Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"Pani profesor! Nie Proszę pani!"
Autor Wiadomość
oliweczkaS 

Przedmiot nauczania: Biologia
Post nr 61, Wysłany: 2011-05-20, 17:06   

U mnie w szkole też jest kilku nauczycieli, którzy życzą sobie tytułowanie pani profesor. Ja z uporem mówię moim uczniom, że profesorem nie jestem, magistrem tylko i proszę żeby mówili do mnie normalnie proszę pani.

Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę :)

edzia 

Post nr 62, Wysłany: 2011-05-20, 20:37   

oliweczkaS napisał/a:
życzą sobie tytułowanie pani profesor
Dbają o podtrzymywanie dobrych tradycji. Pisząc o nich "życzą sobie", myślisz pewnie, że biedni muszą się sami dowartościowywać w taki niegodny sposób, co?
oliweczkaS napisał/a:
profesorem nie jestem, magistrem tylko
Chcesz być hiperpoprawna formalnie. A nie rozumiesz, że tu nie o formalne tytuły chodzi. Nauczyciel "nowej generacji". :?

oliweczkaS napisał/a:
Ja z uporem mówię moim uczniom, że profesorem nie jestem, magistrem tylko i proszę żeby mówili do mnie normalnie proszę pani.
Nie spotkałam nigdy lekarza, który by się tak bronił przed mówieniem do niego "panie doktorze".

Belfrzyca 
Świeżynka

Przedmiot nauczania: Język rosyjski
Post nr 63, Wysłany: 2011-05-20, 21:12   

Zgadzam się z Oliwką. Dzieciaki są przyzwyczajone do zwracania się per "Proszę Pani" i celowe uczenie dzieci zwracania się per "Pani Profesor" jest ogromnym nadużyciem. Niech ktoś mi wytłumaczy po co to?
Wszyscy studiowaliśmy i dobrze wiemy ile pracy, zdolności i samozaparcia potrzeba, zeby zdobyć ten tytuł. Ja również jestem przeciwna używaniu go przez osoby, które prawnie go nie posiadają. :evil:

JHN 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 64, Wysłany: 2011-05-20, 22:58   

Wikipedia napisał/a:
Profesor (z łac. professor) – tytuł naukowy nadawany samodzielnym pracownikom naukowym lub tytuł zwyczajowy honorowy nadawany nauczycielom szkolnictwa podstawowego, gimnazjalnego oraz ponadgimnazjalnego, a także stanowisko nauczycieli akademickich.

Przejawów szacunku oczekujemy, ale wymuszać... bez przesady!
Pozdrawiam

edzia 

Post nr 65, Wysłany: 2011-05-20, 23:21   

Belfrzyca napisał/a:
Dzieciaki są przyzwyczajone do zwracania się per "Proszę Pani"
Po gimnazjum to już nie są "dzieciaki", które nie umiałyby się odzwyczaić od jednego zwrotu i przyzwyczaić do innego.

Belfrzyca napisał/a:
celowe uczenie dzieci zwracania się per "Pani Profesor" jest ogromnym nadużyciem.
Ogromnym nadużyciem? Czy wiesz, co oznacza słowo "nadużycie"? I wiesz, że chodzi tu o tytułowanie zwyczajowe, a nie formalne?

Belfrzyca napisał/a:
Niech ktoś mi wytłumaczy po co to?
Sama, widać, nie zwracałaś się do swoich nauczycieli w liceum w ten sposób, to i teraz nie rozumiesz, po co. A powinno to być dla ciebie naturalne.

JHN napisał/a:
Przejawów szacunku oczekujemy, ale wymuszać... bez przesady!
No ale oczekiwanie, a co za tym idzie, przypominanie, wymaganie, to jeszcze nie jest wymuszanie.

