Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
internet ale jak?
Autor Wiadomość
[student]edytka.mikulska 

Przedmiot nauczania: chemia
Post nr 1, Wysłany: 2010-07-23, 11:54   internet ale jak?

Witam,
chciałabym by mi ktoś doradził jak założyć internet. Mam tel. w era i Windows XP i chciałabym założyć internet. Czy na stacjonarnym komp. będzie dobrze działał internet przenośny? Moja kol. ma w erze neta i płaci za neta 49 zł. Może taki założyć? Bardzo bym chciała by mi ktoś doradził. Pozdrawiam.

vuem 

Post nr 2, Wysłany: 2010-07-23, 15:09   

Edytko, wiele zależy od konkretnych dostępnych ofert w Twoim miejscu zamieszkania.

Na pewno nie ma znaczenia jaki masz Windows, czy komputer.

Jeśli mieszkasz w mieście, to raczej taniej dostaniesz łącze z kablówki lub lokalnego providera...i chyba stabilniejsze i prostsze będzie to rozwiązanie.

Ale tylko gdybam, bo nie ma chyba uniwersalnej rady.

iTulka 

Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 3, Wysłany: 2010-07-23, 18:37   

Racja - nie ma jednego, uniwersalnego rozwiązania. Musisz wziąć jeszcze pod uwagę, jakie masz priorytety, czy chodzi Ci o niską cenę, szybkie łącze, czy stały dostęp gdziekolwiek będziesz itd.
Ja od pewnego czasu mam przenośny net w formie małego, sprytnego pen-drive`a i jestem z niego bardzo zadowolona. Kupuję sobie w kasie doładowanie za 30zł miesięcznie - i na moje potrzeby (a nie jestem net-maniakiem) wystarcza. Dodatkowo nie muszę się martwić abonamentem, jak to wcześniej bywało.
Nie chciałabym jednak na forum robić reklamy tej firmie, więc jeśli masz wątpliwości, to na privie chętnie Ci powiem więcej :)

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 4, Wysłany: 2010-07-24, 20:47   

Ja mam i laptoczka i stacjonarkę, a net radiowy :) sprawuje się super, a aby na obu kompach był - mamy w domu router bezprzewodowy. Osobiście polecam, z laptokiem mogę po całym otoczeniu się przemieszczać. Dostęp za 54zł 4,3mb.

[student]edytka.mikulska 

Post nr 5, Wysłany: 2010-07-29, 10:02   

iTulka napisał/a:
Racja - nie ma jednego, uniwersalnego rozwiązania. Musisz wziąć jeszcze pod uwagę, jakie masz priorytety, czy chodzi Ci o niską cenę, szybkie łącze, czy stały dostęp gdziekolwiek będziesz itd.
Ja od pewnego czasu mam przenośny net w formie małego, sprytnego pen-drive`a i jestem z niego bardzo zadowolona. Kupuję sobie w kasie doładowanie za 30zł miesięcznie - i na moje potrzeby (a nie jestem net-maniakiem) wystarcza. Dodatkowo nie muszę się martwić abonamentem, jak to wcześniej bywało.
Nie chciałabym jednak na forum robić reklamy tej firmie, więc jeśli masz wątpliwości, to na privie chętnie Ci powiem więcej :)

nawet nie wiedziałam, ze tak można. Opowiesz mi jak to jest?

[student]edytka.mikulska 

Post nr 6, Wysłany: 2010-07-29, 10:12   

vuem napisał/a:
Edytko, wiele zależy od konkretnych dostępnych ofert w Twoim miejscu zamieszkania.

Na pewno nie ma znaczenia jaki masz Windows, czy komputer.

Jeśli mieszkasz w mieście, to raczej taniej dostaniesz łącze z kablówki lub lokalnego providera...i chyba stabilniejsze i prostsze będzie to rozwiązanie.

Ale tylko gdybam, bo nie ma chyba uniwersalnej rady.

Mieszkam na wsi ale przy głównej ulicy. Nie wiem czy mam zamówić ten w erze za 49 zł. Chciałabym byc pewna bo sie podpisuje umowę na dwa lata.

vuem 

Post nr 7, Wysłany: 2010-07-29, 10:42   

To jest internet stacjonarny na łączach TP, czyli masz telefon stacjonarny. Czy się bardziej opłaca niż np. Neostrada, nie wiem.
Cena za internet do 1Mb/s nie jest wg mnie wygórowana.

Może w TP SA zapytać ile Cie będzie kosztowało takie łącze.

Nie ma Edytko człowieka, który by na swoje łącze internetowe nie narzekał...no nie licząc tych, co wszystko mają najlepsze :mrgreen:

[student]edytka.mikulska 

Post nr 8, Wysłany: 2010-07-29, 12:52   

vuem napisał/a:
To jest internet stacjonarny na łączach TP, czyli masz telefon stacjonarny. Czy się bardziej opłaca niż np. Neostrada, nie wiem.
Cena za internet do 1Mb/s nie jest wg mnie wygórowana.

Może w TP SA zapytać ile Cie będzie kosztowało takie łącze.

Nie ma Edytko człowieka, który by na swoje łącze internetowe nie narzekał...no nie licząc tych, co wszystko mają najlepsze :mrgreen:

Nie mam tel stacjonarnego.

vuem 

Post nr 9, Wysłany: 2010-07-29, 13:44   

No to blueconnect, czy jak to się tam u nich w Erze nazywa.

Jedyna alternatywą chyba byłaby internet droga radiową, ale pewnie i jakość i cena byłaby podobna.

Bierz i się nie zastanawiaj. Potem będziesz mieć czas na rozmyślania, ocene i opinię...ewentualnie, by żałować i złorzeczyć :wink:

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka

Post nr 10, Wysłany: 2010-07-29, 13:45   

edytka.mikulska napisał/a:
Nie mam tel stacjonarnego.

Ale może w Twojej miejscowości działa neostrada? Dowiedz się w TP. Teraz podobno można podłączyć neostradę bez telefonu stacjonarnego.

malgosi35 
nauczyciel i mama

Przedmiot nauczania: genetyka, inżynieria genetyczna, biotechnologia
Post nr 11, Wysłany: 2010-07-29, 21:55   

Najlepiej było by wypróbować ,,zasięg'' w twojej miejscowości. Każda sieć chwali się swoimi mapami zasięgu a gdy wyjedzie się ,,na wieś'' to bardzo różnie z tym bywa. Jeśli są u was telefony stacjonarne a nie zależy ci na przenoiśnym dostępie to najbardziej stabilnym łączem jest neostrada. Ja mam na lapku iPlusa i przez dwa lata męczyłam się strasznie, po dwóch latach groźba rezygnacji spowodowałam rawdopodobnie,,przełączenie mnie na lepsze łącze'' bo mniej się męcze.
Teraz z lapkiem siedzę na wsi i czieszę się jak złapię internet.
Ps. Masz kartę sieciową?

vuem 

Post nr 12, Wysłany: 2010-07-30, 06:49   

malgala napisał/a:
Teraz podobno można podłączyć neostradę bez telefonu stacjonarnego.

No na stronie TP napisano, że "jeśli nie masz linii telefonicznej, to i tak możesz zamówić neostradę, opłata za utrzymanie linii wynosi 29 PLN.

Czyli telefonu stacjonarnego mieć nie musisz, ale "utrzymywać linię" trzeba :wink: ...jeden czort.

Odpowiedz do tematu