Post nr 1, Wysłany: 2008-10-01, 20:49 mądre matemetyczne głowy- pomocy!!!
Może zacznę od tego, że pewna osoba wzbudziła we mnie wątpliwości informacją jaką podała na lekcji matematyki pewnym szóstoklasistom... Nikt nie jest nieomylny więc chcę poradzic się kompetęntych ludzi zanim palnę jakąś gafę....
Drodzy Państwo chodzi o ułamki nieskończone i ich porównywanie! Który z podanych (dla przykładu) ułamków jest większy:
0,(46) czy 0,4(641) ????
A jednak nie myliłam się. Dzięki wielkie! Mówicie że proste a jednak można dzieciakom bzdury wmawiać i zasłaniac się autorytetem nauczyciela... Ehhhhh... Śmiać się czy płakać??
Napisałem w tym drugim temacie, więc wkleję tutaj:
Trzeba doprowadzić od porównywalnej postaci, czyli:
0,(46) rozpisujemy jako:
0,46464646...
i oznaczamy jako x
zatem, skoro
x = 0,46464646...
to
100x = 46,464646...
więc
99x = 46
dzielimy obustronnie przez 46 i dostajemy ułamek zwykły
46/99
Postępując analogicznie z 0,4(641):
x = 0,4641641641641...
10 000 x = 4 641,641641641
9 999 x = 4641
x = 4 641/9 999
Nie widać jeszcze który ułamek jest większy, więc musimy sprowadzić do wspólnego mianownika, zatem:
Porównujemy liczniki ułamków i dostajemy:
459 954 > 459 459, zatem większy jest ten pierwszy ułamek.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Wyjaśniłeś precyzyjnie ale nie doczytałeś chyba, że chodzi o klasę szóstą. Dla przeciętnego ucznia tej klasy takie rozważania zbyt abstrakcyjne są. Wystarczy umiejętność porównania cyfr w kolejnych rzędach części ułamkowej.
Nie, po prostu zinterpretowałem słowa zdezorientowanej, że to ona nie jest pewna, a nie uczniowie. Zresztą to jest bardzo typowe - im bardziej zaawansowaną wiedzę się poznaje, tym ciężej przychodzi mu skorzystanie z rozwiązań prostszych i szybszych. Kiedyś swojej siostrze, której jest w V klasie, zasugerowałem rozwiązanie zdania za pomocą funkcji trygonometrycznych
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nienawidzę algebry pierwszym sposobem łatwiej... na dodatek kazdy go zrozumie
Popieram Pirxa... 20 lat... niewiedzieć tak prostej rzeczy... okresy umiałem w 4 klasie, a ty niewiedziałas? Coś kręcisz...
_________________ Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum