U nas czasem w pokoju nauczycielskim posypią się wulgarne wypowiedzi. Jedna z moich koleżanek tak klnie, że nie mogę już Jej słuchać. Strasznie przesadza.
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 32, Wysłany: 2011-05-01, 12:41
Nauczyciel też człowiek, ale przy uczniach nie powinno mu się zdarzyc. Samo zwracanie uwagi uczniom na niestosownośc używania wulgaryzmów to mało, trzeba z nimi o tym rozmawiac. Kiedyś na lekcji wychowawczej podjęłam ten temat i klasa miała bardzo dużo do powiedzenia...oczywiście bez użycia niecenzuralnych słów. Zastanawialiśmy się nad przyczynami "popularności" pewnych słów. Apropos, wczoraj w godzinach popołudniowych oglądałam program komercyjnej stacji, gdzie "legalnie" padło kilka razy słowo jurora: za*****cie. O tempora, o mores!
Post nr 33, Wysłany: 2011-05-06, 22:07
Cytat:
Apropos, wczoraj w godzinach popołudniowych oglądałam program komercyjnej stacji, gdzie "legalnie" padło kilka razy słowo jurora: za*****cie. O tempora, o mores!
Ja w pamięci mam lekcję fizyki (napomknęłam zresztą już o tym kiedyś). Kochana starsza pani, naruszona już trochę zębem czasu przez co siwa jak gołąbek, wspaniała wychowawczyni młodzieży. Akurat byliśmy chyba z tematami fizycznymi do przodu, więc zebrało się nam na pogawędki, nie o fizyce, lecz o... fizyczności, życiu rodzinnym itp Zeszło na temat ojczymów, macoch i ich pasierbów/pasierbic. Jako że nauczycielka zna temat z autopsji, postanowiła zabrać głos mówiąc: "dla mnie ten, kto ma w dupie dziecko z poprzedniego związku to nie człowiek". Na dodatek powiedziała coś w tym stylu jeszcze ze 3 razy, i tylko raz za przeproszeniem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum