Niedawno na lekcji. Chłopak mówi:
- Ja zrobiłem niedawno eksperyment.
- Tak? Jaki?
- Wziąłem garnek, wlałem mleko i wsypałem płatki śniadaniowe do środka... na opakowaniu jest napisane, że mają dużo żelaza i magnezu, więc wziąłem magnes i zacząłem nad nimi machać. A one się poruszały!
-...
Komentarz jednego kolegi po lekcji: "To ja może sprawdzę, ile jest żelaza w marchewce?". A tamten był taaaki zdziwiony: "No i z czego się śmiejecie? Ja naprawdę chciałem sprawdzić!"
Zbyszko Dulski wyrusza z domu na dnie i noce, aby się puszczać i lumpartować. (zamiast "lumpić")
Jacek Soplica był kwestionariuszem (//"kwestarzem") i miał dobre, uczciwe stosunki z kobietami. Sarmatami nazywano szlachtę, która była konserwowa. (//"konserwatywna")
Rycerze urządzali teleturnieje. (//"turnieje")
W 1877 w Ameryce Północnej toczyła się wojna seksualna. (//"wojna secesyjna")
błędy w szyku:
A do kotletów była sałata, którą mamusia przyprawiła potem.
Powinno być: "A do kotletów była sałata, którą mamusia potem (właściwsze byłoby użycie wyrażenia "dopiero później") przyprawiła."
Maciek wypędzony przez Ślimaka, zamarzł w lesie i bardzo tego żałował.
Powinno być: "Ślimak bardzo żałował, że wypędził Maćka, który zamarzł w lesie."
- używanie niewłaściwego spójnika:
Ze zdania: "Ludzie ginęli z mrozu i innych chorób zakaźnych." wynika, że mróz to też choroba zakaźna...
- stosowanie powtórzeń:
Wszelkie robaki poruszają się ruchem robaczkowym.
Sytuacja Francji była w trudnej sytuacji.
- popełnianie błędów logicznych, wskazujące na brak umiejętności logicznego myślenia:
Bogurodzica była napisana w języku polskim po łacinie.
Beniowski zabił sześciu kozaków. Jeden z nich umarł, a inni uciekli.
Roland był bardzo towarzyski. Nawet po śmierci towarzyszy znosił ich trupy z pola walki.
- stosowanie skrótów myślowych:
Największym błędem Bolesława Krzywoustego było to, że podzielił swoich synów na 5 części.
Przewodniczący zebrania nie mógł dalej mówić, ponieważ wyschła mu karafka.
Królowa Kinga została świętą, bo Bolesław był wstydliwy.
- nieznajomość wartości liczb, miary:
...były ich tysiące, a nawet setki.
Polska poćwiartowano na trzy nierówne połowy.
Antek za młodych lat miał cztery lub pięć lat.
.... i wiele, wiele innych przykładów!
- stosowanie swoistego rodzaju neologizmów powstałych ze złożenia znaczeń dwóch różnych wyrazów w znaczenie jednego wyrazu, na zasadzie skojarzenia:
Maciek Dobrzyński był konfederastą i nie stronił od króla.
Istota dowcipu polega na tym, że autor użył zamiast wyrazu konfederata, wyrazu konfederasta, który - postawiony obok sformułowania "nie stronił od króla" ("stronić" - 'lubić, darzyć sympatią; szukać czyjegoś towarzystwa; gonić za kimś') wywołuje natychmiast skojarzenie ze słowem pederasta; w ten sposób Maćkowi przypisano "Bóg wie co..."
- używanie wyrazów mających więcej niż jedno znaczenie, przy czym przynajmniej jedno z nich związane jest np., z fizjologią lub seksem - stąd zupełnie inny wydźwięk informacji zawartej w takim zdaniu:
Ślimakowa wciąż napierała na męża, szepcąc, żeby się nie opierał.
Kościuszko tylko w nagłych potrzebach wracał do kraju.
Zenon Ziembiewicz skrzywdził Justynę z duch stron.
= używanie frazeologizmu w złym kontekście:
Zamek w "Zemście" stanął im w gardle, jako kość niezgody.
Alchemik to taki człowiek, który chciał z igły zrobić widły.
Napoleon był niski, ale na wszystkich patrzył z góry.
- popełnianie błędów składniowych typu:
Pożyczyłam książkę od koleżanki, która była zniszczona. Pytanie: kto lub co było zniszczone? Koleżanka, czy książka?
Podobnie jak w zdaniu: "Do uprawy roli Barbara nie nadawała się, więc Bogumił sam ją uprawiał." - Barbarę, czy rolę?
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 34 Skąd: małopolskie
Post nr 68, Wysłany: 2008-05-23, 09:40
na lekcji j.angielskiego uczeń chciał przetłumaczyć zdanie, które po polsku miało brzmieć "Kiedy szedłem przez park zobaczyłem list na drodze" więc po angielsku wyglądałoby to mniej więcej tak-
While I was walking through the park I saw a letter on the road-prawda?
natomiast w wykonaniu mojego ucznia brzmiało ono tak-
While I was walking through the PORK I SEW a letter on the ROOD
COŚ PIĘKNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przetłumaczylibyśmy to mniej więcej tak-kiedy szedłem przez wieprzowinę szyję list w krucyfiksie
ja się uśmiałam
_________________ “People that hate cats, will come back as mice in their next life”
Klasa V, sprawdzenie umiejętności korzystania z wyszukiwarek internetowych.
10 pytań, odpowiedzi na które znaleźć trzeba w sieci (pierwsze pytanie ucznia: a my to mamy z głowy pisać, czy możemy poszukać w sieci).
Jedno z pytań: Jaką nazwę nosiła bomba atomowa zrzucona 6 sierpnia 1945 r. na Hiroszimę?
Jedna z odpowiedzi: Erich von Däniken
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
Standardowy tekst pierwszoklasisty chcącego oznajmić, że chcialby wlaczyć taką samą stronę, jak kolega siedzący obok.
On ma inny internet niż ja. A ja chcę mieć tak sam jak on.
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
Komar jest ssakiem, bo ssie mi krew.
Jeśli małpa jest człowiekiem, któremu się nie wiedzie to muszę zacząć jeść banany.
Chłop wyszedł ze wsi, ale wieś nigdy nie wyjdzie z chłopa.
Coś szeleszcze... to w trawie klaszcze.
Pieczary albo zdrowie - Minister zdrowia ostrzega!
_________________ Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum