Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dziennik lekcyjny
Autor Wiadomość
Ewa_e 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 1, Wysłany: 2010-01-27, 18:49   dziennik lekcyjny

Witam
Mam problem dzisiaj dyrektorka zarzuciła mi że w dzienniku lekcyjnym na swój przedmiot zajęłam dwie strony w dzienniku i co za tym idzie że wpisałam oceny semestralne w rubryce ocena końcoworoczna
Czy ktoś może mi pomóc bo nigdy nie zdarzyło mi się abym musiała się tłumaczyć z takiej rzeczy :-(

edzia 

Post nr 2, Wysłany: 2010-01-27, 19:20   

U mnie, o ile starcza mi miejsca, na j. polski przeznaczam też dwie strony, wedle życzenia. Wówczas rubrykę przeznaczoną na klasyfikację śródroczną przeznaczyć można na oceny cząstkowe, a oceny śródroczne wystawia się w ostatniej rubryce na stronie (tej przewidzianej niby na ocenę roczną. Te rubryki są zresztą nieopisane, trzeba je tak, czy inaczej opisać: "ocena śródroczna", "ocena roczna", więc nie ma czegoś takiego, jak oceny wpisane w niewłaściwej kolumnie.

Ewa_e 

Post nr 3, Wysłany: 2010-01-28, 07:23   

dzięki za odpowiedź ale niestety ta dyrektorka kazała mi podać podstawę prawną na mocy której mogłam tak zrobić co jest dla mnie absurdem i dlatego nie wiem co mam jej odpowiedzieć :?

Basso profondo 

Post nr 4, Wysłany: 2010-01-28, 07:38   

Powiedz, że podstawy prawnej nie znasz, ale taka jest praktyka. To ona jest dyrektorem; koń ma wielki łeb, niech się martwi. Jak każe dziennik zniszczyć i założyć nowy, to to zrobicie. Wcześniej nie ma się co przejmować. :)

Ewa_e 

Post nr 5, Wysłany: 2010-01-28, 08:29   

Tak jej powiedziałam to ona do mnie z tekstem że będę musiała zwrócić koszt założenia nowych dzienników i dzienniki będzie trzeba przepisać A ja uczę w 3 klasach i nie wyobrażam sobie przepisywania aż trzech dzienników to dla mnie jakaś jedna wielka bzdura :twisted:

Basso profondo 

Post nr 6, Wysłany: 2010-01-28, 09:19   

Spokojnie, poczekaj, aż dyrektorka ochłonie i ewentualnie oficjalnie obciąży cię kosztami. Gwarantuję, że to drugie nigdy nie nastąpi. :)

A o dziennikach prawo mówi tyle:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU
z dnia 19 lutego 2002 r.
w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji.

§ 7. 1. Szkoła prowadzi dla każdego oddziału dziennik lekcyjny, w którym dokumentuje się przebieg nauczania w danym roku szkolnym, z zastrzeżeniem § 8.

2. Do dziennika lekcyjnego wpisuje się w porządku alfabetycznym lub innym ustalonym przez dyrektora szkoły nazwiska i imiona uczniów, daty i miejsca urodzenia oraz adresy ich zamieszkania, imiona i nazwiska rodziców (prawnych opiekunów) i adresy ich zamieszkania, a także tygodniowy plan zajęć edukacyjnych, oznaczenie realizowanych programów nauczania zawartych w szkolnym zestawie programów nauczania dla danego oddziału oraz imiona i nazwiska nauczycieli prowadzących poszczególne zajęcia.

3. W dzienniku lekcyjnym odnotowuje się obecność uczniów na zajęciach edukacyjnych oraz wpisuje się tematy przeprowadzonych zajęć, oceny i zaliczenia uzyskane przez uczniów z poszczególnych zajęć edukacyjnych, oceny zachowania, a także przeprowadzone hospitacje zajęć edukacyjnych. Przeprowadzenie zajęć edukacyjnych nauczyciel potwierdza podpisem.

