Wiek: 31 Dołączył: 27 Mar 2006 Posty: 88 Skąd: Międzychód
Post nr 3, Wysłany: 2007-07-24, 16:52
Już wszystko tłumaczę:
Po necie szaleją różnego rodzaju roboty, jedne to dobre robale inne złe Akurat ten
Marek napisał/a:
Mediapartners-Google/2.1
odpowiedzialny jest za kontrolowanie reklam google oraz poprawności ich wyświetlania na stronach.
Zdecydowana większość to roboty wyszukiwarek internetowych, które pobierają treść strony zapisują we własnej bazie. Potem umożliwia to ułożenie rankingu oraz sprawne wyszukiwanie treści.
One poza pożeraniem transferu i zajeżdżaniem serwerów nic szkodliwego nie robią
Ale uwaga są jeszcze robale przeszukujące strony w poszukiwaniu adresów email. Tu już trochę gorzej, bo one zazwyczaj nie przedstawiają się. Trudniej jest je wyciąć. Zatem maila lepiej podawać z dużą ostrożnościa ... W procesie rejestracji jak najbardziej, ale ukryć widoczność. Pisanie na stronach barbara@wp.pl , nic dobrego poza tonami spamu raczej nie przyniesie ... Dobrym pomysłem jest posiadanie 2 konta, tylko do podawania w necie, na które lądują wszelkie spamy i wirusy
Kolejnymi robalami są roboty spamujące linkami. Czyli jesli jest jakieś pole formularza to wpisz tam linka do swojej strony Zaczęło się od spamowania ksiąg gości, a obecnie algorytny ewoluowały do tego stopnia, że potrafią zczytać kod z zabezpieczenia obrazkowego. Na razie udało się ich pozbyć przez pytanie w formularzu rejestracyjnym.
Więc spokojnie, roboty nie popsują nam forum te które widać w użytkownikach online, są niegroźne , ale przestrzegam przed jawnym przekazywaniem maili.
Jeśli Wam to bardzo przeszkadza to mogę wyłączyć te opcje w panelu, roboty nadal będą tylko nie będziecie ich widzieć
Post nr 9, Wysłany: 2011-01-17, 14:39 16 milionów postów
Sporo użytkowników tego forum napisało niby po ponad 16 milionów postów. Widać to na liście użytkowników posortowanych wegług malejąco liczby postów. Niepokoi mnie ten błąd forum, zwłaszcza że jeszcze niedawno było takich użytkowników tylko kilku.
Żeby było ciekawiej, to prawie wszystkie te osoby maję po 16777215 postów, a jedynie kilka z nich trochę mniej.
I jeszcze jedna ciekawostka. Oglądając ich profil nie ma tam ani „pokaż ostatni post”, ani „znajdź wszystkie posty”.
Na forum też raczej nikogo o takim nicku piszącego nie zauważyłam.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Podejrzewam, że to błąd skryptu rejestrującego. Ewentualnie celowe czyjeś działanie.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Na forum też raczej nikogo o takim nicku piszącego nie zauważyłam.
Ja pamiętam swego czasu trollowanie @Kosiarki_gąsiennicowej i @Pjenset_Silnia, a @CWRO czasem pisze o jakichś szkoleniach i jej posty można przejrzeć normalnie.
Ostatnio, jakiś miesiąc temu, było tych rekordzistów zdecydowanie mniej. A w ogóle zaczęli się pojawiać na forum tak z półtora roku temu, chyba wraz z pojawieniem się wspomnianych wyżej @Kosiarki i @Silni.
haLayla napisał/a:
Podejrzewam, że to błąd skryptu rejestrującego.
W takim razie ten skrypt miesza wśród użytkowników wcześniej zarejestrowanych, jak widać, a nie tych, co się aktualnie rejestrują.
edzia, jest jeszcze inna możliwość. Ktoś znalazł lukę w oprogramowaniu forum i się bawi Biorąc pod uwagę, że skrypt forum jest z 2003 roku, to jest to faktycznie możliwe. Może czas na małą aktualizację?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum