Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: renati23
2010-08-29, 17:28
Zakres odpowiedzialności nauczyciela
Autor Wiadomość
Basso profondo 

Post nr 16, Wysłany: 2010-02-09, 14:18   

Ustal ocenę, na jaką dzieciak rzeczywiście zasługuje, choćby to miała być jedynka. A przedtem porozmawiaj z uczniem, być może stanowczość nauczyciela pozytywnie na niego wpłynie. Ale przedtem musi nabrać przekonania, że tatuś mu u Ciebie nic nie załatwi.

iTulka 

Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 17, Wysłany: 2010-08-29, 12:14   

W dawnych czasach to się wiele szalonych rzeczy działo... ale i rodzice nie latali z każdą pierdołką na skargę.
vuem, gdybym miała dzieci, bez obaw puściłabym je z Tobą na taki biwak, ale ja - jako wychowawca nie podjęłabym się takiego ryzyka. Tchórz może jestem :roll: Boję się odpowiedzialności przed rodzicami i własnym sumieniem :roll:

edzia 

Post nr 18, Wysłany: 2010-08-29, 12:18   

iTulka napisał/a:
uż widzę, jak pod moją nieobecność atakuje ich dzik, albo kaleczy gałąź, a ja się włóczę po sądach.
Przewrażliwiona jesteś po tych waszych szkoleniach zapewne. :mrgreen:

iTulko, a wiesz, że gdy wyślesz ucznia po kredę, a on spadnie ze schodów, to na pewno przegrasz w sądzie? ;)

A wiesz, że uczeń idąc do tablicy może się przewrócić i też rodzice będą Cię włóczyć po sądach? ;)

A wyobraź sobie, że spuściłaś wzrok z uczniów, by zapisać coś na tablicy i w tym czasie uczeń spadnie z krzesła! Sąd jak nic! :mrgreen:

A słyszałaś o takim przypadku, że jakiś nauczyciel zwolnił ucznia z zajęć, a on w tym czasie wpadł pod samochód i nauczyciel do tej pory "siedzi"? W więzieniu, a gdzie?! :mrgreen:

iTulka 

Post nr 19, Wysłany: 2010-08-29, 12:24   

edziu, Ty naprawdę staniesz się moim forumowym postrachem :mrgreen:
To, że jestem przewrażliwiona, to chyba nie wina szkoleń, tylko taka się już urodziłam :roll: Wiem, że za te wszystkie nieodpowiedzialne zachowania, jak chwilowe spuszczenie wzroku z ucznia grozi straszliwa kara :mrgreen: Ale staram się o tym nie myśleć, a jedynie nie dopuszczać do sytuacji, w której dzieciaki może spotkać jakieś niebezpieczenstwo.
Hmm czy tylko ja tak mam na tym forum? :roll:

vuem 

Post nr 20, Wysłany: 2010-08-29, 12:29   

Ale iTulko, musisz się z tego "przewrażliwienia" otrząsnąć.

Edziu,

Przestań, bo iTulka jeszcze nie zacznie lekcji w szkole dopóki dzieci nie będą do krzeseł pasami bezpieczeństwa przypięci :wink:

iTulka 

Post nr 21, Wysłany: 2010-08-29, 12:36   

Hi hi, śmiejcie się :P Ale macie rację, trzeba trochę wyluzować.
edzia napisał/a:
A słyszałaś o takim przypadku, że jakiś nauczyciel zwolnił ucznia z zajęć, a on w tym czasie wpadł pod samochód i nauczyciel do tej pory "siedzi"? W więzieniu, a gdzie?!

Nie, a Wy?
Obym tylko nie była pierwszym takim przypadkiem ;)

edzia 

Post nr 22, Wysłany: 2010-08-29, 12:47   

iTulka napisał/a:
edzia napisał/a:
A słyszałaś o takim przypadku, że jakiś nauczyciel zwolnił ucznia z zajęć, a on w tym czasie wpadł pod samochód i nauczyciel do tej pory "siedzi"? W więzieniu, a gdzie?!