4. Przeprowadzenie hospitacji zajęć edukacyjnych potwierdza podpisem nauczyciel upoważniony do sprawowania w szkole nadzoru pedagogicznego.

5. Do dziennika lekcyjnego prowadzonego przez szkołę dla dorosłych nie wpisuje się danych dotyczących rodziców (prawnych opiekunów) słuchaczy pełnoletnich.

§ 8. Wewnątrzszkolne ocenianie uczniów może być także dokumentowane w innym niż dziennik lekcyjny dokumencie, określonym w statucie szkoły, z tym że ustalone dla ucznia oceny końcoworoczne (semestralne), zaliczenia i ocenę zachowania wpisuje się do dziennika lekcyjnego.

Jak widzisz, rozporządzenie w ogóle nie zajmuje się kwestią, o którą pytasz, czyli nie zakazuje takiego postępowania, jeśli jest ono organizacyjnie uzasadnione. Nie ma też obecnie określonego prawem wzoru dziennika lekcyjnego, więc układ stron i rubryk trzeba traktować orientacyjnie.

Ewa_e 

Post nr 7, Wysłany: 2010-01-28, 14:50   

Dzięki wielkie za podpowiedź przy rozmowie z dyrą posłużę się jeszcze twoimi argumentami :D

Boguś 

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 8, Wysłany: 2010-02-07, 22:45   

Pomimo wszystko uważam, że ta dyrektorka ma jednak coś z głową nie tak - współczuję Ci

Ewa_e 

Post nr 9, Wysłany: 2010-02-08, 15:46   

Masz racje jest strasznie traktuje ludzi gorzej niż przedmioty nie miałam pojęcia jak zaczęłam tam pracować wydawało mi się że to normalna szkoła ale jednak pozory mylą i szybko przejrzałam na oczy dlatego zamierzam zakończyć tą współpracę i to definitywnie :D

gosiunia645 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 10, Wysłany: 2010-02-08, 16:41   

Dziwna ta dyrektorka. Uczę języka polskiego już 22 lata, zawsze na swoje oceny zajmuję 2 kartki i nigdy żaden dyrektor, ani dyrektorka, nie mieli do mnie z tego powodu pretensji. No, ale jak ktoś chce się przyczepić, to każdy sposób jest dobry.

Ewa_e 

Post nr 11, Wysłany: 2010-02-08, 18:02   

oj tak

koma

Post nr 12, Wysłany: 2010-02-08, 20:02   

Jeżeli dyrektorka każe Ci podać przepis, że możesz zając więcej stron dziennika, to Ty ją poproś o przepis, że nie możesz.

adresatka 

Post nr 13, Wysłany: 2010-02-10, 18:28   

koma napisał/a:
Jeżeli dyrektorka każe Ci podać przepis, że możesz zając więcej stron dziennika, to Ty ją poproś o przepis, że nie możesz.

Najlepszy sposób na "mądrego" dyrektora, chociaż dla młodego nieco ryzykowny.

Istotnie nigdzie nie określono ile stron można zająć na dany przedmiot.
W mojej szkole od zawsze nauczyciele zajmowali sobie u wychowawców tyle stron ile chcieli.
Matematycy i poloniści domyślnie dostają po dwie, angliści też, czasem wf-meni też tak mają. I jeszcze wiele stron zostaje pustych.

Poza tym... Nie można obciążyć materialnie pracownika za zakup "zniszczonego sprzętu"

Więc grzecznie poproś o przepis i wpisuj oceny na dwóch stronach. :-) Myślę, że powołanie się na nasze Forum troszkę ostudzi dyrektora.

I jeszcze jedno. W dziennikach mojej szkoły zostawiono wykropkowane miejsce na wpisanie czy jest to ocena semestralna, czy roczna. A u Ciebie jest już gotowe?

Odpowiedz do tematu