"Wymuszanie", "nadużycie" to w tym wątku zdecydowane... nadużycie. ;)

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 66, Wysłany: 2011-05-21, 00:32   

Myślę, że jeżeli ktoś powie per panie profesorze z sympati, a nie w celu wyszydzenia danej osoby mimo, że ta jest "raptem" magistrem to nic złego. Ja, chociaż już dwa lata temu zakończyłem edukację w liceum nadal zwracam się do swojej wychowawczyni, gdy ją spotykam, bo mieszka w pobliżu per pani profesor. Ot taki zwyczaj.

Belfrzyca 
Świeżynka

Post nr 67, Wysłany: 2011-05-21, 18:45   

Edziu, mylisz się, zwracałam się w ten sposób do nauczycieli w liceum i pamiętam jaki wewnętrzny bunt w nas to wywołało. Najśmieszniejsze było to, że o ten tytuł upominali się nauczyciele którzy stosunkowo mieli nam najmniej do zaoferowania. Jak dla mnie to leczenie kompleksów. Nauczyciel, który znam swoją wartość i spotyka się z szacunkiem ze strony uczniów nie domaga się sztucznych tytułów.

vuem 

Post nr 68, Wysłany: 2011-05-21, 20:15   

Załóżmy, że są wśród nas osoby tak zakompleksione i tak głupie, że fakt iż uczniowie mówić do nich będą (i to po upomnieniu) per proszę pani profesor podniesie im ego, a kompleksy związane z głupotą, brakiem umiejętności i wiedzy, podłym charakterem... znikną.

Ale nie sądzisz, że to jednak mniejszość wśród przypadków hołdowania tytułowi "profesorskiemu"?
Nie sądzisz, że jednak w większości jest to po prostu kultywowanie tradycji.

Ja buntu nie odczuwałem, wiem, że w tej szkole do tej pory per panie profesorze, panie psorze, czy sorze jest w użyciu. Nie zauważyłem jakiegoś wstrętu, czy obrzydzenia. Nic się nie zmieniło, choć latek minęło już ponad 20.

Oczywiście w sytuacji, gdy tylko cześć grona dopomina się tej formy i to w sposób nachalny, to pewnie nie wygląda to dobrze. Z pewnymi zmianami należy się pogodzić.

Ale z drugiej strony stawanie na głowie, by przekonać jaki to odruch wymiotny masz, by w ten sposób zwrócić się do swojego nauczyciela, rozróżnianie kto na ten przywilej tytułowania zasługuje uważam za głupie.

Zaakceptowałabyś sytuację, gdy część Twoich uczniów przestaje Ci mówić dzień dobry, bo dochodzi do wniosku, że nie masz za wiele do zaoferowania, więc na szacunek nie zasługujesz? :wink:

Belfrzyca 
Świeżynka

Post nr 69, Wysłany: 2011-05-21, 21:13   

Vuem, nadinterpretowałeś to, co napisałam. Żaden odruch wymiotny, dla nas to była bardziej niesprawiedliwość. Owszem, miałam nauczycieli, których z radością tak bym nazywała, bo byli wybitnymi pedagogami i znawcami w swojej dziedzinie,ale o dziwo oni nie tylko o to nie prosili,ale wręcz przypominali, zę są jedynie magistrami. Ale to były oczywiście nasze osobiste doświadczenia.

Nie widzę analogii z Twoim przykładem z "Dzień Dobry". To bardziej tak jakbym zamiast tego wymagała od nich "Witam szanowną Panią".

vuem 

Post nr 70, Wysłany: 2011-05-21, 21:42   

Belfrzyca napisał/a:
ale wręcz przypominali, zę są jedynie magistrami.

To akurat raczej była oznaka "wojny z tytułem" z ich strony, a nie wyraz skromności.

Belfrzyca napisał/a:
Vuem, nadinterpretowałeś to, co napisałam.

No cóż, być może.

Belfrzyca napisał/a:
Owszem, miałam nauczycieli, których z radością tak bym nazywała, bo byli wybitnymi pedagogami i znawcami w swojej dziedzinie

Nadal wychodzisz z założenia, że na "per panie profesorze" trzeba zasłużyć, nie potrafisz potraktować tego jak zwykłą tradycje liceum.

