Post nr 1, Wysłany: 2007-08-11, 15:06 Męska zagadka
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę-każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, trzy razy 9 daje nam 27 zł, 2 zł wziął kelner...a gdzie jeszcze 1 zł?
Jeśli kelner zebrał od klientów 30 zł i wydał im 3 zł tzn, że miał 27 zł. (30 zł - 3zł =27 zł)
Skoro sobie zostawił 2zł , czyli 27zł - 2 zł =25 zł i tyleż kosztowała wódka. Wszystko się zgadza !
O jakiej więc złotówce mowa?
Sposób rozumowania przedstawiony w zagadce jest fałszywy i dlatego prowadzi do absurdu.
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Przedmiot nauczania: matematyka, fizyka
Post nr 8, Wysłany: 2007-09-22, 18:10
Przedyskutowałem ja przy flaszce z kolegą i nie osiągnęlismy porozumienia - zarysowały sie poważne rozbieżności. Postanowiliśmy więc kontynuować dyskusję, aż do osiągnięcia konsensusu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum