Post nr 1, Wysłany: 2006-08-19, 19:26 Jak się pisze KROWA?
Pierwsza klasa szkoły podstawowej, integracyjna. Dzieci piszą tekst tzw. "z pamięci" - zdanie napisane na tablicy, analizowane, po czym zmazywane - trzeba napisać je samodzielnie w zeszycie. Jeden chłopiec z grupy integracyjnej ze względu na spore trudności w nauce miał napisać z pamieci pojedyncze słowa. Trafiło mu się m.in. słowo KROWA. Zanalizowałam je z nim, zmazałam, poleciłam je napisać. Za chwilę sprawdzam, a w zeszycie zamiast podanego słowa...ku&%&*%. Proszę sobie wyobrazić moje i koleżanki zaskoczenie (klasa integracyjna=2 panie) Z trudem zachowawszy powagę pokazałam zeszyt kolezance, która dziwnie pokasłując zaczeła gwałtownie szukać czegoś w biurku No cóż, jesteśmy tylko ludźmi, prawda?
Po fakcie poprawiłam oczywiście bąd, choć...nie wyjaśniłam dziecku dokładnie, co napisało - po co ma zapamietywać takie słowa
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 31 Dołączyła: 17 Lut 2007 Posty: 46 Skąd: Opolszczyzna
Post nr 3, Wysłany: 2007-02-26, 11:13
A ja na początku lekcji, rozdałam testy, wyjaśniłam co na czym polega, objaśniłam zadania, po czym ostrzegłam, że jak mi ktoś będzie rozmawiał albo odwracał się to obniżam "spodnie" .. zamiast stopnie... przejęzyczenie, ale dzieciary zdębiały. Po czym jeden spytał przytomny: Ale czyje proszę Pani? Swoje czy Nasze? Myślałam, że padnę.
Ja miałam gorszą sytuację: Dyżurowałam jak zwykle na ostatnim piętrze, gdzie zazwyczaj w męskiej toalecie jest palarnia. Wchodzę zwabiona dymem i mówię: No, no Panowie! Na co chłopiec będący w trakcie oddawania się czynnościom fizjologicznym zmienił rotację strumienia, tak że ściana nadawała się do gruntownego czyszczenia. Dobrze, że nie ucierpiał kolega stojący obok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum