Post nr 1, Wysłany: 2010-01-27, 18:49 dziennik lekcyjny
Witam
Mam problem dzisiaj dyrektorka zarzuciła mi że w dzienniku lekcyjnym na swój przedmiot zajęłam dwie strony w dzienniku i co za tym idzie że wpisałam oceny semestralne w rubryce ocena końcoworoczna
Czy ktoś może mi pomóc bo nigdy nie zdarzyło mi się abym musiała się tłumaczyć z takiej rzeczy
U mnie, o ile starcza mi miejsca, na j. polski przeznaczam też dwie strony, wedle życzenia. Wówczas rubrykę przeznaczoną na klasyfikację śródroczną przeznaczyć można na oceny cząstkowe, a oceny śródroczne wystawia się w ostatniej rubryce na stronie (tej przewidzianej niby na ocenę roczną. Te rubryki są zresztą nieopisane, trzeba je tak, czy inaczej opisać: "ocena śródroczna", "ocena roczna", więc nie ma czegoś takiego, jak oceny wpisane w niewłaściwej kolumnie.
dzięki za odpowiedź ale niestety ta dyrektorka kazała mi podać podstawę prawną na mocy której mogłam tak zrobić co jest dla mnie absurdem i dlatego nie wiem co mam jej odpowiedzieć
Post nr 4, Wysłany: 2010-01-28, 07:38
Powiedz, że podstawy prawnej nie znasz, ale taka jest praktyka. To ona jest dyrektorem; koń ma wielki łeb, niech się martwi. Jak każe dziennik zniszczyć i założyć nowy, to to zrobicie. Wcześniej nie ma się co przejmować.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Tak jej powiedziałam to ona do mnie z tekstem że będę musiała zwrócić koszt założenia nowych dzienników i dzienniki będzie trzeba przepisać A ja uczę w 3 klasach i nie wyobrażam sobie przepisywania aż trzech dzienników to dla mnie jakaś jedna wielka bzdura
Post nr 6, Wysłany: 2010-01-28, 09:19
Spokojnie, poczekaj, aż dyrektorka ochłonie i ewentualnie oficjalnie obciąży cię kosztami. Gwarantuję, że to drugie nigdy nie nastąpi.
A o dziennikach prawo mówi tyle:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU
z dnia 19 lutego 2002 r.
w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji.
§ 7. 1. Szkoła prowadzi dla każdego oddziału dziennik lekcyjny, w którym dokumentuje się przebieg nauczania w danym roku szkolnym, z zastrzeżeniem § 8.
2. Do dziennika lekcyjnego wpisuje się w porządku alfabetycznym lub innym ustalonym przez dyrektora szkoły nazwiska i imiona uczniów, daty i miejsca urodzenia oraz adresy ich zamieszkania, imiona i nazwiska rodziców (prawnych opiekunów) i adresy ich zamieszkania, a także tygodniowy plan zajęć edukacyjnych, oznaczenie realizowanych programów nauczania zawartych w szkolnym zestawie programów nauczania dla danego oddziału oraz imiona i nazwiska nauczycieli prowadzących poszczególne zajęcia.
3. W dzienniku lekcyjnym odnotowuje się obecność uczniów na zajęciach edukacyjnych oraz wpisuje się tematy przeprowadzonych zajęć, oceny i zaliczenia uzyskane przez uczniów z poszczególnych zajęć edukacyjnych, oceny zachowania, a także przeprowadzone hospitacje zajęć edukacyjnych. Przeprowadzenie zajęć edukacyjnych nauczyciel potwierdza podpisem.
4. Przeprowadzenie hospitacji zajęć edukacyjnych potwierdza podpisem nauczyciel upoważniony do sprawowania w szkole nadzoru pedagogicznego.
5. Do dziennika lekcyjnego prowadzonego przez szkołę dla dorosłych nie wpisuje się danych dotyczących rodziców (prawnych opiekunów) słuchaczy pełnoletnich.
§ 8. Wewnątrzszkolne ocenianie uczniów może być także dokumentowane w innym niż dziennik lekcyjny dokumencie, określonym w statucie szkoły, z tym że ustalone dla ucznia oceny końcoworoczne (semestralne), zaliczenia i ocenę zachowania wpisuje się do dziennika lekcyjnego.
Jak widzisz, rozporządzenie w ogóle nie zajmuje się kwestią, o którą pytasz, czyli nie zakazuje takiego postępowania, jeśli jest ono organizacyjnie uzasadnione. Nie ma też obecnie określonego prawem wzoru dziennika lekcyjnego, więc układ stron i rubryk trzeba traktować orientacyjnie.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Masz racje jest strasznie traktuje ludzi gorzej niż przedmioty nie miałam pojęcia jak zaczęłam tam pracować wydawało mi się że to normalna szkoła ale jednak pozory mylą i szybko przejrzałam na oczy dlatego zamierzam zakończyć tą współpracę i to definitywnie
Post nr 10, Wysłany: 2010-02-08, 16:41
Dziwna ta dyrektorka. Uczę języka polskiego już 22 lata, zawsze na swoje oceny zajmuję 2 kartki i nigdy żaden dyrektor, ani dyrektorka, nie mieli do mnie z tego powodu pretensji. No, ale jak ktoś chce się przyczepić, to każdy sposób jest dobry.
Jeżeli dyrektorka każe Ci podać przepis, że możesz zając więcej stron dziennika, to Ty ją poproś o przepis, że nie możesz.
Najlepszy sposób na "mądrego" dyrektora, chociaż dla młodego nieco ryzykowny.
Istotnie nigdzie nie określono ile stron można zająć na dany przedmiot.
W mojej szkole od zawsze nauczyciele zajmowali sobie u wychowawców tyle stron ile chcieli.
Matematycy i poloniści domyślnie dostają po dwie, angliści też, czasem wf-meni też tak mają. I jeszcze wiele stron zostaje pustych.
Poza tym... Nie można obciążyć materialnie pracownika za zakup "zniszczonego sprzętu"
Więc grzecznie poproś o przepis i wpisuj oceny na dwóch stronach. Myślę, że powołanie się na nasze Forum troszkę ostudzi dyrektora.
I jeszcze jedno. W dziennikach mojej szkoły zostawiono wykropkowane miejsce na wpisanie czy jest to ocena semestralna, czy roczna. A u Ciebie jest już gotowe?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum