Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 24 Dołączyła: 19 Sie 2010 Posty: 217 Skąd: mazowieckie
Post nr 46, Wysłany: 2011-08-17, 08:12 Praca w dwóch szkołach
Witajcie, mam pytanie. Pracuję w jednej szkole (będę mieć ponad etat), ale być może miałabym szansę na kilka godzin swojego przedmiotu w innej szkole (inna gmina). Czy są jakieś przepisy, które zabraniają nauczycielowi podjęcia pracy w innej placówce? Pytam, ponieważ po prostu wydaje mi się, że kiedyś słyszałam gdzieś, że nauczyciel nie może mieć więcej niż ileś tam godzin łącznie (nie pamiętam nawet ile), czy to prawda?
_________________ „Większość nauczycieli traci czas na zadawanie pytań, które mają ujawnić to, czego uczeń nie umie, podczas gdy nauczyciel z prawdziwego zdarzenia stara się za pomocą pytań ujawnić to, co uczeń umie lub czego jest zdolny się nauczyć”. Albert Einstein
Post nr 48, Wysłany: 2011-08-17, 08:43
Tak mi przyszło do głowy,...czy muszę pytać obecną Dyrekcję o zgodę?
_________________ „Większość nauczycieli traci czas na zadawanie pytań, które mają ujawnić to, czego uczeń nie umie, podczas gdy nauczyciel z prawdziwego zdarzenia stara się za pomocą pytań ujawnić to, co uczeń umie lub czego jest zdolny się nauczyć”. Albert Einstein
Post nr 50, Wysłany: 2011-08-17, 21:29
Przepraszam, że założyłam nowy temat, nie udało mi się znaleźć tego, dopiero po napisaniu.
Zanim uzyskałam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, byłam na rozmowie w tej drugiej szkole oraz rozmawiałam ze swoją Panią Dyrektor. W drugiej szkole p. Dyrektor obiecała, że plan dopasuje i jest wyrozumiała, jeśli chodzi o ewentualne pokrywające się rady. W macierzystej szkole Pani Dyrektor nie powiedziała nie, nie powiedziała tak. W sumie powiedziała, że lekko nie będę mieć, że z planem może mieć na względzie to, że może będę mieć lekcje tak, żeby wcześniej skoczyć i jechać do tej drugiej szkoły. Mam nadzieję, że uda się to pogodzić.
Witam.Chciałabym podjąć dodatkową pracę jako nauczyciel w innej szkole nie zawiadamiając mojego dyrektora. Wiem ,że prawdopodobnie nie powinno go to interesować ale nie znam dokladnych przepisów.Czy mogłabym otrzymać konkretny przepis, rozporządzenie , ktore o tym mowi?Druga sprawa:jaką umowę powinnam podpisać w szkole , wktorej podejmuje dodatkowa prace, aby liczylo to sie do emerytury. Czy mozna prosic tez o dokladny przepis?Czy w macierzystej szkole moge pracowac np. 4 dni w tygodniu czy obowiazuje nas 5 dniowy tydzien pracy?W ciagu 2 dni musze podjac decyzje. Dziekuje bardzo za pomoc. Ewa.
KN nie każe nauczycielowi uzyskiwać zgody dyrekcji na dodatkowe zatrudnienie w innej szkole. Istnieje jednak ryzyko braku takiej zgody, a choćby poinformowania dyrekcji o powyższym. Może sie zdarzyć, że zajęcia będą ze sobą kolidowały - wystarczy czasem mała zmiana planu w szkole macierzystej czy jakies inne zajęcia, w ramach 40 godzin. Zgodnie z KN jesteś zobowiązana do realizacji zadań związanych z powierzonym stanowiskiem oraz funkcjami placówki, w której jesteś zatrudniona.
Uważam więc, że lepiej taką zgodę uzyskać. Może nawet przez kontakt dyrektorów obu placówek.
Odprowadzane składki z tej drugiej szkoły będą oczywiście wpływać na przyszłą emeryturę.
Niestety, nauczyciel zatrudniony na cały etat ma pięciodniowy tydzień pracy.
Dzięki porozumieniu miedzy dyrektorami mozna uzyskać zgodę na takie opracowanie planu, aby wszystko pasowało i nie kolodowało ze sobą, nawet 4 dniowy tydzień pracy w jednej placówce, a ten piaty dzień w innej. Warto więc poinformować swojego dyrektora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum