Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy tacy jesteśmy?
Autor Wiadomość
[uczeń]karaeska 
Humanistka

Post nr 16, Wysłany: 2008-08-23, 13:20   

Miałam w starej szkole pewnego nauczyciela, o którym ogólnie sądzono, że jest surowy i stawia najgorsze oceny. Uczył on informatyki i techniki. Z tego drugiego przedmiotu miałam nienajlepsze oceny (głównie ze względu na to, że uwielbiałam wymieniać z nim poglądy, czyt. kłócić się 'z klasą' :D ), zaś z informatyki miałam same piątki i szóstki. To dowodzi, że nauczyciel jednak był sprawiedliwy...
Po pięciu latach uczenia nas (w pierwszej klasie chodziłam do innej szkoły;-)), z całej klasy tylko ja go polubiłam i zauważyłam, że ma ludzkie uczucia.
Gdy na koniec roku przeprowadzano ankietę, jakiego nauczyciela najbardziej się lubi, bez wahania wskazałam na owego 'tyrana', co wprawiło w zdumienie całą klasę, ba, inne klasy też!
Mimo wszystkich kłótni z nim, wiem, że to właśnie za nim będę się najbardziej tęsknić w gimnazjum...
Misia Z.

[uczeń]Gigi20 

Post nr 17, Wysłany: 2008-08-26, 11:22   

Też miałam takiego "tyrana" od historii. Zaczął nas uczyć w drugim miesiącu 1 klasy gimnazjum. Był tak surowy, że najlepsz uczennica w klasie złapała doła, co odbiło się na ocenach. W mojej sytuacji wyglądało to następująco: U poprzedniego nauczyciela miałam 5 bez wysiłku. Kiedy przyszedł nowy pan zaczęły się schodki, w związku z czym prawie byłam zagrożona z historii :shock: .

Wina leżała po obu stronach, nas nikt nie trzymał w ryzach, a nauczyciel miał akademickie zasady.

Po długich negocjacjach doszliśmy wszyscy do porozumienia. Oczywiście niewszyscy byli zadowoleni, ale jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził. :wink:

No a ja skończyłam na koniec roku z 4 w pierwszej klasie :oops: . Natomiast w drugiej już było znacznie lepiej: 5 :)

[uczeń]relicher 

Post nr 18, Wysłany: 2008-08-30, 08:03   

A nasz jest taki W-Fista, a ja utrzymuję zawszę 4 ;D u niego to ocena baaaardzo wysoka. Albo nasz matematyk, zawsze miałem 5 z matematyki (w 6 klasie jako jedyny) a w drugiej gim. zaczął mnie uczyć i... schodki, na koniec wyrobiłem się na 4. ja miałem na tescie 3 razy o pół punkta do piątki to mi nigdy nie podwyższał :|
Dlatego miałem czyste 4, a wszyscy co mieli między trójką a czwórko także dostali 4 :/

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 19, Wysłany: 2008-08-30, 16:38   

relicher napisał/a:
A nasz jest taki W-Fista, a ja utrzymuję zawszę 4 ;D u niego to ocena baaaardzo wysoka. Albo nasz matematyk, zawsze miałem 5 z matematyki (w 6 klasie jako jedyny) a w drugiej gim. zaczął mnie uczyć i... schodki, na koniec wyrobiłem się na 4. ja miałem na tescie 3 razy o pół punkta do piątki to mi nigdy nie podwyższał :|
Dlatego miałem czyste 4, a wszyscy co mieli między trójką a czwórko także dostali 4 :/

Tako rzecze Zaratusztra...
Nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi :D

[student]karoolka.kalak 

Post nr 20, Wysłany: 2009-11-18, 18:02   

oooo... zgadzam się z pzredmówcą, tyle, że nie tyrani a nauczyciele wymagający. to ich pamiętamy a potem dziękujemy za zdaną maturę, egzaminy, wiedzę, czyli to o czym sami nie myślimy.

[uczeń]Syzyf 

Post nr 21, Wysłany: 2011-06-09, 19:05   

haLayla - Bojownik o poprawną składnię :P

Nauczyciel? Przewodnik. Równy mnie i wyżej ode mnie. Szanowany, choć czasem zapominający, że musi okazywać dokładnie taki sam szacunek uczniowi (jak wstajemy z szacunku dla wchodzącej kobiety, to mi wszystko jedno czy jest uczennicą czy nauczycielką). Człowiek, który pomoże mi stać się wybitnym o ile nie zacznie przeszkadzać próbując wcisnąć mi coś na siłę. Autorytet - ale nie z powodu stanowiska. Wiele miałem autorytetów, ale nauczycieli wśród nich było... trzech? Czterech, włączając pewnego księdza - fizyka.
Sam uwielbiam pracować z dziećmi, więc rozumiem was dobrze :)

Basso profondo 

Post nr 22, Wysłany: 2011-06-09, 21:15   

Syzyf napisał/a:
Szanowany, choć czasem zapominający, że musi okazywać dokładnie taki sam szacunek uczniowi (jak wstajemy z szacunku dla wchodzącej kobiety, to mi wszystko jedno czy jest uczennicą czy nauczycielką)
Czy postulujesz, że mam wstawać, jak uczennica wchodzi do klasy?

Adriannn 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 23, Wysłany: 2011-06-09, 22:42   

Syzyf, poczytaj o savoir vivre. Nauczyciel stoi wyżej w hierarchii niż uczennica, tak samo jak przełożony stoi wyżej w hierarchii od pracownicy. To ja pierwszy wyciągam ewentualnie rękę do uczennicy i to ona wstaje kiedy ja wchodzę - nigdy na odwrót.

Odpowiedz do tematu