Nie, a Wy?
Napraaawdę? :shock:

iTulka napisał/a:
Ale macie rację, trzeba trochę wyluzować.
Pewnie, że trzeba. Więc nie bój się czasem spuścić dzieci z oczu, przypnij ich tylko tymi pasami bezpieczeństwa. ;)

Zaś wracając do wycieczek i biwaków - na wszelki wypadek zamontuj dzieciom jakieś czipy, w razie problemu szybko namierzy ci GPS. :mrgreen: A jak Cię nie stać na czipy, to przywiąż im do rękawów małe dzwoneczki, a na pewno nie pogubią Ci się. :mrgreen:

I nie bierz wszystkiego, co piszę, tak serio. :P

iTulka 

Post nr 23, Wysłany: 2010-08-29, 13:01   

No ok, sama się z siebie śmieję, ale póki co taki tchórz ze mnie :roll:
Kusi mnie, żeby pociągnąć temat, ale zrobimy offtopica... najwyżej nasze miłe panie moderatorki przerzucą we właściwe miejsce (byle nie do kosza:mrgreen:).
Interesuje mnie Wasze zdanie w poniższej kwestii:
Koleżanka wypuściła ucznia w czasie lekcji do toalety, gdzie pobił go inny starszy uczeń. Maluch wrócił z płaczem i bolącym brzuchem. Kto ponosi odpowiedzialność? Moim zdaniem:
-starszy uczeń
-rodzice starszego ucznia
-nauczycielka, która pozbawiła malucha opieki
-nauczycielka starszego ucznia, jeśli rownież wypuściła go w czasie lekcji.
A Waszym?

vuem 

Post nr 24, Wysłany: 2010-08-29, 13:09   

Starszy uczeń, a że jest nieletni, to za skutki jego czynów mogą również odpowiadać rodzice.

iTulka 

Post nr 25, Wysłany: 2010-08-29, 13:14   

Hmm, no w sumie to logiczne, dlaczego nauczycielka ma odpowiadać za coś, do czego się nie przyczyniła.
Ale w praktyce pewnie inaczej wyglądałyby oskarżenia :roll: Pewnie zależy to też od nauczyciela, na ile sobie pozwoli.

vuem 

Post nr 26, Wysłany: 2010-08-29, 13:25   

iTulka napisał/a:
Ale w praktyce pewnie inaczej wyglądałyby oskarżenia

Moim zdaniem nie. Bo jak wyobrażasz sobie zapewnienie opieki uczniowi awaryjnie potrzebującego skorzystania z toalety i całej reszty klasy? Wzywanie pani woźnej, która w sumie nie ma prawa, a juz na pewno obowiązku sprawowania opieki nad uczniami?

W jaki sposób sprawujesz opiekę nad uczniami korzystającymi z toalety podczas przerw? Każdemu asystujesz?

iTulka 

Post nr 27, Wysłany: 2010-08-29, 14:16   

vuem napisał/a:
W jaki sposób sprawujesz opiekę nad uczniami korzystającymi z toalety podczas przerw? Każdemu asystujesz?

Właśnie to są takie niejasne sytuacje, w których nie czuję się bezpiecznie od strony prawnej. W czasie dyżuru, to wiadomo - jestem na korytarzu i co jakiś czas zerkam do toalety (mam swój rewir), nie mogę być przy każdym uczniu jednocześnie, no ale wiedzą, że nie są pozostawieni sami sobie.
Gorzej jest podczas zajęć. Na przykład pod koniec plastyki, wypuszczam ubrudzonych uczniów grupkami do toalety i drżę, czy aby podczas czyszczenia pędzli nie skaleczą się w oko. Co by mnie wtedy chroniło? To, że pełniłam obowiązki w klasie? No nie wiem... Takich niewyjaśnionych sytuacji jest sporo. Na przykład, kto odpowiada za uczniów od momentu zakończenia przerwy (i zejścia nauczyciela dyżurującego) do momentu przyjścia nauczyciela prowadzącego lekcję? Uczniowie stoją pod klasą nie raz i dwie minuty, w trakcie których rożne rzeczy wpaść im mogą do głowy.

vuem 

Post nr 28, Wysłany: 2010-08-29, 14:21   

Czy ten sposób sprawowania opieki daje Ci poczucie bezpieczeństwa Twoich podopiecznych?
Jeśli tak, to moim zdaniem wystarczy. Wystarczy, że czujesz się bezpiecznie od strony praktycznej...prawną sobie odpuść :wink:

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka

Post nr 29, Wysłany: 2010-08-29, 14:24   

A jak młodszy pobije starszego, to też tego starszego wina będzie, bo fujara i pozwolił się pobić :mrgreen:

Mam "pomysła" co zrobić, żeby w toaletach takie sytuacje się nie zdarzały.
Trzeba w szkołach babcie klozetowe zatrudnić, wyposażyć je w środki obezwładniające i przeszkolić z samoobrony!

iTulka 

Post nr 30, Wysłany: 2010-08-29, 14:31   

vuem napisał/a:
prawną sobie odpuść

vuem, masz rację, zwłaszcza, że w każdej chwili może przyjść @miwues i zrobi mi "wykłada" :P

malgala, podoba mi się Twoje podejście do sprawy. Uczniowie będą bezpieczni, nauczyciele będą czuć się bezpiecznie, a i bezrobocie spadnie :P

Odpowiedz do tematu