Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
I co tu zrobić
Autor Wiadomość
admirari 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 1, Wysłany: 2009-08-28, 11:11   I co tu zrobić

Witam wszystkich! :D
Od września zaczynam pracę w liceum (stażysta) jako matematyk. I na wstępie już mały problemik. Mój poprzednik przerabiał z młodzieżą H.Pawłowskiego, ale powiedział mi, że podręcznik okazał się za trudny i żebym sobie zmienił na inny. Wybrałem z Nowej Ery. Mam 1 i 2 klasę i powiedzcie jakie byłoby najlepsze rozwiązanie dla 2 klasy, która jeszcze trójmianów nie brała, a z "Nowej Ery" bierze się je w klasie 1. Czy kserować uczniom ten materiał, czy jak?
Jak macie jakieś pomysły to będę wdzięczny:), bo wiadomo trójmian w liceum święta rzecz i chciałbym, żeby nauczyli się tego tematu jak najlepiej.

Pozdrawiam!

olla 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 2, Wysłany: 2009-08-28, 14:37   

Zaczynam pracę jako polonista, ale moja Pani matematyk z lo miała podobny kłopot. Na początku drugiej klasy skserowała nam dany rozdział z podręcznika z pierwszej klasy i omówiła go na wstępie, ALE nie robiła tego na normalnych zajęciach, tylko musieliśmy przyjechać kilka razy na 7.10 na dodatkowe lekcje. To była Pani z dużym stażem pracy, doświadczona i wszyscy czuli do niej respekt, więc generalnie nikt się nie sprzeciwiał (dyrekcja też nie). Z resztą ona sama przedstawiła nam sprawę w taki sposób, że po prostu woleliśmy przyjechać niż nie przyjechać :)

Martuska11 

Przedmiot nauczania: Informatyka|*|Matematyka
Post nr 3, Wysłany: 2009-08-28, 15:09   

A możesz zmienić podręcznik drugiej klasie?? W pierwszej to ok, ale jeśli druga klasa miała wczesniej inny to nie weim czy teraz możesz go zmienić. Pogadaj z dyrekcją.

admirari 

Post nr 4, Wysłany: 2009-08-28, 19:30   

Mój opiekun dał mi wolną rękę co do podręczników, z trzech (operon, pazdro i nowa) wybrałem nową erę, jakoś najbardziej mnie urzekła (z Pawłowskiego dostałem, że tak powiem zalecenia wyższe, żeby zrezygnować w 2 klasie - mam same klasy rozszerzone i okazał się za trudny dla nich - tak mi powiedziano). Opiekun też powiedział mi, że spokojnie mogę wziąć kwadratowe bez podręcznika, po prostu wyłożyć im to, ewentualnie jakoś się wspomóc komputerowo (mam w klasie tab. inter.) i kserami. Tyle że w "nowej" dział trójmiany zajmuje około 50str. wiec ksera chyba raczej odpadają.

iwa21 

Post nr 5, Wysłany: 2009-08-31, 12:19   

witam wszystkihc nauczycieli. mam wielką prośbę. Nasza Pani dyrektor prosiła aby podać działania, które chcielibyśmy zrealizować w szkole. nie wiem chyba chodzi o jakies konkursy, inscenizacje, itd. Czy ktoś mógłby mi poradzić co takiego mógłby zrobić nauczyciel od matematyki. serdecznie pozdrawiam i dziękuję.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 6, Wysłany: 2009-08-31, 13:40   

iwa21, zajrzyj na moją stronę. Może jakiś pomysł Ci się nasunie.

Odpowiedz do tematu