Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2010-12-10, 12:13 Dziwne imiona
Ostatnio spotkałem się, że uczeń miał na imię Thomas. Kilka razy "próbowałem" mówić do niego Tomek, ale on mnie poprawiał na Thomas. Zachowałem się zgodnie z jego życzeniem. Uczeń jest Polakiem. Kompletnie się nie znam, czy jak urodzi mi się syn to mogę mu nadać imię John, Bill itd.?
_________________ W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama
Coś słyszałam, że jak jeden rodzic jest cudzoziemcem, to może nadać dziecku imię w swoim języku, ponadto dziecko takie może otrzymać trzy imiona, a nie maksimum dwa
Jeśli oboje rodzice są Polakami, to muszą nadać imię zgodne z pisownią polską - stąd się biorą wszystkie Dżasminy, Andżeliki, Dżesiki i inne (osobiście znam kilka takich dziewczynek w wieku do 10 lat, które mają tak na imię - imię zagraniczne i polska pisownia).
Ustawa Prawo o aktach stanu cywilnego:
Art. 50.
1. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze
dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego,
w formie zdrobniałej oraz imienia niepozwalającego odróżnić płci dziecka.
Znam dziewczynkę o imieniu Mercedes. Oj, bidulka, nacierpiała sie w szkole...
Basso profondo
Post nr 6, Wysłany: 2010-12-10, 20:17
Jedliński napisał/a:
Kilka razy "próbowałem" mówić do niego Tomek, ale on mnie poprawiał na Thomas.
A jak jest w dokumentacji szkolnej?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
katty
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 428 Skąd: mazowieckie
Post nr 7, Wysłany: 2010-12-11, 08:34
Koma, może dziewczynka miała hiszpańskie korzenie, bo Mercedes to hiszpańskie imię żeńskie (od którego wzięła się nazwa samochodu, nie odwrotnie). Pochodzi od słowa 'merced' oznaczającego miłosierdzie. Jednak rzeczywiście w innym kontekście kulturowym dla dziecka to bardzo krzywdzące imię, bo ma tylko jedną konotację. Podobnie, jak nazywanie dziewczynki Pamela - większości dzieci kojarzy się głównie z pewną dość znaną Pamelą.
monikaswiostek
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Gru 2009 Posty: 1 Skąd: mazowieckie
Post nr 8, Wysłany: 2010-12-11, 17:32
Ja też mam dosyć tych BRAJANÓW, MAJKELÓW, DEREKÓW.Przecież to głupie!
Ja znam osobę, która ma pochodzące z USA imię Diesel. Zastanawiam się, czy było mu w szkole ciężko.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 11, Wysłany: 2010-12-12, 09:36
Jedliński napisał/a:
Kilka razy "próbowałem" mówić do niego Tomek, ale on mnie poprawiał na Thomas.
W sąsiedniej szkole była uczennica o imieniu Cinderella. Wyobraźcie sobie, że nauczyciel woła "Kopciuszku, przynieś kredę; wytrzyj tablicę..." Lepiej nie spolszczać
Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 12, Wysłany: 2010-12-12, 21:08
Cytat:
imienia niepozwalającego odróżnić płci dziecka.
Czy gdy ktoś w Polsce usłyszy imię np. Mercedes to potrafi odróżnić płeć? Wiele osób tak, ale czy większość. Przypuszczam, że kierownicy urzędu ulegają rodzicom i nie chcą mieć problemów. W dokumentach był Thomas. Wybieranie dzieciom tak kontrowersyjnych imion jest w mojej opinii dość krzywdzące dla dziecka. Po pewnym czasie myślę, że się przyzwyczajamy do takich dziwnych imion, ale pierwsze reakcje i skojarzenia mogą być różne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum