Ja proponuję na wszelki wypadek zrobić zrzut bazy danych na dysk. Jeżeli coś nie wyjdzie, to zawsze będziemy mieli archiwum i będzie można zrobić to ręcznie.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
W panelu administratora powinna być taka możliwość. Jeśli nie ma, to trzeba zalogować się do panelu zarządzania bazami danymi i tam na pewno jest taka możliwość.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Widzę i już mam dość.
Jako moderator mam 2 możliwości: usunąć konto lub zbanować (w tym przypadku muszę kolejno dać 6 ostrzeżeń).
Obie uciążliwe.
Jeszcze trochę czasu upłynie zanim uda mi się porządek w tematach wprowadzić.
Czytałem. I mimo tego stoję na stanowisku, że opłaca się coś takiego mieć. A dlaczego? Bo użytkownik wklepuje kod tylko raz - podczas rejestracji. Gdy uda mu się z sukcesem zarejestrować - nie musi tego czynić więcej. W połączeniu z obowiązkiem logowania problem jest łatwo zażegnany.
Poza tym istnieje specjalna odmiana captcha, tj. reCAPTCHA, która posiada funkcję odczytywania tekstu na głos - co jest ukłonem w stronę osób niewidomych i słabowidzących. System ten sam także generuje obrazki, co w zasadzie obala dwa główne argumenty z tej strony. Zaś jednorazowe wklepanie kodu przy rejestracji z pewnością nie jest jakieś mocno uciążliwe.
Ja tu widzę tylko jeden potencjalnie słaby punkt. Oczywiście istnieje możliwość, że ktoś najpierw stworzy konta na forum, a potem udostępni je spambotom. Jednakże, jesteśmy zbyt małym forum, by ktokolwiek się w to bawił
Zauważyłem. Tak czy siak nic nie zrobimy z kontami już założonymi, bo raczej nie ma prostej metody weryfikacji takich kont. Tym niemniej jest możliwość zapobieżenia dalszemu spamowaniu, poprzez utrudnienie zakładania takich kont w przyszłości.
A ja zauważyłem ciekawą właściwość. Otóż, wszystkie boty mają jako datę urodzenia wpisaną tak zwaną godzinę zero czasu uniksowego, czyli 1 stycznia 1970. Proponuję zbanować wszystkich, rzekomo urodzonych tego dnia, tak pro forma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum