_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
hehe
a jeszcze takich zadań rymowanych? kurczę, to wciąga! Nawet starych belfrów
Post nr 20, Wysłany: 2007-09-22, 13:35 Modni piraci
oto kolejny problem poetycko-matematyczny
Piraci z "Łajby" z tego są znani,
Że zawsze chodzą ładnie ubrani.
Kiedyś nosili koszulki w paski,
Teraz ich oczy zdobią przepaski.
Co trzeci pirat z owej załogi
Przepaską lewe oko ozdobił.
Prawe pod taką przepaską chowa
Całej załogi równa połowa.
Siedmiu z powodu kiepskiego wzroku
Nie chce przepaski nosić na oku.
I to już wszyscy - starsi i młodzież.
Ilu piratów uległo modzie?
No chciałam, chciałam, ale dopiero teraz tu dotarłam
i se rozwiązę, a co! nie sam wynik ważny
ależ skąd, chciałam coś wytrwale biegnącego i tylko to miałam pod ręką
[ Dodano: 22 Wrzesień 2007, 18:51 ]
Basiek70 napisała
":D
a równania już umiem rozwiązywać, przypomnialam sobie
i fakt, 35 uległo modzie, a załoga łajby to 42 sztuki "
Basiek, resztę postu przenisłam do nowego wątku. Może prędzej się ktoś wypowie?
Post nr 27, Wysłany: 2007-09-23, 13:24 Ciekawe zadania
MONETY - klasa IV szkoła podstawowa
/Zadanie z XXI Międzynarodowych Mistrzostwach Gier Matematycznych i Logicznych w Paryżu/
Martyna pojechała na wakacje. Kupuje kartkę pocztową dla swojego kolegi Grzesia. Mogłaby uregulować należność trzema monetami o różnych nominałach, ale woli dać jedną monetę o nominale 0,50 € (euro). Sprzedawca wydaje jej wówczas trzy różne monety.
Jaka może być cena kartki pocztowej?
Monety, będące w obiegu, są następujące: 0,01 €; 0,02 €; 0,05 €; 0,10 €; 0,20 €; 0,50 €; 1 € i 2 €.
Post nr 28, Wysłany: 2007-09-25, 09:45 Ciekawe zadanie
Malgala przeczytałam Twoje zadanie, naprawdę jest ciekawe, a że kobieta lubi pieniądze to szybko obliczyłam bez wykonywania żadnych działań, że pocztówka mogła kosztować 0,27€ (3 różne monety czyli 0,20€ + 0,05€ + 0,02€), reszta to też trzy różne monety z 0,50€ czyli 0,50€ odjąć 0,27€ daje 0,23€ (0,20€ + 0,02€ + 0,01€) ale mogło być teraz zauważyłam nawet odwrotnie, cena mogła wynosić pocztówki właśnie 0,23€, oj coś mi się tutaj pomyliło, chyba muszę sięgnąć do kartki i obliczeń, a może Małgosiu podasz rozwiązanie, nie dasz się chyba męczyć jeszcze może nie starej ale zawsze nie takiej młodej belferce co? Podejrzewam, że to zadanie ma kilka rozwiązań! Pozdrawiam!
_________________ Umiesz liczyć, to licz w życiu tylko na siebie!
Post nr 30, Wysłany: 2007-09-25, 14:06 Ciekawe zadanie
Malgala nie przystąpiłam jeszcze do obliczeń bo miałam korepetycje z matmy i rozliczenia podatkowe, zapomniałaś, że muszę jakoś zarabiać na życie! Za chwilę mam dalej korepetycje więc na razie z obliczeń nici, wpadłam tylko na chwilę, wieczorem nad tym zadaniem zastanowię się skoro nie chcesz podać właściwego rozwiązania, a faktycznie nadal jesteśmy młode duchem, pozdrawiam Ela
[ Dodano: 25 Wrzesień 2007, 19:26 ]
Malgala jednak poddaję sie nawet wyliczenia na papierze mi nie pomogły, nie chce mi wychodzić inaczej, podaj może jakąś wskazówkę do rozwiązania tego zadania, a może jeszcze raz i dokładnie przeczytam i przeanalizuje treść tego zadania, czytanie ze zrozumieniem i analiza zadania matematycznego są najważniejsze (to dotychczas powtarzałam swoim uczniom!) bo nadal niestety wychodzą mi dwa wyniki (23€ i 27€ ale pewnie gdzieś tkwi błąd!) Może za łatwo się poddaję ale trudno! Ostatnio trochę mam za dużo problemów natury życiowej! Pozdrawiam Ela
_________________ Umiesz liczyć, to licz w życiu tylko na siebie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum