Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki wybrać program nauczania matematyki ?
Autor Wiadomość
malszan 

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 1, Wysłany: 2008-02-28, 19:28   Jaki wybrać program nauczania matematyki ?

Chciałabym poznać Wasze opinie na temat programów według których pracujecie na lekcjach matematyki w szkole podstawowej i gimnazjum. Pracuję z "Matematyką wokół nas". Myślałam o zmianie na M+. Może doradzicie inny. 8)

Boguś 

Post nr 2, Wysłany: 2008-02-28, 22:32   

Swego czasu pracowałem na:
"Matematyka 2001" , "Błękitna Matematyka", "Nowa Błękitna Matematyka", podobał mi się też program " I ty zostaniesz Pitagorasem".
Od kilku już lat pracuję na "Matematyce z plusem" GWO Gdańsk i uważam , że jest to najlepszy ze wszystkich programów obecnie dostępnych. Poza tym są zbiory zadań, ćwiczenia itd.
Układ treści w podręczniku jest bardzo dobry, teoria wyłożona w sposób dostępny i ciekawy dla uczniów , szeroki wybór zadań, dostosowany do każdej klasy i każdego ucznia.
Cała oprawa dla nauczyciela (sprawdziany, podręcznik metodyczny , programy, kryteria itd opracowane - super) jest doskonała. Mało tego, w internecie można korzystać z wielu przywilejów, można ściągać narzędzie które służa do pomiaru ! Orgaznizowane są różnego rodzaju warsztaty itd , które są ciekawe, prowadzone w miłej atmosferze przy kawce i herbatce oraz słodkościach.
Na dzien dzisiejszy nie zamieniłbym tego programu na żaden inny

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 3, Wysłany: 2008-02-29, 09:34   

O, ja się z Pitagorasa uczyłam :D Też mi się podobał.

wrotkap 

Post nr 4, Wysłany: 2008-02-29, 12:05   

Ja pracuję na "M+" Podzielam zdanie Bogusia.
W innej szkole pracuję na "Matematyka 2001". Nie ma nawet porównania z "M+". Według mnie bezsensowny podręcznik. Z tego co słyszałem "Matematyka wokół nas" też nie jest rewelacyjna. W mojej okolicy coraz więcej nauczycieli zmienia program na "M+".

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 5, Wysłany: 2008-02-29, 12:43   

My na Matematyce wokół nas pracujemy. O ile ćwiczenia mi się podobają, to do podręcznika mam zastrzeżenie - mało czytelny, Niby są podkreślenia, ramki i inne dupsy, ale na stronie znajduje się tak wiele danych podstawowych, ze dorosły musi się mocno wczytać, by znaleźć pożądaną informację, a co dopiero np. czwartoklasista.

Boguś 

Post nr 6, Wysłany: 2008-02-29, 20:38   

Podręczniki Matematyki z plusem dla gimnazjum są tak dobre, że z powodzeniem można pominąć zeszyty ćwiczeń, które też są świetne.
Poza tym zauważyłem ,ze ten program "pasuje " do zadań z zestawów egzaminacyjnych.
Dzięki temu, że należę do członków Klubu M+ dostaję nawet zestawy anaglifów łącznie z okularkami - służy to do oglądania figur w przestrzeni, nie wspomnę już o płytach CD, które są po prostu ekstra.

wrotkap 

Post nr 7, Wysłany: 2008-03-06, 06:10   

Od tego roku szkolnego zrezygnowaliśmy z zeszytów ćwiczeń w szkole podstawowej i gimnazjum na rzecz zbiorów zadań, które uzupełniają zadania z lekcji.

hafilip84 
czw. 16:05-18:35

Przedmiot nauczania: matematyka 6c,1A,2D,3B,3C
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 8, Wysłany: 2008-03-06, 16:21   

Ja pracuję na M+ . Podręcznik i zbiór zadań w zupełności wystarcza. I tak się rzadko zdarza wszystkie zadania przerobić :)

Boguś 

Post nr 9, Wysłany: 2008-03-06, 20:41   

Zgadza sie.
Dostałem informację z wydawnictwa, że od września w związku ze zmianą podstawy programowej będą nowe podręczniki uwzględniające tą zmianę.

[uczeń]adner 

Post nr 10, Wysłany: 2008-04-05, 16:10   

Pozwolę sobie się dołączyć do tego wątku.

Co uważacie o podręczniku Kłaczkow K., Kurczab M., Świda E. "Matematyka. Podręcznik dla liceów i techników" wydawnictwa Pazdro? Jest dość prawdopodobne, że będę się z niego uczyć w liceum i chciałbym wiedzieć, czy jest dobry :D

[uczeń]przemyslaw 

Post nr 11, Wysłany: 2008-04-06, 13:55   

powiedzcie czy nauczyciel może wymagać od ucznia na poziomie podstawowym treści z zakresu rozszerzonego, których nie przewiduje program nauczania danej klasy??

moim zdaniem nie, ale proszę o odpowiedź:)
Kiedy mam naprawdę zły dzień, i zdaje mi się, że wszyscy dookoła chcą mnie wkurzyć, niech nie zapomnę, że do zrobienia smutnego grymasu potrzeba aż 42 mięśni, a tylko 4 do wyprostowania środkowego palca i powiedzenia im, że mogą mi skoczyć !

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 12, Wysłany: 2008-04-06, 16:30   

Może na odpowiednio wyższą ocenę

Mariolade 

Przedmiot nauczania: Matematyka - informatyka
Post nr 13, Wysłany: 2008-04-18, 20:19   

Witam!!
Czy może ktoś z was wie jak wygląda nowy podręcznik M+ dla klasy I gimnazjum? Czy są duże zmiany?
Mariola

[student]catchmeifyoucan 
wredalek

Post nr 14, Wysłany: 2008-04-18, 20:23   

ja w liceum pracuje na "Matematyka, przyjemna i pożyteczna" PWN'u - zakres rozszerzony i jestem całkiem zadowolony. + do tego zbiór zadań "Matura z Matematyki" A. Kiełbasy... w gimnazjum pracowałem na Matematyk z plusem.. czyli M+? i byłem bardzo zadowolony

Boguś 

Post nr 15, Wysłany: 2008-04-19, 05:24   

Mariolu,
z tego co wiem podręcznik do I klasy będzie w księgarniach juz w maju, do drugiej w czerwcu i do trzeciej w lipcu.
Różnice między starą a nową wersją podręcznika we wszystkich trzech książkach są bardzo istotne. Prawie w każdym rozdziale zostały wprowadzone zmiany, a niektóre tematy zostały gruntownie przebudowane. Poza poprawkami wynikającymi z nowej podstawy programowej autorzy dokonali zmian i uzupełnień sugerowanych przez doświadczonych nauczycieli korzystających od wielu lat z Matematyki z plusem. Nowe książki mają też zmienioną szatę graficzną i są kolorowe.

Odpowiedz do tematu