Analogia do wspomnianego gdzieś wyżej tytułowania lekarzy "panem doktorem", każdej aptekarki "pani magister", a pracownika remontowego "panie majster" się kłania.

Ja nie chcę na siłę tradycji podtrzymywać, ale i z istniejącym zwyczajem bym nie walczył.
A już na pewno nie buntowałbym się i podkreślał "bezsensowności" tytułowania psorami faktem, że "im się to nie należy", bo to nie "sir" nadawany za zasługi dla korony, tylko zwykły zwyczaj.

oliweczkaS 

Przedmiot nauczania: Biologia
Post nr 71, Wysłany: 2011-05-22, 06:14   

To czy uważacie że jak uczeń zwróci się "proszę pani" to nie okazuje w ten sposób szacunku czy sympatii?
Ja słysząc "pani profesor'' czuję się zwyczajnie dziwnie, niezręcznie i głupio. Dlatego tego nie lubię.

Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę :)

vuem 

Post nr 72, Wysłany: 2011-05-22, 07:44   

oliweczkaS napisał/a:
To czy uważacie że jak uczeń zwróci się "proszę pani" to nie okazuje w ten sposób szacunku czy sympatii?

Oczywiście, że okazuje. Natomiast jeśli w danej szkole kultywowana jest tradycja tytułowania sorów i sorek, to czemu nie zwracać uwagi tym "odstającym".

oliweczkaS napisał/a:
Ja słysząc "pani profesor'' czuję się zwyczajnie dziwnie, niezręcznie i głupio. Dlatego tego nie lubię.

Niezręcznie? Głupio? Aż tak Cię to mierzwi?

Pozwalaj uczniom mówić proszę pani, pani Kasiu, czy co tam jeszcze Ci przyjemność sprawi. Dopóki nie pracujesz w szkole, w której powszechne jest jednak sorowanie problemu nie będzie.

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 73, Wysłany: 2011-05-22, 14:48   

vuem napisał/a:
Pozwalaj uczniom mówić proszę pani, pani Kasiu, czy co tam jeszcze Ci przyjemność sprawi. Dopóki nie pracujesz w szkole, w której powszechne jest jednak sorowanie problemu nie będzie.

Pani Kasiu jest wg mnie bardzo niezobowiązujące. Samo połączenie imienia i słowa pan lub pani jest dość dziwne, biorąc pod uwagę, że imię to coś, czego używają w stosunku do nas bliscy znajomi, a pan jest formą dość oficjalną.

vuem 

Post nr 74, Wysłany: 2011-05-22, 14:53   

haLayla napisał/a:
Pani Kasiu jest wg mnie bardzo niezobowiązujące. Samo połączenie imienia i słowa pan lub pani jest dość dziwne, biorąc pod uwagę, że imię to coś, czego używają w stosunku do nas bliscy znajomi, a pan jest formą dość oficjalną.

Kwestia gustu haLaylo, zapewne większość się zgodzi, że raczej używana, gdy - pomimo zachowania dość oficjalnych relacji - wprowadza element "zaprzyjaźnienia".

Czy możliwy do wyobrażenia sobie w relacjach uczeń-nauczyciel? Moim zdaniem tak, a już szczególnie, gdy inne formy krepują - stąd moja rada dla Oliweczki :wink:

Moraw 

Przedmiot nauczania: historia, wos, wok
Post nr 75, Wysłany: 2011-05-22, 17:34   

Zdarza się, że uczniowie, najczęściej uczennice mówią do mnie właśnie w ten sposób- Panie Igorze, nie przeszkadza mi to, ale zdecydowanie lepsze jest standardowe proszę pana, czy nawet profesorze chociaż tej ostatniej formy nie preferuje, aczkolwiek sam zwracam się tak do dużo starszych nauczycieli.

Odpowiedz do tematu