozwiązań. Są przecież różne możliwości. Jak podmieciemy problem pod dywan, a sprawa się "rypnie" na końcu roku to cóż... szef postawi nam lufę i narobi problemów. No i nie ma mu się co dziwić.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Odpowiedz do tematu