Post nr 1, Wysłany: 2010-11-11, 10:31 Logika w liceum
Czy z obowiązującej w 1 klasie LO podstawy programowej wynika wymaganie posługiwania się rachunkiem zdań, tautologią, prawami de Morgana?
Czy to nie jest wymaganie wykraczające poza pp? Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
O podstawie programowej teoretycznie zadecydowała CKE - łatwe do znalezienia na cke.edu.pl ..., ale ostatecznie decydują autorzy arkuszy maturalnych i schematów ich oceniania . Nam pozostaje prowadzić zajęcia tak, aby nie zaskoczyli naszych absolwentów!
Ale tak Bogiem a prawdą to lubię, jeżeli moi interlokutorzy wypowiadają się logicznie, jednoznacznie i zrozumiale oraz rozumieją moje teksty (np. "ludzie i kobiety - ciszej!") i moje zachowania (np. po tekście" nie, nie nalewaj mi wódki" - napełniam kieliszek)
Pozdrawiam
PS. Skąd Twoje wątpliwości?
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Przy okazji dzisiejszego spotkania wieczorem przy "taktach" narodowego kompozytora, znajomi poprosili o pomoc ich dziecku w zrozumieniu choćby podwójnego zaprzeczenia (niekoniecznie na przykładzie łyków chopinowskich). Stale uczę w gim'ie i nie mam szczegółowej orientacji w tematyce LO. Przeglądałem pp i inne materiały i jakoś umknęło mi to zagadnienie w spisie wymagań. Ale już wiem, że jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum