Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2011-10-22, 22:19 Tablety.
Wątek o tabletach. Tak niezdarnie zacznę. Może toś ma tablet na tym forum i jak się chce pochwalić oraz opowiedzieć o swoich doświadczeniach związanych z tabletami.
Ja nie mam i jest to chyba niezłe cacko (przynajmniej tak mi się wydaje).
to jest dobra zabawka. przydaje sie osobom dużo podróżującym, mającym mobilną prace. dla mnie jest mało przydatny, bo napisać coś w nim dłuższego to męczarnia. dobry jest żeby coś w necie sprawdzić i tyle. ale dokładnie tyle samo można na komórce zrobić.
_________________ Istnieje silna tendencja do stawania się tym, co umysł sobie wyobrazi. korepetycje
Uwielbiam marnowanie publicznych pieniędzy. Wprost to kocham.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Ja mam ipada 2 64 gb, z którego teraz piszę. Odkąd zacząłem używać tableta, rzadko siadam do komputera, praktycznie wszystko robię na ipadzie. Nie zamierzam też kupować już więcej sprzętu pod Windows - jak będę kupował komputer, czy laptop, to od Apple. Technologia się zmienia i już wkrótce komputery starego typu odejdą do lamusa historii. Wykorzystuję ipada w pracy z dziećmi (po to go kupiłem). Apple (Steve Jobs) stworzyło genialny system, który stwarza właściwie nieograniczone możliwości do nauki, edukacji i terapii. Tysiące programów, które są w non stop aktualizowanej bazie Apple Store wymagają jednak od konsumenta (przyzwyczajonego do środowiska Windows) do przedstawienia się i samokształcenia nt systemu iOS. Wielu będzie mówiło, że po co, że "to głupie" a prawdą jest, że za parę lat już paroletnie dzieci będą miały dostęp do smartfonów a zatem i Internetu, co wymusi zmianę podejścia do systemu kształcenia i edukacji. Moim zdaniem powinno się uczyć dzieci korzystać z tych urządzeń, by nie kojarzyły się tylko z grami. Z mojego doświadczenia widzę, że już dwuletnie dzieci potrafią obsługiwać niektóre programy edukacyjne (np. Karty z obrazkami - gry pamięciowe). Dla sceptyków dodam, że zakupując do tableta specjalny pen - można po nim pisać, rysować, kolorować itp. rozwijając jednocześnie chwyt pęsetowy dziecka oraz jego zdolności manualne... Nie wspomnę o "nadświetlnej" szybkości włączania i wyłączenia systemu, programów itp w porównaniu z windowsem. Dam przykład: w telewizji zobaczyłem przepis na jakieś danie - w parę sekund znajduję go w Googlu na tablecie, który mam pod ręką i zaczynam je robić. Jakbym miał wyciągać laptopa, czekać 5 min. zanim się włączy, uruchomi 100 procesów i "rozgrzeje" to by mi ochota na jedzenie przeszła. Jednym słowem - stary system to ogromna strata czasu, i ryzyko skrzywienia kręgosłupa siedząc przy komputerze.
Jedliński
Post nr 6, Wysłany: 2012-04-07, 19:33
Tak tylko drobiazg - cena . Ipad kosztuje około 2 tysięcy lub więcej. To mi humorystycznie koresponduje z szumem, jaki wywołał tablet w biedronce za 350 zł.
Może i kosztuje 2-3 tysiące, w zależności od modelu i pamięci, ale jakość wykonania jest bardzo dobra, no i przede wszystkim system iOS dostajesz za darmo - nie musisz kupować i wgrywać programów z płyt. Dlatego właśnie nie ma wirusów na tej platformie. 2 tysiące to dużo za tablet Appla? Zawsze można na raty wziąć. Dzieci na komunię dostają teraz średnio więcej pieniędzy, więc taki wydatek to raczej inwestycja...
Jedliński
Post nr 8, Wysłany: 2012-04-08, 11:22
Najnowszy ipad ponoć 3,5 tysiąca..... Myślę, że dla wielu rodzin takie pieniądze to jednak kosmos ekonomiczny....
Jeśli chodzi o ipada to gwarancja jest tylko na rok? Urządzenie za kilka tysięcy i gwarancja na rok....?????????????
Gwarancję można i na 3 lata kupić. Widzę, że jest duża obawa i opór przed tabletem... Za dobry komputer z parametrami wystarczającymi do gier też trzeba dać 2000 zł, do tego oryginały programów podrażają wszystko, chyba że po piracku... Właśnie to mi się w Apple podoba - polityka prywatności itd...
Jedliński
Post nr 10, Wysłany: 2012-04-08, 11:56
Dla mnie ipad jest po prostu za drogi w stosunku do laptopów czy netbooków....
do tego oryginały programów podrażają wszystko, chyba że po piracku
A z tymi programami oryginalnymi to nie do końca rozumiem, ale zaciekawiło mnie...... Nawet system operacyjny możesz mieć za darmo np. Ubuntu. A reszta to chyba wystarczą bezpłatne zamienniki.... O jakie płatne programy Ci chodziło....?
pozdrawiam
_________________ W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama
System Windows, który zazwyczaj wciskają nam z laptopem lub komputerem też musi być w jakiś sposób kupiony. Platforma iOS jest za darmo, wraz z jej wszystkimi udogodnieniami i aktualizacjami. Z tymi programami to jest tak: są i wersje darmowe jak i płatne, jak wszędzie. W tych dopuszczonych do Apple Store dlatego właśnie nie ma wirusów, bo to Apple decyduje, czy dany kod programu dopuści do systemu, czy nie, chyba, że jailbreak ktoś zrobi, żeby uzyskać dostęp do Cydii (takiego jakby serwera z programami nie dopuszczonymi przez Appla), tylko po co...? Oferta Appla dla tabletów w porównaniu z androidem jest nieporównanie większa, by nie powiedzieć gigantyczna, trzeba tylko znać angielski, żeby umieć się poruszać po ich AppStore. Cóż - nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać do takiej inwestycji - faktem jest, że na wydanie 3000 zł nawet na raty, wielu sobie nie pozwoli, choćby z powodu lęku przed funkcjonalnością tego urządzenia, koniecznością przestawienia sie na nową technologię (nauczenia się jej) i przekonania o wyższości komputerów tradycyjnych. Świat idzie jednak w kierunku urządzeń angażujących dotyk, (nie tylko wzrok i słuch), czego dowodem jest choćby Windows 8, stworzony z myślą o takich urządzeniach jak tablety i smartfony. Ciekawe, co będzie za kilka lat? iPhonem 4s już można sterować poprzez komendy głosowe, zapisując tekstowo notatkę głosową (na razie tylko po angielsku) - a co, jak w przyszłości urządzeniami będzie można sterować sama myślą... ? Pozdrawiam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum